Connect with us
Publicitate

Administrație

Brașovul devine centrul învățământului dual din România

Publicat

pe

Cea mai importantă conferință internațională dedicată învățământului dual din România, „EDU.DUAL – Strategii și Parteneriate”, va avea loc în 13 și 14 octombrie 2022, la Brașov, la Hotel Kronwell. Scopul conferinței este de a clarifica și detalia noile schimbări din legislația care privește învățământul dual, de a discuta oportunitățile de finanțare din acest domeniu și, nu în ultimul rând, de a prezenta exemple de succes din țările europene în care acest sistem de educație este foarte dezvoltat.

Publicitate

La conferința EDU.DUAL sunt invitați să participe:

  • directori și cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar;
  • antreprenori și reprezentanți ai companiilor din mediul privat;
  • reprezentanți ai administrațiilor publice locale și regionale;
  • Camerele de Comerț și Industrie;
  • asociațiile întreprinderilor mici și mijlocii;
  • organizații profesionale.

Obiectivele celor două zile de conferință vizează clarificarea modificărilor aduse de noua lege a educației cu privire la învățământul dual; asigurarea expertizei, la nivel național și internațional, în sfera învățământului dual; identificarea nevoilor celor implicați în învățământul dual – administrații publice, colegii tehnice, universități, operatori economici, elevi și studenți; prezentarea exemplelor performante la nivel internațional, dezvoltate de Elveția, Austria și Germania.

Printre cei care vor lua cuvântul la acest eveniment se numără ES Arthur Mattli, ambasadorul Elveției, ES Dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei, Michael Derrer, profesor la Universitatea de Științe Aplicate și Arte din Lucerna (HSLU), reprezentanți ai Guvernului României, specialiști din administrația centrală și locală, reprezentanți ai mediului de afaceri, care vin la Brașov să prezinte oportunitățile pe care învățământul dual le oferă în dezvoltarea educațională a tinerilor și în oferirea unui loc de muncă sigur.

Publicitate

Conferința „EDU.DUAL – Strategii și Parteneriate” este organizată de Primăria Municipiului Brașov, Inspectoratul Școlar Județean Brașov și Universitatea de Științe Aplicate și Arte din Lucerna (HSLU), și se desfășoară sub patronajul Ambasadei Elveției la București.

Rezultatele conferinței  vor fi centralizate într-o publicație care va servi drept ghid pentru dezvoltarea ulterioară a educației duale în România.

Conform primarului Allen Coliban, conferința  va oferi răspunsuri întrebărilor legate de provocările și oportunitățile pe care învățământul dual le are în România.

„În luna octombrie, Brașovul devine polul învățământului dual din România. Având în vedere și experiența pe care Brașovul o are ca exemplu de bună practică la nivel național în domeniu, am gândit această conferință astfel încât să putem răspunde la toate întrebările legate de provocările și oportunitățile pe care învățământul dual le are în perioada următoare, fie că vorbim de schimbările legislative și extinderea acestui sistem la nivel universitar, fie că vorbim despre formarea consorțiilor pentru dezvoltarea învățământului dual sau de construirea de campusuri educaționale”, a declarat primarul Allen Coliban.

„I-am invitat la Brașov pe toți cei implicați în dezvoltarea acestui sistem de învățământ, pe cei care pot să răspundă întrebărilor legate de ultimele modificări legislative și de oportunitățile de finanțare, dar și pe cei care au experiența necesară pentru a ne ajuta să luăm cele mai bune decizii în ceea ce privește educația în acest sistem, iar aici mă refer la partenerii noștri din Elveția, Germania și Austria. Vă așteptăm, în 13 și 14 octombrie, la cea mai importantă conferință dedicată învățământului dual din România”, a precizat primarul Allen Coliban.

Publicitate

Conform inspectorului școlar general, Ovidiu Tripșa, dacă în anul școlar 2017-2018 oferta educațională brașoveană pentru învățământul profesional și tehnic era de 48 de clase, dintre care 21 în sistem dual, în anul școlar 2022-2023 aceasta a ajuns la 58 de clase, dintre care 32 de dual. În procente, ponderea învățământului profesional și tehnic a crescut de la 53,4% în anul școlar 2017-2018, la 59% în anul școlar curent. Astfel, județul Brașov s-a apropiat simțitor de ținta de 60%, asumată de România în strategia de dezvoltare a învățământului secundar superior.

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes