Connect with us

Prima pagină

Brașovul are primele tururi pietonale audio-ghidate din România

Redactia Brasov

Publicat

pe

De astăzi poți cunoaște Brașovul și istoria acestuia cu ajutorul primelor tururi pietonale audio-ghidate din România.

Publicitate

Mandala Journeys lansează, în colaborare cu Cătălin Paraschivu, primele tururi audio-ghidate din România, sub brandul Din Poartă’n Poartă.

Produsele au fost gândite să răspundă nevoilor unui public dornic de informație turistică și culturală în condiții de siguranță, chiar și în contextul pandemiei. Agenția Mandala Journeys răspunde astfel unor cerințe fundamentale referitoare la tururile pietonale și culturale.

Publicitate

Produsele se adresează deopotrivă turiștilor care vizitează Brașovul cât și localnicilor dornici să cunoască istoria și poveștile orașului lor.

Tururile Din Poartă’n Poartă prin Brașov sunt nu doar produse turistice, ci în primul rând produse culturale. În luni de documentare am selectat informația și am scris textele astfel încât turistul sau localnicul curios să aibă o imagine completă a etapelor de dezvoltare prin care a trecut orașul. Descrierile obiectivelor turistice sunt, pe alocuri, destul de lungi pentru că în procesul nostru de descoperire a fiecărui obiectiv la care lucram, am simțit să îi facem fiecăruia dreptate prin relatarea întregii pagini de istorie cu care se poate mândri, alături de poveștile urbane și legendele care condimentează istoria, uneori sterilă. 

Publicitate

Până la acest moment sub brandul Din Poartă’n Poartă au fost lansate două tururi pietonale: primul tratează în detaliu edificiile din Livada Poștei și de pe Strada Mureșenilor iar cel de al doilea este un tur mai amplu al orașului vechi, care pornește din Livada Poștei și se termină în Piața Unirii. Momentan acestea sunt disponibile doar în limba română. Pe viitor, Mandala Journeys plănuiește lansarea a cel puțin două noi tururi pietonale, unul ce va acoperi istoria cartierului Schei din Brașov și al doilea care va spune povestea din cele mai vechi timpuri și până în prezent a muntelui Tâmpa.

Pasionat al istoriei în general și entuziast locuitor al Brașovului, Cătălin Paraschivu este inițiatorul paginii de facebook My Name Brașov și omul care, prin pasiunea sa de o viață, ne-a pus la dispoziție toate resursele bibliografice și grafice necesare documentării și ulterior scrierii acestor tururi despre Brașov, despre oamenii și afacerile care l-au însuflețit și care i-au marcat dezvoltarea.

“Mergând prin Brașov te-ai întrebat vreodată cum s-a născut vechea cetate Kronstadt? Cine au fost cavalerii Teutoni, Apollonia Hirscher, Michael Weiss, Johannes Honterus, Diaconu Coresi, Johann Gott, Aprily Lajos, Andrei Mureșanu, Sextil Pușcariu și mulți mulți alții? Trecem de multe ori nepăsători pe lângă clădiri impozante, pe străzi înguste cu case mari și porți ferecate ce nu permit vizitatorului o privire în interiorul curților misterioase. Casele strâns lipite cu țigle roșii, adăpostite parcă la umbra muntelui Tâmpa, bisericile și clădirile de referință, cu o arhitectură din toate stilurile, zidurile vechi cu porți și bastioane medievale, te îmbie oare să descoperi trecutul acestui oraș?” Cătălin Paraschivu.

Publicitate

Descoperă Brașovul, poveștile care i-au marcat locuitorii și legendele care i-au clădit renumele, în cel mai complet ghid audio, îmbogățit cu hărți, descrieri text și imagini grafice. Împreună, vom descoperi la pas istoria fascinantă a unuia dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Sud-Estul Europei.

Vă învităm să ascultați o mostră a tururilor noastre audio-ghidate pe www.mandala-journeys.ro și dacă v-am convins, să le achiziționați și să descoperiți Brașovul alături de noi.

Publicitate
Spune-ți părerea

Eveniment

Un poliţist din Baraolt s-a împuşcat în cap

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

La data de 28 ianuarie, un agent de poliție, de 24 de ani, din cadrul Poliției Orașului Baraolt a fost găsit de către colegii acestuia într-o cameră din sediul poliției, prezentând o plagă împușcată la nivelul capului.

La momentul în care a fost găsit, polițistul prezenta semne vitale.

Publicitate

La fața locului a fost solicitat imediat un echipaj medical, care după intervenție, l-a transportat la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Poliţistul a fost internat la o unitate medicală în stare gravă, comatoasă. Din nefericire, acesta a murit pe patul de spital.

Publicitate

În continuare, se efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs incidentul.

Polițistul își desfășoară activitatea în cadrul I.P.J. Covasna din anul 2019, fiind absolvent al unei școli de agenți de poliție.

Din primele verificări, este vorba de o tentativă de suicid

Citește mai mult

Eveniment

FOTO – VIDEO / Aproape 450.000 e euro falşi şi peste un kilogram de cannabis au găsit procurorii DIICOT Braşov

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

În această dimineaţă, procurorii DIICOT-S.T. Braşov împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov au efectuat un număr de 28 de percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Brașov, Craiova, Ploiești și a judeţului Alba, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, deținere de instrumente în vederea falsificării de valori, trafic de droguri de risc şi trafic de droguri de mare risc.

În fapt s-a reținut că, începând cu luna august 2020, un număr de 3 suspecţi, au constituit pe raza municipiului Brașov, un grup infracțional organizat având ca principal obiectiv obținerea unor sume mari de bani din falsificarea de monedă străină, respectiv euro, de diferite cupiuri.

Publicitate

În urma colaborării cu EUROPOL, s-a stabilit faptul că falsurile produse de membrii acestei grupări au fost semnalate pe teritoriul a 10 state din cadrul Uniunii Europene.

Cele 10 state din cadrul Uniunii Europene pe teritoriul cărora au fost semnalate falsurile produse de către membrii acestei grupări sunt România, Austria, Belgia, Germania, Spania, Italia, Grecia, Lituania, Olanda și Slovacia. În aceste state au fost plasate un număr de 441 de bancnote din cupiura de 50 de euro contrafăcute.

Publicitate

Din investigațiile efectuate în cauză, a rezultat faptul că o parte dintre membrii grupului au întrevăzut o oportunitate și din contrafacerea de bancnote emise de către statul român, respectiv bancnote din cupiură de 100 de lei, sens în care au desfășurat mai multe activități, în vederea obținerii unei calități a bancnotei cât mai apropiată de original.

Un alt palier abordat a fost reprezentat de implicarea în activități de trafic de droguri de risc și de mare risc, sens în care membrii grupului au oferit/vândut droguri de risc și de mare risc (cannabis și cocaină), mai multor persoane.

S-a reţinut faptul că, în perioada 25 – 31 ianuarie 2021, membrii grupării au intenționat să pună în circulație suma de 50.000 de euro, compusă din bancnote din cupiură de 50 de euro falsificate.

Publicitate

În urma perchezițiilor efectuate, a fost identificată aparatura folosită în activitățile de falsificare (imprimante, scanere, calculatoare, cerneluri speciale), documente de identitate ce par a fi contrafăcute, suma de 445.770 de euro, formată din bancnote de diferite cupiuri, susceptibile a fi falsificate, aproximativ 1.250 de grame de cannabis, 10 grame de cocaină, precum și sumele de 11.670 de euro, 800 de dolari și 42.780 de lei.

La sediul DIICOT- S.T.Braşov au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 21 de persoane.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate Craiova, Ploiești, Alba și București, şi al jandarmilor din cadrul G.M.J. Burebista Brașov.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Citește mai mult

Eveniment

VIDEO / Misiune în nămeţi! Cum patrulează jandarmii montani de la Bâlea în zăpadă de peste un metru şi jumătate

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Ninsoarea a pus stpânire pe crestele munţilor. Cu siguranţă cel mai mare strat de zăpadă din ţară este în vârul munţilor Făgăraş. La peste 2.000 de metri altitudine zăpada ajunge în multe locuri la peste un metru şi jumătate, iar oamenii care trebuie stau acolo au o misiunea foarte grea.

Nămeţii dau mari bătăi de cap jandarmilor montani care au punctul de lucru acolo. În vârful Munţilor Făgăraş se află Postul de jandarmi montan Bâlea al Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu. Acolo sunt mereu prezenți jandarmii. Este un post de jandarmi montan permanent.

Publicitate

Aceştia sunt prezenţi pentru prevenirea accidentelor, informarea turiştilor, căutarea şi salvarea persoanelor aflate în dificultate.

Ministerul Afacerilor Interne a comentat şi el experienţa jandarmilor montani de la Bâlea:

„Au plecat de dimineață de la Sibiu…
Au luat telecabina de la Bâlea Lac și apoi au mers timp de o oră prin zăpadă mai mare de un metru, până la Baza de salvare, acolo unde își au „biroul”.
Sunt jandarmii montani din masivul Făgăraș, cei care au grijă ca turiștii, destul de mulți chiar și în această perioadă, să fie în siguranță.
Au la activ zeci de misiuni de salvare desfășurate în condiții extreme, viscol puternic, vizibilitate redusă, temperaturi mult sub limita înghețului sau zone greu accesibile.
Sunt oameni care niciodată nu au spus nu se poate.
Știu pe dinafară fiecare bucățică din acești munți și împreună cu colegii de la Salvamont și-au pus de multe ori viața în pericol pentru a o salva pe a celor care aveau nevoie de ajutor.
Nu vor să descurajeze pe nimeni să facă drumeții pe munte pe timp de iarnă, doar fac o serie de recomandări pe care trebuie să le respectați pentru a fi în siguranță:
 Informați-vă din timp asupra traseului propus, precum şi asupra programului de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu;
 Consultați prognoza meteorologică înainte de a pleca la drum;
 Purtați echipament adecvat zonei de munte;
 Nu plecați pe munte dacă ați consumat băuturi alcoolice;
 Folosiți numai traseele marcate şi să nu vă abateți de la acestea;
Dacă vă aflați în dificultate pe munte, apelați numărul unic de urgenţă 112, precizând următoarele: datele de identificare, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.”

 

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>