Connect with us
Publicitate

Sport

Brașovul vrea să organizeze Jocurile Olimpice de Iarnă pentru Tineret din anul 2028. Autoritățile locale și centrale urmează să stabilească etapele pentru pregătirea candidaturii

Publicat

pe

Publicitate

După ce în 2013, Brașovul a fost gazda Festivalul Olimpic al Tineretului European, România are din nou ocazia să fie în elita olimpismului internațional, prin organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret în 2028.

În urmă cu două săptămâni premierul Nicolae Ciucă a avut o discuție pe această temă cu reprezentanții Comitetului Olimpic și Sportiv Român și cei ai autorităților locale din Brașov. La întâlnire au participat: Mihai Covaliu, președintele COSR, Octavian Morariu, membru Comitetul Olimpic Internațional, George Boroi, secretarul general al COSR, Allen Coliban, primarul Brașovului, orașul gazdă al FOTE 2013, și Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, cărora le-a cerut un plan de acțiune pentru pregătirea și fundamentarea demersului de candidatură și pentru pregătirea procedurilor de organizare a acestei importante competiții olimpice.

O nouă întâlnire între factorii implicați în pregătirea candidaturii României pentru JOT 2028 – COSR a avut loc ieri, intre reprezentanții federațiilor sportive pentru sporturile reprezentate în aceste jocuri olimpice, și Primăria Brașov – având ca obiectiv identificarea nevoilor și resurselor de infrastructură pentru fiecare sport în parte, dar și o evaluare a sportivilor de la fiecare disciplină olimpică care ar putea reprezenta România la JOT 2028.

Primarul Allen Coliban a participat la această întâlnire în dublă calitate atât de primar al orașului gazdă și a celui care va găzdui cele mai multe probe, dar și ca președinte al Federației Române de Curling.

Publicitate

„După ce acum două săptămâni am avut o discuție cu premierul cu privire la oportunitatea pe care o are România pentru a organiza Jocurile Olimpice de Iarnă pentru Tineret, am avut o discuție aplicată la sediul COSR cu privire la infrastructura existentă, care poate fi utilizată la această competiție, și care sunt nevoile, din acest punct de vedere, pentru fiecare federație. Dacă în cazul anumitor sporturi, stăm destul de bine, există și sporturi, cum ar fi bobul și sania, unde costurile de realizare și întreținerea sunt foarte mari, astfel că există și soluția desfășurării acestor probe în parteneriat cu altă țară. Mă bucur că există interes real din partea Guvernului, pentru că fără implicarea acestuia, inclusiv financiară, ar fi imposibil să realizăm toate obiectivele de infrastructură necesare. În ceea ce privește Brașovul, stăm foarte bine pe ceea ce înseamnă pârtii pentru schi alpin, avem deja omologate FIS trei pârtii: Subteleferic, Sulinar și Lupului superior, iar în cazul Subtelefericului, vom avea o discuție cu Federația Internațională de Schi și cu Federația Română de Schi și Biatlon pentru a o omologa și pentru Super G. O discuție aparte a fost legată de construirea celui de al doilea patinoar, motiv pentru care i-am invitat pe reprezentanții COSR, ai Federației de Patinaj și ai celei de Hochei, să vină la Brașov pentru a discuta nevoile și cea mai bună variantă de construire”, a precizat primarul Allen Coliban, la finalul întâlnirii.

Conform reprezentanților Guvernului, această competiție poate aduce României oportunități de dezvoltare a infrastructurii sportive, încurajarea tinerilor în practicarea sporturilor de iarnă, promovarea țării noastre în rândul țărilor cu capacitate de organizare a unor competiții la cel mai înalt nivel și valorificarea potențialului local, atât turistic, cât și sportiv.

Principalele atuuri pe care ar trebui să se bazeze România în depunerea acestei candidaturi, se arată într-un comunicat al guvernului, sunt: investițiile realizate la Brașov pentru organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European în 2013, urmate de proiecte în derulare, precum Sala Polivalentă, modernizarea și extinderea domeniului schiabil, noua infrastructură pentru sporturile de iarnă și Centrul de cercetare pentru comunități montane.

În ceea ce privește infrastructura necesară, Brașovul, Râșnovul, Predealul și Cheile Grădiștei dispun deja de infrastructura necesară pentru o mare parte dintre probe, infrastructură care poate fi îmbunătățită pentru desfășurarea JOT 2028.

Principala provocare pentru autorități este legată de pistele pentru sanie și bob, unde investițiile pot depăși 40 de milioane de euro. În cazul infrastructurii pentru cele două sporturi este analizată și varianta depunerii candidaturii în parteneriat cu o altă țară, care are deja aceste facilități.

Vă reamintim că între 17 și 22 februarie 2013 s-a desfășurat, în România, cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Olimpic al Tineretului European, eveniment la care au participat 890 de sportivi din 45 de țări, care au fost însoțiți de aproximativ 600 de delegați. Brașovul a fost orașul gazdă, iar competițiile de schi alpin, biatlon, schi fond, sărituri cu schiurile, snowboarding, hochei, patinaj viteză pe pistă scurtă (short track) și patinaj artistic s-au desfășurat în Brașov, Poiana Brașov, Râșnov, Predeal și Cheile Grădiștei – Fundata.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes