Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Cabana Postăvaru, cel mai vechi adăpost montan de pe teritoriul României

Publicat

pe

Brașovul are multe cabane montane care și-au păstrat farmecul din trecut. Cabana Postăvarul, cabana Plaiu Foii sau cabana Trei Brazi sunt printre cele mai frumoase cabane din Brașov. Dar, dintre toate, cabana Postăvaru are ceva deosebit care o face să iasă în evidență.

Cabana Postăvaru este cea mai veche cabană din și a inspirat mulți oameni de-a lungul timpului. Scriitorul Mihail Sebastian a scris romanul Accidentul, fiind inspirat de această cabană și de peisajele superbe din jurul ei. Coincidență sau nu, romanul a fost publicat chiar în același an în care a fost inaugurată cabana. În paginile cărții sunt descrise cabana, pârtiile, potecile și atmosfera acelor vremuri.

Cabana Postăvaru se află la o altitudine de 1604 metri și a fost construită în 1883 de membrii Asociației Carpatine Ardelene SKV (Siebenbürgische Karpaten Verein). Membrii au construit cabana prin forțe proprii, iar apoi au extins-o. Cabana Postăvaru este mai veche decât Ateneul Român ridicat în 1888. În momentul în care a fost construită, era singurul adăpost din zonă. Am putea spune că ea a dat startul pentru ca Poiana Brașov să devină una dintre cele mai căutate zone turistice din țară. Cabana este administrată și astăzi de SKV și oferă condiții deosebite.

Primul corp al cabanei a fost construit în doi ani de către meșterii unguri și sași, din 2 aprilie 1881 până în 7 octombrie 1883. Cabana s-a extins iar celelalte corpuri au fost construite până în anul 1935. În acel moment, Cabana Postăvaru a fost sfințită și a primit numele Julius Römer-Hütte, după numele primului președinte SKV. Cabana poartă acest nume și astăzi.

Publicitate

Cabana Postăvaru a fost extinsă în 1891 iar construcția este încorporată în actuala cabană. În 1903 a fost construit așa numitul Pavilion iar în 1907 a fost construită o anexă gospodărească. Cabana Postăvaru este cel mai vechi adăpost montan care a funcționat fără întreruperi.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes