Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Braşovul va avea primul cimitir ecologic din România

Publicat

pe

Publicitate

Primul cimitir ecologic din România urmează să fie construit la Brașov. În acesta nu vor putea fi depuse decât sicrie din materiale reciclabile, iar urnele vor trebui să fie și ele biodegradabile.

La Brașov se va construi primul cimitir ecologic din țară. Într-o zonă în care există alte trei cimitire, un investitor privat a depus la Primăria Brașov o solicitare  de avizare a unui cimitir ecologic, pe strada Zizinului, dar şi a unei capele mortuare şi a gardului aferent, transmite adevarul.ro.

Cimitirul va fi unul destul de întins, el urmând să fie amenajat pe o fâşie cu o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, amplasată în spatele unuia dintre cimitirele din zona Micşunica (primul dinspre Liceul Energetic). Conform documentaţiilor depuse de investitori, capela urmează să fie din lemn.

Spre deosebire de cimitirele obișnuite, în cele ecologice sicriele depuse nu pot conține elemente care nu sunt biodegradabile. În cimitirele ecologice sicriele trebuie să fie biodegradabile și confecționate din materiale reciclate. În acest gen de cimitire, de cele mai multe ori locurile nu sunt de vânzare, ci se închiriază pe o durată de 25 de ani, cât estimează specialiștii că durează descompunerea corpului.

Publicitate

Urnele depuse vor fi și ele biodegradabile

Urnele în care este depusă cenușa celor care preferă să fie incinerați după moarte trebuie să „se topească”, adică să fie și ele biodegradabile. Însă nu numai părțile care sunt îngropate trebuie să fie din materiale ecologice, ci și ceea ce rămâne la suprafață.

Cimitirele ecologice sunt inspirate din cultura orientală, din Extremul Orient. Se știe că în țări precum China sau Japonia majoritatea persoanelor decedate sunt incinerate. Pe de altă parte, reprezentanții acestor civilizații caută să păstreze mediul înconjurător prin plantarea și conservarea copacilor, plantelor și florilor pentru a perpetua viața.

Urnele biodegradabile sunt tot mai utilizate în Orientul Îndepărtat. Ideea este că materia se transformă și astfel rămășițele muritoare ale urnei coexistă cu o sămânță de pin care începe să se dezvolte și astfel se formează arborele. Numele acestei urne este Bios, iar punctul de plecare este ciclul natural și posibilitatea ca moartea să devină o viață nouă.

Fără conifere în cimitir

Primul cimitir ecologic din lume a apărut, totuși, în Belgia și pe teritoriul acestuia sunt instalate doar bănci și indicatoare din lemn. Acolo, pentru a onora memoria decedatului, rudele și prietenii pot agăța o casă de păsări cu numele persoanei pe unul dintre copacii care cresc lângă mormânt.

În cimitir, nu există copaci veșnic verzi, cum ar fi brazii. În mod intenționat nu au fost plantați, pentru a arăta natura ciclică a timpului. La Brașov, monumentele funerare vor avea dimensiuni reduse cât se poate de mult, iar băncile vor fi și aici doar din lemn.

Conceptul cimitirului ecologic a apărut în Europa în urmă cu mai bine de 10 ani. Printre altele, într-un astfel de cimitir, trupurile neînsufleţite sunt înmormântate în sicrie din materiale biodegradabile, iar mormintele funerare sunt mici. Tot în astfel de cimitire se depun şi urnele (realizate din materiale biodegradabile) celor care au fost incineraţi.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

 1. ainstain 2

  1 mai, 2024 at 10:03 am

  Ie misto ca sicriiele da hartie o sa fie mai ieftine ! Cred !
  Da gropile sa sapa cu excavatoru ielectric ?
  Da am auzit ca se primesc numa mortii rowegani cu adeverinta ! Si trebe numa lumanari dalea da ceara de albine !
  etc….ietcetera . {;0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes