Connect with us
Publicitate

Social

Braşovenii, tot mai responsabili! Aproape 7,3 milioane de ambalaje returnate prin sistemul RetuRO în luna aprilie

Publicat

pe

Sistemul de garanție-returnare funcționează tot mai bine la Braşov, în luna aprilie braşovenii returnând aproape 4,4 milioane de PET-uri, conform datelor raportate de RetuRO.

În luna aprilie, în tot județul Braşov au fost returnate aproape 4,4 milioane de ambalaje din plastic, însumând o cantitate totală de aproape 150 de kilograme. La acestea se adaugă aproape 1,7 milioane de ambalaje din metal și peste 1,2 milioane de sticle. În total, în judeţul Braşov au fost reciclate aproape 7,3 milioane de ambalaje în luna aprilie.

Dintre cele enumerate mai sus, nu mai puțin de 3,1 milioane de ambalaje din plastic au fost returnate în municipiul Braşov, în cantitate totală de 106 kilograme. În plus, braşovenii au returnat 1,1 milioane de doze din aluminiu și peste 863.000 de sticle.

Situația este similară în toată țara. Recent, conducerea Ministerului Mediului anunța că Românii au returnat în cinci luni și jumătate peste 350 de milioane de ambalaje SGR, iar la șase luni și câteva zile s-a depășit pragul de 500 de milioane, a spus ministrul Mircea Fechet. El spune că sunt toate șansele ca în șase săptămâni să fie depășit pragul de un miliard de ambalaje colectate.

Publicitate

În acest moment există patru centre RetuRO în țară, până la finalul verii vor fi deschise alte trei și numărul ar trebui să ajungă la zece în câteva luni.

„Luna aceasta am inaugurat cel de-al patrulea centru RetuRo în Otopeni, lângă Bucureşti. El se alătură celorlalte trei deschise la Cluj, la Timiş şi la Braşov. Urmează să deschidem în curând şi primul centru din Moldova, va fi chiar la Bacău. Astfel de centre de colectare şi de sortare înseamnă investiţii foarte mari şi sute de locuri de muncă. (…) În luna decembrie am avut 30.000 de PET-uri, sticle sau doze de aluminiu colectate, în luna ianuarie 2 milioane şi, în timp ce unii se îngrijorează de viabilitatea Sistemului Garanţie-Returnare, pot să spun că până astăzi am recuperat mai bine de jumătate de miliard de PET-uri, de doze sau de sticle folosind Sistemul Garanţie-Returnare. Luna aceasta estimăm să depăşim pragul de 200 de milioane, ceea ce confirmă faptul că SGR se află pe traiectoria pe care ne-am propus-o, că ne atingem ţintele şi indicatorii – şi cred că se vede deja şi cu ochiul liber: sunt din ce în ce mai puţine PET-uri aruncate pe marginea drumului, în albiile râurilor, în natură, în păduri sau în alte locuri”, a declarat Mircea Fechet.

Sistemul care prevede garanția de 50 de bani a demarat oficial în România la 30 noiembrie 2023.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes