Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Brașovul și Covasna ar putea deveni un singur județ. Camera de Comerț a României propune reducerea numărului de județe la maximum 15 pentru a scădea cheltuielile bugetare

Publicat

pe

Cu o propunere mai puțin obișnuită vin reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie a României. Aceștia spun că în țara noastră cheltuielile bugetare sunt uriașe, iar unul dintre motivele pentru care sunt folosiți foarte mulți bani este numărul prea mare de județe.

Publicitate

Astfel, pentru a reduce aceste cheltuieli ale statului, specialiștii propun reorganizarea teritorială a României și reducerea la maximum 15 județe la nivel național. Modelul pe care ar putea să îl urmeze autoritățile este cel al organizării Curților de Apel din țara noastră. 15 instanțe de acest fel există în România în următoarele orașe: București, Craiova, Timișoara, Oradea, Cluj, Suceava, Iași, Galați, Constanța, Ploiești, Pitești, Alba-Iulia, Târgu Mureș, Bacău și Brașov.

Dacă propunerea se va materializa, atunci județul Covasna va deveni parte din județul Brașov, iar același lucru se va întâmpla și în alte zone din România. Organizațiile care au semnat această propunere spun că ar trebui redefinită și noțiunea de comună ca localitate cu cel puțin 5.000 e locuitori.

„Camera de Comerț și Industrie a României a organizat o întâlnire de lucru cu importante organizații patronale și profesionale sectoriale din România. Discuțiile s-au axat pe situația economică actuală, posibilitățile de dezvoltare și de promovare a produselor și serviciilor românești și modalitățile de reducere a cheltuielilor publice. Astfel, organizațiile semnatare consideră drept prioritară reorganizarea teritorială totală a României prin reducerea numărului de județe la 15. Reorganizarea ar trebui să se realizeze pe modelul organizării Curților de Apel, mai ales că în Constituția României nu se vorbește de un anumit număr de județe. Evident, acest lucru trebuie să fie asumat de către decidenți, fiind, totodată, și un act de curaj politic, în urma unei dezbateri consistente și transparente privind economiile ce se pot face astfel la bugetul public, bani ce pot fi reinvestiți în economia românească”, au anunțat reprezentanții CCIR într-un comunicat de presă.

Publicitate

Organizațiile care au semnat această propunere sunt:

 • Camera de Comerț și Industrie a României
 • Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase ROMPAN
 • Federația Patronală din Industria Materialelor de Construcții din România PATROMAT
 • Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România LAPAR
 • Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România ANAT
 • Federația Operatorilor Români de Transport FORT
 • Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă ONIV
 • Asociația Brokerilor din România
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Barbu Gh.

  4 iunie, 2022 at 9:46 pm

  Dar de ce nu se spune că sunt prea mulți bugetari în structurile de stat??? Bugetari exagerat de bine plătiți. ABIA DUPĂ ACEIA AM PUTEA ZICE CĂ-S PREA MULTE JUDEȚE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes