Connect with us
Publicitate

Turism

Braşovul, în topul oraşelor care au cele mai multe cazări prin Airbnb. Aproape 1.600 de locuinţe sunt pe site

Publicat

pe

„România reprezintă, în medie, 0,4% din cererea totală din Europa“. Oraşele din România unde există cele mai multe cazări listate pe platforma de rezervare sunt Bucureşti, Constanţa, Braşov, Sibiu, Cluj-Napoca. La Braşov sunt 1.577 de cazări care se pot închiria prin Airbnb, şi se află pe locul trei la nivel naţional.

Airbnb, o piaţă de 200 milioane dolari în România anul trecut, numără circa 18.500 de cazări în prezent pe piaţa locală, conform datelor aferente pe luna martie a platformei AirDND, care realizează cercetări de piaţă în domeniul închirierii cazărilor de tip Airbnb. Numărul cazărilor puse la dispoziţie pe platforma de rezervări este la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, transmite ZF.ro.

Publicitate

Pandemia nu a afectat doar industria hotelieră locală, ci şi micii proprietari de unităţi care îşi listau proprietăţile pe platforme de rezervări. Însă se poate observa o creştere a numărului de cazări listate, luna martie fiind cea care a numărat cele mai multe cazări din septembrie 2019, când au fost listate 18.700 de cazări.

Anul trecut, în medie, circa 17.100 de proprietăţi au fost listate în România, la un preţ mediu de 80 de dolari. Totodată, gradul mediu de ocupare anul trecut a fost de circa 40%, conform datelor AirDND.

Valoarea pieţei poate să difere însă în funcţie de gradul mediu de ocupare, de numărul de unităţi listate şi de preţul mediu practicat de proprietari. În piaţa cazărilor Airbnb, lucrurile sunt mult mai volatile decât în cazul pieţei hoteliere, având în vedere că proprietarii pot pune cazările la dispoziţia turiştilor doar în anumite perioade din an.

Publicitate

În comparaţie, piaţa hotelieră locală, incluzând toate tipurile de unităţi de cazare, de la hoteluri şi pensiuni până la campinguri şi alte servicii de cazare, a avut în 2020, ultimul an pentru care există date publice, o valoare de circa 4,85 miliarde lei.

Astfel, piaţa Airbnb reprezintă aproape 20% din valoarea industriei.

Piaţa cazărilor de tip Airbnb este mică comparativ cu alte pieţe europene, care înregistrează lunar milioane de înnoptări. Cele mai multe cazări listate pe Airbnb în România se află în Bucureşti (3.300 proprietăţi), Constanţa (2.700), Braşov (1.500), Sibiu (1.000), şi Cluj-Napoca (1.000).

„România reprezintă, în medie, 0,4% din cererea totală din Europa. În România, în martie, de exemplu, au fost înregistrate aproape 105.000 de nopţi, faţă de 5,2 milioane în Franţa, 2,5 milioane în Spania şi 2 milioane în Germania. În aceeaşi lună, au fost rezervate 127.000 de nopţi pentru călătorii viitoare, faţă de 8,6 milioane în Franţa, 4,5 milioane în Spania şi 3,9 milioane în Germania“, spun reprezentanţii platformei AirDND.

Totodată, ridicarea restricţiilor din România contribuie la creşterea cererii, având în vedere că în luna martie au fost cu aproape 60% mai multe rezervări decât în aceeaşi lună a anului 2019, însă una dintre motivele acestei creşteri este numărul mare de refugiaţi ucraineni care au intrat în România.

Publicitate

„Redresarea pandemiei pare să fie puternică acum în România, deoarece în martie 2022 au fost rezervate cu 59% mai multe nopţi decât în martie 2019, deşi, desigur, România a primit mii de refugiaţi ucraineni în ultima lună, dintre care unii ar putea fi cazaţi în proprietăţi Airbnb. În raportul nostru lunar din februarie pentru Europa se observă că Tulcea a înregistrat o creştere de 391% a rezervărilor comparând datele pre-invazie (1-23 februarie 2022) cu datele post-invazie (24 februarie-19 martie 2022)“, precizează reprezentanţii AirDND.

Legea privind reglementarea cazărilor de tip Airbnb a fost în sfârşit adoptată anul acesta, după ce proiectul de lege a stat prin sertarele ministerelor câţiva ani. Cu toate acestea, nici forma actuală a legii nu prezintă o soluţie clară la cum ar putea fi redusă această concurenţă neloială şi cum pot fi scoase din piaţa neagră cazările care funcţionează ilegal, aceasta fiind unul din motivele invocate de jucătorii din piaţă.

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a reglementat cazările de tip Airbnb, astfel, toţi proprietarii de apartamente, care sunt oferite în regim hotelier, vor fi nevoiţi să le clasifice. Ordinul ministrului antreprenoriatului şi turismului 510/2022 extinde reglementarea clasificării turistice şi la persoanele fizice care obţin venituri din activitatea de închiriere a unor proprietăţi pe termen scurt.

Legea limitează numărul proprietăţilor deţinute de o singură persoană, aşadar, ordinul de ministru limitează la doar şapte proprietăţi pe care le poate avea o singură persoană. Această prevedere vine să combată fenomenul care deja a apărut mai ales în Bucureşti şi pe litoralul Mării Negre, unde un singur proprietar are chiar şi câteva zeci de cazări listate pe Airbnb, acolo fiind vorba de un business şi nu doar de câştig pentru subzistenţă.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes