Economic
Brașovul și Ghimbavul, în topul celor mai atractive orașe din România. Banca Mondială a realizat un clasament în funcție de performanța și potențialul municipiilor

Un raport publicat recent de Banca Mondială arată ierarhia indicelui de atractivitate a orașelor din România, clasament stabilit în funcție de performanța și potențialul municipiilor. Astfel, conform realizatorilor studiului, cele mai atractive orașe din țara noastră sunt Bucureşti, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova, Constanța, Galați, Brașov, Oradea şi Ploiești, scriu jurnaliștii hotnews.ro.
În cele mai multe cazuri poate fi observată o corelaţie pozitivă între indicele de atractivitate şi valoarea capitalului străin atras de un oraş anume (de exemplu, Brașov este cotat al 8-lea în termeni atât al indicelui de atractivitate cât şi de atragere a capitalului străin), arată documentul.
Nu este nicio surpriză faptul că cel mai competitiv oraş din România este Bucureşti, cel mai mare oraş care concurează în prezent pe picior de egalitate în termeni de productivitate cu alte oraşe importante din UE.
Clasamentul este continuat de alte oraşe dezvoltate care sunt, de asemenea, importante hub-uri economice. Oraşele competitive secundare sunt esenţiale pentru mai puternica performanţă regională, pentru că propagă creşterea şi dezvoltarea în localităţile vecine.
De exemplu, orașul Ghimbav s-a dezvoltat rapid, în ultimii ani, datorită proximității de municipiul Brașov. Alte localități care se află în situații asemănătoare sunt Mioveni, din județul Argeș, Năvodari, din Constanța, Găești, județul Dâmbovița sau Otopeni, Ilfov.
Aaceste oraşe beneficiază foarte mult de proximitatea lor la polii de creştere urbană şi acest lucru este reflectat în nivelul de competitivitate. Mai mult, s-a observat că valoarea indicelui este corelată cu nivelul de specializare al unui oraş (de exemplu, Ghimbav este specializat în industria aerospaţială, Mioveni este specializat in industria auto – ambele au valori ridicate ale indicelui de competitivitate).
Pe scurt, acest lucru înseamnă că un grad mai ridicat de specializare în cadrul unui oraş creează premisa unui nivel de competitivitate mai mare. Oraşele puternic specializate, însă, sunt susceptibile de schimbări bruşte economice. Astfel, ori de câte ori este posibil, trebuie luat în considerare la nivel local un echilibru între specializare şi diversificare, mai recomandă Banca Mondială.
-
Evenimentacum 3 zile
VIDEO / Parcul fotovoltaic al lui Călin Donca, din Săcele, nu ar fi racordat la rețeaua publică. Milionarul le promitea investitorilor săi câștiguri fabuloase, chiar dacă panourile solare nu funcționau. Printre păgubiți ar fi și cunoscutul influencer român, Dorian Popa
-
Evenimentacum o zi
„Milionarul de carton”. Așa îl denumesc cunoscuții pe omul de afaceri din Brașov, Călin Donca. Apropiații spun că imaginea familistului convins și a afaceristului prosper ar fi doar de fațadă
-
Fapt diversacum 3 zile
O tânără din Braşov care iubeşte natura şi practică un stil de viață ecologic a postat pe Facebook un anunţ cum că e în căutarea unei case pentru a ajuta în gospodărie şi a avea grijă de copii. Primul comentariu: „Vrei să fii soția mea?”
-
Fapt diversacum 2 zile
VIDEO / Lucrările la Sala Polivalentă din Brașov sunt în grafic. Imagini de la construcţia celei mai mari săli de sport din România
-
Economicacum 2 zile
Un proiect în valoare de 70 de milioane de euro va fi construit în Poiana Brașov: „Va fi unul dintre cele mai prestigioase din estul Europei. 75 de proprietăți, reședințe de lux concepute la cele mai înalte standarde”
-
Evenimentacum 2 zile
Trafic blocat pe DN 73, Pitești – Brașov. O conductă de gaze a fost spartă de un utilaj
-
Socialacum 2 zile
Lucrări ample pe calea ferată. 30 de șantiere au fost deschise pe rețeaua feroviară din Brașov și alte șase regionale ale CFR
-
Economicacum 2 zile
4 din 10 angajați sunt nemulțumiți de salariu. Mulți se plâng că nu sunt buni negociatori ai propriilor salarii