Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Braşovenii pot transforma gunoiul în artă. PET-uurile, dozele sau sticlele reciclabile vor fi folosite pentru a crea o lucrare artistică în Piaţa Sfatului

Publicat

pe

Pentru a doua oară consecutiv la Forumul Oraşelor Verzi (FOV), Armata Selectării Atente a Plasticului, ASAP, programul Fundaţiei The Institute, mobilizează toţi braşovenii la reciclat, în cadrul evenimentului Colectăm separat împreună.

Publicitate

Timp de 3 zile, în perioada 9-11 septembrie, între orele 11:00-20:00, braşovenii sunt invitaţi la cortul ASAP din Piaţa Sfatului, pentru a crea, cu ajutorul voluntarilor, diverse obiecte funcţionale din deşeuri reciclabile, inspirate de creaţiile realizate pentru acest proiect de Alexe Popescu, unul dintre designerii români cu un portofoliu ce acoperă mai multe zone creative, în special legate de reciclare şi de aplicaţiile practice ale tehnicilor de pliere în design, tehnologie şi upcycling.

Mai mult decât atât, toţi cei care participă la FOV 2022, între 9-11 septembrie, şi aduc la cortul ASAP PET-uri transparente de 0,5L, doze metalice, hârtie sau recipiente de sticlă, pot contribui la realizarea unei lucrări artistice de mari dimensiuni, proiectată de designerul Mihnea Ghilduş. Instalaţia va fi confecţionată exclusiv din materiale reciclabile, colectate în timpul evenimentului, în containere special amenajate.

„Crearea unei instalaţii dedicate reciclării a fost de la început o provocare, cu atât mai mult cu cât conceptul trebuie să lase suficient loc de exprimare participanţilor. Mă bucur foarte mult că putem face acest proiect alături de locuitorii Braşovului, care sunt convins că vor veni în număr foarte mare în Piaţa Sfatului şi vor participa la conturarea formei finale a lucrării. Obiectivul nostru este ca, la finalul FOV 2022, pe 11 septembrie, să avem o instalaţie colaborativă care va rămâne ca inspiraţie pentru alte viitoare campanii şi acţiuni de reciclare”, a menţionat designerul Mihnea Ghilduş.

Publicitate

„Entuziasmul braşovenilor de la prima ediţie FOV, de anul trecut, de a afla cât mai multe despre colectare selectivă şi reciclare, dar şi numărul mare de adolescenţi care-au venit către noi să ceară cât mai multe informaţii, ne-au făcut să ne dorim continuarea acestui parteneriat şi să fim prezenţi şi în acest an la cel mai mare eveniment din România dedicat mediului. Pas cu pas, avem toată încrederea că vom reuşi să îndeplinim obiectivul principal al ASAP, acela de a genera schimbări în comportamentul adolescenţilor faţă de plastic, de la utilizare la colectare separată şi reciclare”, a declarat Andrei Borţun, CEO al The Institute.

„Găseşte-ţi Puterea” este tema celei de-a doua ediţii a Forumului Oraşelor Verzi. Evenimentul, câştigător al Galei Premiilor pentru un Mediu Curat, are ca scop transformarea Braşovului în Capitala Verde a României, prin desfăşurarea a zeci de activităţi şi conferinţe, în perioada 5-11 septembrie, care să încurajeze autorităţile şi cetăţenii în a deveni parteneri pentru un mediu mai curat şi mai verde.

Din 2019 şi până în prezent, comunitatea ASAP a căutat cele mai eficiente metode de valorificare a deşeurilor de plastic, în funcţie de specificul lor şi a încercat, prin diverse acţiuni, campanii sau evenimente să ajute tinerii din România să conştientizeze în toate mediile în care îşi petrec timpul, începând cu sala de clasă, până acasă, în familie, dar şi în grupul de prieteni, impactul şi rezultatele concrete ale implicării în colectarea selectivă a deşeurilor. Programul contribuie intens la promovarea educaţiei pentru mediu şi la crearea unui model de colectare separată aplicabil instituţiilor de învăţământ.

Până în prezent, 4 sectoare al capitalei şi 23 de oraşe şi reşedinţe de judeţ au aderat la misiunea ASAP şi, prin intermediul autorităţilor locale şi al inspectoratelor şcolare, susţin activ unităţile de învăţământ de pe raza teritoriului pe care îl au în administrare să implementeze o infrastructură funcţională de colectare separată şi de reciclare a plasticului. Programul ASAP este activ în următoarele localităţi din ţară: Constanţa, Braşov, Iaşi, Brăila, Alba Iulia, Sibiu, Arad, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea, Bistriţa, Târgovişte, Târgu Mureş, Slobozia, Bacău, Deva, Ploieşti, Giurgiu, Tulcea, Baia Mare, Piatra Neamţ, Buzău, Măgurele – şi în Sectoarele 1, 2, 3 şi 6 din Bucureşti. Peste 550.000 de elevi din aproape 1.000 de instituţii de învăţământ din oraşele care s-au alăturat iniţiativei contribuie deja activ la o lume fără plastic.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes