Connect with us
Publicitate

Eveniment

Brașovul, al doilea județ din țară la numărul de îmbolnăviri cu rujeolă. Autoritățile atrag atenția că rata de vaccinare împotriva bolii este tot mai mică

Publicat

pe

Noi statistici îngrijorătoare au fost făcute publice de Prefectura Brașov. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, județul Brașov ocupă locul al doilea la nivel național în privința incidenței rujeolei, la data de 28 ianuarie fiind înregistrate, în total, 892 cazuri confirmate și o incidență de 161,90 la 100.000 de locuitori. Pe primul loc se află județul Mureș, cu o incidență de 164/100.000 locuitori. La aceeași dată, pe plan național fuseseră notificate 4.205 cazuri de rujeolă.

Publicitate

Dintre cazurile confirmate în județul Brașov, 112 au fost la copii cu vârste sub un an, 397 – la copii cu vârste de 1- 4 ani, iar 233 – la copii cu vârste între 5 și 9 ani. 90,34% dintre cazurile confirmate s-au înregistrat la persoane nevaccinate.

Îngrijorător este că deși numărul îmbolnăvirilor crește constant, tot mai puțini părinți aleg să își vaccineze copiii. Conform Direcției de Sănătate Publică Brașov, în condițiile în care unui dintre obiectivele Planului național de acţiune pentru eliminarea rujeolei și rubeolei şi a Instrucţiunii privind vaccinarea ROR este atingerea şi menţinerea unor acoperiri vaccinale peste 95% la vaccin cu componente rubeolică şi rujeolică, în județul Brașov acoperirea vaccinală ROR cu 2 doze este de doar 57,69%.

Se observă o scădere a numărului de vaccinări ROR comparativ cu situația dinaintea pandemiei de COVID-19, pe fondul unei mari reticențe sau împotriviri la vaccinare îndeosebi în comunitățile defavorizate, care sunt și cele mai expuse riscului îmbolnăvirii și transmiterii virusului rujeolic.

Publicitate

Astfel, dacă în 2019 în județul Brașov s-au înregistrat 12.136 vaccinări ROR, în 2021 numărul acestora a scăzut la 8.011. În anul 2023 s-au înregistrat 8.888 vaccinări ROR în județ, dintre care 2.426 în trimestrul al IV-lea, în creștere comparativ cu același trimestru din 2022 (1.651 vaccinări), dar .

Legislația prevede faptul că în subordinea autorităților executive ale administrației publice locale din unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale care deservesc o populație cu cel puțin 500 de persoane vulnerabile din punct de vedere medical, social sau economic se pot înființa centre comunitare integrate.

În centrul comunitar integrat este obligatoriu ca personalul minim să fie format din asistent medical comunitar și asistent social. De asemenea, în comunităţile cu peste 700 de membri de etnie romă, autoritățile administrației publice locale pot înființa un post de mediator sanitar. În județul Brașov există în acest moment doar 2 asistenți medicali comunitari și 6 mediatori sanitari.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes