Connect with us
Publicitate

Social

Braşovul, în topul celor mai inspiraționale orașe din 2024

Publicat

pe

Anul nou a început cu vești bune pentru România. Conform unui chestionar elaborat și implementate de EuroStat, România se află pe locul 2 în UE (după Austria, și la egalitate cu Finlanda și Polonia) în ceea ce privește satisfacția oamenilor cu viața lor de zi cu zi. De asemenea, Clujul se află în top 10 în Europa în ceea ce privește satisfacția oamenilor cu calitatea vieții, conform unui chestionar al Comisiei Europene.

Publicitate

Conform rezultatelor chestionarului, 94% dintre clujeni consideră că au o calitate bună a vieții la ei în oraș, și 56% consideră că viața lor s-a îmbunătățit în ultimii 5 ani (pe această dimensiune, Clujul este pe locul 3 în Europa). Pe locul doi în acest clasament se află Braşovul.

Problema e că  România nu s-a dezvoltat unitar. Sunt zone unde lucrurile s-au schimbat în bine mai rapid și mai eficient. De exemplu, PIB-ul pe cap de locuitor în Cluj-Napoca a crescut de aproape 6 ori din 2000 până în 2020 – un ritm de creștere mai rapid decât în multe firme private. De asemenea, salariul mediu în Cluj s-a dublat în ultimii 5 ani – semn că dezvoltarea Clujului a adus beneficii și celor ce locuiesc acolo. După estimările noastre, Cluj-Napoca are deja un PIB pe cap de locuitor mai mare decât al Bucureștiului și un salariu mediu mult peste cel al capitalei.În același timp, sunt multe localități unde timpul a stat în loc și unde multe nu s-au întâmplat. Din păcate numărul localităților unde nu s-a întâmplat nimic este încă mare. Din fericire, numărul localităților unde se întâmplă lucruri interesante este în continuă creștere.

Acesta este și scopul acestui articol și acestui top – să identifice câteva localități unde s-au întâmplat lucruri interesante în ultimii ani, și ce ar putea servi ca exemplu pentru alții. Topul este unul pur subiectiv și se bazează pe experiența echipei UrbanizeHub. Suntem convinși că sunt o multitudine de inițiative meritorii în toată țara ce ne-au scăpat. De aceea v-am și încuraja să ne trimiteți în comentarii cât mai multe exemple de bune practici.

Publicitate

Locul 1: Cluj-Napoca

Clujul este momentan singurul oraș din România cu care putem ieși la înaintare în Vest – este modelul că se poate și la noi. Departe de a fi rezolvat toate problemele urbei, administrația clujeană a reușit totuși să modernizeze profund orașul și a știut să se racordeze la principiile și prioritățile europene. Unul din domeniile unde Clujul a jucat cel mai bine este mitigarea schimbărilor climatice. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este una din prioritățile cheie ale umanității, iar un eșec în acest demers poate avea efecte catastrofale pentru omenire. Cu toții trebuie să ne asumăm un rol activ în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și Clujul este un vârf de lance în acest domeniu. Mai întâi, Clujul a fost printre cele 13 orașe românești ce au aplicat pentru Misiunea “100 Orașe Neutre din Punct de Vedere Climatic până în 2030” a Comisiei Europene, și a fost printre cele 3 selectate (împreună cu Sectorul 2 și Suceava). După aceea, Clujul s-a numărat printre primele 10 orașe din UE ce au reușit să finalizeze un Plan de Acțiune și Investiții pentru Tranziție la Neutralitate Climatică și să aibe acest plan aprobat de către Comisia Europeană. A fost primul oraș din Europa Centrală și de Est ce a reușit acest lucru și a dat clasă unor orașe cu mai mult ștaif, precum Copenhaga, Paris, Madrid sau Helsinki. Nu e lucru puțin și un exemplu că o administrație românească poate să inoveze și să performeze mai bine decât multe administrații din Vest.

Clujul poate inspira pe alții să:

– Concureze la egal cu orașe din Vest.

– Își asume lupta împotriva schimbărilor climatice. Nu putem aștepta să fim luați în serios în Vest dacă nu știm să ne implicăm direct în rezolvarea celor mai importante probleme ale omenirii. Nu putem aștepta să fim invitați la masa granzilor fără să și respectăm regulile mesei. Din păcate numărul orașelor românești ce consideră în mod sincer că schimbările climatice sunt o problemă importantă, este relativ mic.

Publicitate

– Aibe curajul să inoveze. Bucureștiul și Clujul sunt momentan, coform datelor EuroStat,singurele orașe din România cu PIB pe cap de locuitor (ajustat la puterea de cumpărare) peste media europeană. Estimările noastre arată însă că avem mult mai multe orașe ce peformează mai bine decât media europeană. Aceasta înseamnă că aceste orașe vor trebui să treacă de la o aborsare focusată numai pe a prinde Vestul din urmă, la o abordare focusată pe inovare – mai exact, trebuie să trecem de al prinde trecutul altora din urmă la a visa noi viitorul. Momentan, Clujul este singurul oraș din România ce inovează în mod activ și exemplul său ar trebui urmat de cât mai mulți. Clujul este și un exemplu bun că poți crește economic și poți deveni verde în același timp.

Locul 2: Brașov

Brașov este unul din orașele din România unde administrația locală a înțeles atât importanța unui sector privat puternic, cât și importanța agendei verzi. Brașovul organizează de câțiva ani Forumul Orașelor Verzi și și-a asumat agenda verde înainte să fie “cool” în România. De asemenea, conducerea administrației brașovene a realizat că Brașovul nu trebuie să se culce pe lauri și să se bucure numai de banii făcuți din turism (un sondaj al Băncii Mondiale indică faptul că Brașovul este considerat de către români cel mai frumos oraș din România, iar TripAdvisor a inclus Brașovul între primele 25 destinații turistice pentru 2024 și i-a dat premiul “Best of the Best”) și încearcă în mod activ să aducă la nivel local firme în sectoare cu valoare adăugată mai mare. Momentan, Brașovul este printre puținele orașe din România ce participă activ la târgurile pentru investitori din Vest, precum Expo Real. De asemenea, administrația este printre cele mai active în România în domeniul regenerării urbane și au pornit mai multe proiecte, în oraș și în zona metropolitană, ce vizează convertirea unor zone urbane în hub-uri de dezvoltare.

Brașovul poate inspira pe alții să:

– Să își asume în mod activ o agendă verde și să se racordeze la prioritățile mondiale.

– Să încerce în mod activ să atragă noi investiții la nivel local și să facă tranziția la sectoare cu valoare adăugată mai mare.

Publicitate

– Să își asume proiecte complexe de regenerare urbană, ce pot funcționa ca și catalizatori pentru dezvoltarea orașului.

Locul 3: Iași 

Nici un oraș și nici o comunitate nu vor putea prospera pe termen lung dacă nu vor avea un sector privat puternic. SUA este responsabilă și pentru bună parte din inovațiile disruptive la nivel mondial și dictează mersul economiei globale. Ca atare, orașele românești ce vor fi ști să se conecteze mai bine la economia americană vor fi probabil și printre cele mai performante în anii următori.

Momentan, orașul ce s-a mișcat cel mai bine pe relația cu SUA a fost Iașul. Separat de Europa de Vest de Carpați și infrastructură proastă, Iașul a dezvoltat capitalul autohton și cu sprijinul firmelor locale s-a racordat la capitalul american. Iulius Grup, companie ieșeană, a reușit nu numai să transforme fizic Iașul, ci și economic, reușind să atragă la Iași firme precum Amazon, AMD, Microsoft, sau Cognizant. Impactul acestor investiții se vede și cu ochiul liber (merită o vizită la Iași, dacă nu ați fost recent) și din date. Dacă în anul 2000, salariul mediu în județul Iași era pe locul 30 din 42, în anul 2022, Iașul a urcat până pe locul 5 (depășit numai de București, Cluj, Timiș și Ilfov).

Dacă trendul ascendent al dezvoltării Iașului a persistat în 2023, depășind astfel Ilfov, este posibil ca în 2024 să treacă și în fața Timișului. Se preconizează că va exista o competiție tot mai intensă între Iași și Cluj, iar avantajul semnificativ al Iașului vine din prezența la nivel local a unor mari companii inovatoare din Statele Unite.

Publicitate

O altă particularitate a Iașului, ce ar putea servi ca inspirație pentru alte orașe, este implicarea generală a sectorului privat în viitorul orașului. Dacă mergeți la Iași veți vedea că firme precum Amazon, Raiffeisen, sau Centric, au programe extinse de responsabilitate socială. De exemplu, la inițiativa grupului CIVICA, firma Centric a pus la bătaie 150.000 Euro pentru modernizarea unui parc public – inițiativă ce a fost susținută, de asemenea, cu o contribuție substanțială de către Primăria Iași.

Iași poate inspira prin :

– Un dialog eficient între sectorul privat, administrația publică și societatea civilă. Sunt foare rare cazurile în care publicul își exprimă deschis satisfacția pentru o investiție privată – mai dese și mai puternice sunt vocile celor ce critică o investiție privată sau alta. Noi la UrbanizeHub suntem și vom rămâne apologeții investițiilor private, căci fără un sector privat puternic, nu avem cum să avem o comunitate puternică.

– Punți economice cu SUA. O racordare la economia americană este vitală pentru orice oraș din România. Iași a făcut asta cu succes, iar privatul a explodat în ultimii ani.

Întregul top îl puteţi vedea pe urbanizehub.ro

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes