Fapt divers
VIDEO / Bunul simț lipsește în „parcările de bun simț” din Brașov. Oamenii aruncă deșeurile oriunde, numai nu în coșurile de gunoi

Spațiul verde din jurul tomberoanelor montate pe Drumul Național 1 a devenit un adevărat focar de infecție din cauza oamenilor certați cu bunul simț. Deși s-au investit zeci de mii de lei în reamenajarea a 4 parcări, munca celor care s-au chinuit să dea o față nouă popasurilor pare că este în zadar.
La marginea DN1, de la limita județelor Brașov și Prahova și până la Timișul de Jos, au fost amenajate 4 parcări ca parte a unui proiect mai amplu al asociației „Bun Simț Turistic”. Aici au fost montate bănci, mese și tomberoane noi, dar au fost instalate și panouri prin care oamenii sunt informați de importanța protejării mediului înconjurător.
Dar mulți români par să ignore complet orice regulă de bună creștere și se descotorosesc de mizeria pe care o fac pe unde apucă. În popasurile de pe DN1 sunt tone întregi de gunoaie care zac pe spațiul verde, iar oricât de des ar curăța aceste zone angajații DRDP, locurile se umplu de alte deșeuri. Aici oamenii aruncă PET-uri, sticle, haine și încălțăminte, materiale de construcții, mobilă, electrocasnice sau chiar anvelope.
„Foarte mulți proprietari de unități turistice mai mult sau mai puțin clasificate nu încheie contracte de salubritate cu companiile care se ocupă de acest lucru și preferă ca la sfârșit și început de săptămână să aducă și să depozitese sacii de gunoi menajer în parcare. Este extrem de trist să vezi că munca asta nu este deloc prețuită și oamenii preferă să se comporte necivilizat”, spune Cristina Predoiu, președintele Asociației ,,Bun Simț Turistic”.
Chiar dacă angajații DRPD fac săptămânal igienizări ale parcărilor, munca lor este în zadar.
„În fiecare luni și vineri noi ne ocupăm de curățenia, mai ales din zona parcărilor și mai mult de atât în fiecare primăvară și toamnă încercăm să curățăm inclusiv în jurul parcărilor, exact în aceste zone în care din păcate deșeurile ajung. Am găsit mobilier stricat, electrocasnice stricate, cauciucuri, covoare și așa mai departe. Chiar am avut și câteva cazuri de deșeuri medicale, adică seringi și branule folosite, abandonate în parcările noastre”, a declarat Robert Elekes, purtătorul de cuvânt al DRDP Brașov.
Inițiatorii proiectului ,,parcări de bun simț” își doresc să monteze camere de supraveghere în parcările reamenajate, iar apoi să externelizeze serviciul de salubrizare către o firmă care să se asigure că popasurile rămân curate.
„Investiția într-o astfel de parcare nu este una mică deloc. Parcarea de la Cotul Donului s-a apropiat undeva în jur de 70.000 de lei, iar ultima parcare reamenajată, cea de la ieșire din Brașov către Predeal undeva la 40.000 de lei”, a mai completat Cristina Predoiu.
Nici măcar amenzile nu îi sperie pe cei care aruncă deșeuri la întâmplare. În cazul persoanelor fizice amenda este cuprinsă între 50 de lei și 200 de lei, iar în cazul persoanelor juridice ajunge până la 2500 de lei.

Bun Simt Turistic
-
Evenimentacum 2 zile
VIDEO / 224.000 de curcani vor fi sacrificați din cauza celor 3 focare de gripă aviară care au fost confirmate la Codlea. Unii localnici cred că virusul nu este real
-
Sportacum 2 zile
Rezultat istoric pentru CSU Braşov. Patinatoarea Julia Sauter, locul 10 la Campionatul European de patinaj artistic
-
Evenimentacum 3 zile
Matei Dima, condamnat la amendă penală, după ce a fost prins drogat la Râşnov. Actorul şi-a recunoscut vinovăţia
-
Evenimentacum 3 zile
OPC Braşov a închis Pizza Station. Inspectorii au găsit produse expirate şi băuturi ţinute în vestiar, unde există şi un WC
-
Administrațieacum 2 zile
Lucrările la Sala Polivalentă din Braşov continuă. Au fost turnaţi 600 de piloți forați din cei 1.800 pe care îi va avea construcţia
-
Fapt diversacum 3 zile
VIDEO / Un jandarm braşovean supraveghează turiştii de pe pârtiile din Poiana Braşov direct de pe placa de snowboard
-
Evenimentacum 2 zile
Trei hoţi de catalizatoare şi carburant, prinşi în flagrant de poliţiştii braşoveni
-
Evenimentacum 2 zile
Al doilea focar secundar de gripă aviară, confirmat la Peneş Curcanul, în Codlea. Ferma are peste 113.000 de curcani