Connect with us
Publicitate

Administrație

Brașovul nu va fi Capitală Verde Europeană, în 2025. Orașul de sub Tâmpa a ratat nominalizarea pentru finala competiției

Publicat

pe

Drumul Brașovului spre obținerea titlului de Capitală Verde Europeană, în anul 2025, s-a oprit. Organizatorii prestigioasei competiții au anunțat orașele finaliste ale concursului, iar Brașovul a ratat calificarea în ultima etapă. Graz, din Austria, Guimaraes, din Portugalia și Vilnius, din Lituania sunt cele trei mari orașe care vor lupta pentru acest titlu.

Publicitate

„Drumul Brașovului spre titlul de Capitală Verde Europeană nu se oprește aici, ci abia începe. Brașovul este un reper în România în privința orașelor verzi și al aplicării principiilor de dezvoltare sustenabilă. În ultimii 3 ani, orașul nostru a făcut pași concreți pentru rezolvarea problemelor istorice de mediu, lucru vizibil și din cifrele oficiale. Vom continua, pentru că aplicarea măsurilor cuprinse în planul nostru de acțiune pentru Brașovul Verde reprezintă pași concreți în tranziția către un oraș-model, un oraș ce oferă o calitate superioară a vieții. Cu fiecare lună, cu fiecare proiect, Brașovul se dezvoltă în această direcție. Până la candidatura de anul viitor vom avea și mai multe argumente care să ne susțină acest demers – noi piste de biciclete, noi amenajări de parcuri, noi surse regenerabile de energie, noi proiecte de înverzire a spațiului public, noi politici privind mobilitatea durabilă”, au declarat reprezentanții Primăriei Brașov.

Competiția organizată de Comisia Europeană a fost împărțită în mai multe etape. La început, un grup de șapte experți independenți a evaluat fiecare cerere, în funcție de 7 indicatori de mediu. Pe baza evaluării tehnice a experților, Comisia a anunțat o listă scurtă a orașelor care au participat la competiție.

În a doua etapă, finaliștii vor prezenta un rezumat al modului în care își guvernează tranziția ecologică, în fața unui juriu internațional prezidat de Comisia Europeană. Juriul se va întruni în perioada 4-5 octombrie, iar câștigătorii vor fi anunțați pe 5 octombrie 2023, în cadrul unei ceremonii festive la Tallinn, actuala Capitală Verde Europeană.

Publicitate

Câștigătorul Capitalei Verzi Europene va primi un premiu financiar de 600.000 EUR pentru a implementa acțiuni cheie în șase domenii: deșeuri, apă, calitatea aerului, zgomot, biodiversitate și sol.

„Brașovul are de ce să fie mândru. Este mesajul pe care îl primim la fiecare vizită din străinătate. Suntem convinși că Brașovul merită să fie Capitală Verde Europeană, iar pentru asta trebuie să continuăm și să ducem mai departe această mândrie, să facem cunoscute ambițiile și realizările Brașovului pretutindeni în Europa. Candidatura din acest an reprezintă doar un prim pas într-o călătorie a progresului și a transformării orașului nostru, călătorie la care participăm cu toții. Vă mulțumim pentru sprijinul vostru neîncetat și pentru angajamentul vostru pentru un mediu mai sănătos și mai curat”, au mai declarat reprezentanții municipalității.

Capitala Verde Europeană este o inițiativă lansată de Comisia Europeană în anul 2010, cu scopul de a recunoaște și recompensa eforturile comunităților locale de îmbunătățire a mediului și, prin urmare, a economiei și a calității vieții cetățenilor lor. Premiul este acordat în fiecare an unui oraș care este lider în promovarea unui mediu urban ecologic, mai prietenos cu cetățenii săi.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes