Connect with us
Publicitate

Economic

Braşovul, în topul judeţelor unde au fost înmatriculate cele mai multe companii ucrainene, după invazia rusă. 31 de firme au fost înfiinţate în judeţ

Publicat

pe

Peste 450 de companii ucrainene au fost înmatriculate în România de la invazia rusă din data de 24 februarie 2022 și până în prezent (13 februarie 2023), potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) la solicitarea Economedia. 

Publicitate

Mai mult de jumătate dintre companiile înființate (234 de companii) au fost în București, fiind urmat de Constanța (38 de companii), Suceava (30), Brașov (31), Cluj (24), Ilfov (17) și Iași (12), transmite economedia.ro.

Printre principalele domenii de activitate ale companiilor ucrainene înființate în România se numără IT, transport, consultanță pentru afaceri și management, lucrări de construcții rezidențiale și nerezidențiale, precum și comerț, inclusiv cu cereale. De asemenea, s-au mai putut observa companii care desfășoară activități în domenii precum producția de energie electrică, în special cea regenerabilă, activități de înfrumusețare și comercializare de produse de beauty.

Pentru a ilustra cine sunt companiile ucrainene care s-au extins în România, Economedia a ales câteva dintre companiile cu cea mai mare participare ucraineană la totalul capital în lei, de peste 100.000 de lei. Printre aceste companii se numără:

Publicitate
  • GORGANY TRUE TRAVEL S.R.L. – Comerț cu amănuntul al echipamentelor sportive, în magazine specializate

Principalii acționari ai companiei sunt Andriy Bandrivskyy și Donets Oksana, firma fiind înființată la începutul lui februarie 2023.

„În 2005, după absolvirea facultății de mecanică și matematică, am decis să înființăm o companie, împreună cu partenerul meu de afaceri Andriy Bandrivskyy. Compania noastră, Gorgany, și-a început drumul cu un magazin online de echipamente pentru activități în aer liber.

Mai târziu am deschis magazine de vânzare cu amănuntul în diferite orașe din Ucraina. Din 2021 am început primii pași pe piețele internaționale”, potrivit unui mesaj de pe LinkedIn scris de Donets Oksana.

  • FARADOV SOLUTIONS S.R.L. – Dezvoltare (promovare) imobiliară/ Administrator Giliadov Faradj
  • YANAPOV SOLUTIONS S.R.L. – Activităţi de testare şi analize tehnice/ Administrator – Yakupov (prokhman) Yana
  • SKYLINE WEB SOLUTIONS S.R.L. – Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea/ Administrator – Lebediev Oleksii,
  • RELLFON DEVELOPMENT S.R.L. – Agenţii imobiliare/ Administrator – Kalfon Rell (Rachel Feiga)

Toate aceste patru firme sunt deținute de omul de afaceri ucrainean Lebediev Oleksii, care este asociat unic. Cele patru firme au fost înființate în mai 2022.

  • AUTOMAGISTRAL PIVDEN RO S.R.L. – Lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor

Compania ucraineană Automagistral Pivden s-a făcut remarcată în România în 2022 când depunea ofertă pentru construirea tronsonului Bacău – Pașcani din Autostrada Moldovei (A7).

Publicitate

Firma și-a deschis filială în România în septembrie 2022, activitatea principală a firmei constând în lucrări de construcție a drumurilor și autostrăzilor.

Reprezentantul sucursalei din București a companiei din Ucraina este un cetățean din Kharkov, Salii Ihor. Acționarul unic al companiei este Automagistral-Pivden SRL. Potrivit publicației Forbes din Ucraina, compania este deținută de doi oameni de afaceri din Odesa: Valeriy Korotkov (61%) și Oleh Nalyvanyi (39%). Potrivit presei ucrainene, Valery Korotkov era clasat în 2020 pe locul 96 în topul celor mai bogați ucraineni, cu o avere de 54 de milioane de dolari.

  • VITT LEJON S.R.L. – Comerţ cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat

Compania, care se ocupă cu comerțul cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat, a fost înființată în România în noiembrie 2022. Acționarul și administratorul unic al companiei este Popov Viktor.

  • UNITED NETWORK INITIATIVE OF CENTER EFFORT BY FREEDOM S.R.L. – Alte activităţi anexe transporturilor

Firma a fost înregistrată în România în decembrie 2022, având ca activitate alte activități anexe transporturilor. Acționarul și administratorul unic este Nechosa Anastasiia.

Printre alte companii din Ucraina ceva mai cunoscut care s-au extins la noi în țară se numără Tour-operatorul Join UP!, cu un capital social de 25.000 de lei. Acționarul companiei este Alba Vladyslav.

Majoritatea destinațiilor vor fi operate de SkyUp Airlines, care este partenerul strategic al touroperatorului. SkyUp Airlines dispune de 12 aeronave Boeing 737 cu o vechime medie de 14 ani. Zborurile pentru Join UP! către Dubai (EAU) vor fi operate de  FlyDubai.

Publicitate

Tour-operatorul Join UP! a fost înființat în anul 2010. Sediul central al companiei este situat în Kiev. Compania este prezentă pe piețele din Ucraina, Moldova, Kazahstan, Estonia, Letonia și Lituania, urmând ca, în curând, să deschidă birouri și în alte țări europene. În 2023, touroperatorul intenționează să intre și pe piețele din Polonia, Cehia, Ungaria și Slovacia.

Printre companiile care mai merită menționate și care nu au fost trecute în lista ONRC se numără SoftServe, una dintre marile companii IT din Europa, din Ucraina, care s-a extins în România și care a anunțat angajări de 800 de IT-iști până la finalul lui 2025. Compania a deschis centrul din România în mai 2022, ca parte a strategiei de extindere globale, are în prezent o echipă de peste 50 de angajați în România.

Un alt anunț important făcut anul trecut a fost parteneriatul celui mai bogat ucrainean Rinat Ahmetov, care deține compania DTEK Renewables International & Moldova Eolian, parte a grupului de energie și utilități DTEK, cu Grupul Electromontaj, companie clujeană care operează şi pe piaţa de energie verde, pentru implementarea parcului eolian din comuna Ruginoasa în valoare de 90 de milioane de euro, județul Iași.

În urma câștigării licitației, Electromontaj a semnat contractul pentru proiectarea și construirea infrastructurii pentru cel mai mare parc eolian din Moldova, comuna Ruginoasa, investiție a  DTEK Renewables International & Moldova Eolian.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes