Connect with us
Publicitate

Economic

Brașovul și Ghimbavul, în topul celor mai atractive orașe din România. Banca Mondială a realizat un clasament în funcție de performanța și potențialul municipiilor

Publicat

pe

Un raport publicat recent de Banca Mondială arată ierarhia indicelui de atractivitate a orașelor din România, clasament stabilit în funcție de performanța și potențialul municipiilor. Astfel, conform realizatorilor studiului, cele mai atractive orașe din țara noastră sunt Bucureşti, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova, Constanța, Galați, Brașov, Oradea şi Ploiești, scriu jurnaliștii hotnews.ro.

Publicitate

În cele mai multe cazuri poate fi observată o corelaţie pozitivă între indicele de atractivitate şi valoarea capitalului străin atras de un oraş anume (de exemplu, Brașov este cotat al 8-lea în termeni atât al indicelui de atractivitate cât şi de atragere a capitalului străin), arată documentul.

Nu este nicio surpriză faptul că cel mai competitiv oraş din România este Bucureşti, cel mai mare oraş care concurează în prezent pe picior de egalitate în termeni de productivitate cu alte oraşe importante din UE.

Clasamentul este continuat de alte oraşe dezvoltate care sunt, de asemenea, importante hub-uri economice. Oraşele competitive secundare sunt esenţiale pentru mai puternica performanţă regională, pentru că propagă creşterea şi dezvoltarea în localităţile vecine.

Publicitate

De exemplu, orașul Ghimbav s-a dezvoltat rapid, în ultimii ani, datorită proximității de municipiul Brașov. Alte localități care se află în situații asemănătoare sunt Mioveni, din județul Argeș, Năvodari, din Constanța, Găești, județul Dâmbovița sau Otopeni, Ilfov.

Aaceste oraşe beneficiază foarte mult de proximitatea lor la polii de creştere urbană şi acest lucru este reflectat în nivelul de competitivitate. Mai mult, s-a observat că valoarea indicelui este corelată cu nivelul de specializare al unui oraş (de exemplu, Ghimbav este specializat în industria aerospaţială, Mioveni este specializat in industria auto – ambele au valori ridicate ale indicelui de competitivitate).

Pe scurt, acest lucru înseamnă că un grad mai ridicat de specializare în cadrul unui oraş creează premisa unui nivel de competitivitate mai mare. Oraşele puternic specializate, însă, sunt susceptibile de schimbări bruşte economice. Astfel, ori de câte ori este posibil, trebuie luat în considerare la nivel local un echilibru între specializare şi diversificare, mai recomandă Banca Mondială.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes