Connect with us
Publicitate

Cultural

Braşovul este gazda Festivalului de Benzi Desenate Istorice

Publicat

pe

Amânată din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-CoV-2 până aproape de sfârşitul anului, ediţia 2020 a Festivalului de Benzi Desenate Istorice Braşov şi-a concentrat programul în limitele dictate de distanţarea socială necesară şi în această perioadă.

Publicitate

Astfel, turiştii şi braşovenii se vor bucura de expoziţiile prezentate în aer liber în Piaţa Sfatului şi în Parcul Eroilor şi de expoziţia din centrul comercial Coresi, dar programul festivalului nu va mai cuprinde expoziţia din Casa Sfatului, lansările şi prezentările de cărţi şi reviste BD, dezbaterile, conferinţele şi, mai ales, atelierele BD pentru elevi.

După „România 100″ (2018) şi ,,Europa 100” (2019), tematica istorică a ediţiei 2020 este „Eroii care au făcut Istorie”!

Alegerea tematicii s-a dovedit inspirată pentru că anul acesta festivalul de la Braşov are cel mai mare număr de benzi desenate istorice originale. La apelul naţional, lansat pe 20 octombrie 2020, au răspuns 27 de autori, cu 27 benzi desenate originale care cuprind în total 117 planşe! Astfel, Festivalul de Benzi Desenate Istorice Braşov rămâne un demers cultural inovator şi în anul 2020, păstrând ambiţia de a transforma istoria Lumii în tematică de benzi desenate.

Publicitate

Ediţia 2020 a mai înregistrat o premieră pentru scurta istorie a festivalului: participarea unor autori din străinătate. Deşi acţiunile de promovare s-au desfăşurat la nivel naţional, am avut surpriza deosebit de plăcută să primim din Bulgaria două lucrări desenate în mod special pentru festivalul de la Braşov. Emiliyan Valev şi Stanimir Valev au trimis benzile desenate „Ghilgamesh” şi „Orpheus”.

Toate lucrările expoziţiei „Eroii care au făcut Istorie” sunt publicate în catalogul festivalului, care va fi lansat la Braşov după ridicarea restricţiilor, în cadrul unui eveniment special. De asemenea, revista „Historia” pregăteşte un număr special dedicat benzii desenate româneşti, care va cuprinde şi lucrări selectate din portofoliul festivalului nostru.

Nicolae Pepene, directorul festivalului, despre expoziţia „Eroii care au făcut Istorie” realizată cu lucrările primite în urma concursului naţional dedicat artiştilor. „Cronologia” expoziţiei începe chiar în preistorie, cu o bandă desenată (autor Viorel Moraru) inspirată din desenele peşterilor, o lucrare despre o poveste prea veche ca să aibă un nume. „Orfeu” şi „Ghilgameş” deschid ,,galeria” BD a eroilor antichităţii, dominată de regii şi războinicii de la nord de Dunăre („Regele Dromichete”, autor maestrul Şerban Andreescu; „Un mic ostaş”, autor Daniel-Eduart Buruiană; „Decebal”, autor Cristian Păcurariu). Între ei apare un „alt fel de erou”, Diogene, şi un autor (Octavian Marinescu) cu ,,o poveste despre ultimul om din lume care s-ar descrie ca fiind un erou”.

Expoziţia „Eroii care au făcut Istorie” din Piaţa Sfatului şi expoziţia „Braşovul în banda desenată europeană” de pe aleea Parcului Eroilor rămân deschise până la începutul anului viitor.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes