Connect with us
Publicitate

Administrație

Braşovenii pot semna o petiţie lansată de Allen Coliban, pentru ca Guvernul să intabuleze Cetatea Brașovului şi să o transfere către Municipiul Brașov

Publicat

pe

Publicitate

Primarul municipiului Brașov Allen Coliban, a lansat o petiție online, prin care cere Guvernului să intabuleze dreptul de proprietate asupra fortificației câștigată în instanță prin sentință definitivă.

Demersul Executivului este necesar pentru ca obiectivul să poată fi apoi transferat în proprietatea municipiului Brașov prin Hotărâre de Guvern. Este condiția esențială pentru începerea lucrărilor de reabilitare necesare, pentru care municipalitatea ar putea accesa fonduri nerambursabile, transmite Radio România Braşov FM.

„Cetățuia de pe Dealul Straja» sau, mai simplu, «Cetatea Brașovului», a fost subiectul unor litigii în instanțele de judecată, între Municipiul Brașov, Statul Român și SIF Transilvania, timp de peste 7 ani de zile. În luna noiembrie 2022, ÎCCJ a dat sentința definitivă, clarificând cel mai important aspect de fond – Cetatea este un bun public, nu privat. Ca urmare a acestei decizii, Statul Român, prin Ministerul de Finanțe, trebuie să intabuleze dreptul de proprietate, urmând ca, apoi, să o transfere în proprietate Municipiului Brașov prin Hotărâre de Guvern (lucru afirmat, de altfel, în corespondența oficială din ultimii ani, precum și în discuțiile pe care le-am avut, recent, cu Ministrul Finanțelor și cu Ministrul Culturii). Cetățuia se degradează pe zi ce trece. Există fonduri nerambursabile pe care le putem atrage, dar avem nevoie de dreptul de proprietate, altfel se vor închide aceste oportunități”, a transmis primarul printr-o postare pe platforma de petiții online.

În acest context, edilul brașovean apelează la ajutorul brașovenilor să semneze petiția, astfel încât să fie pusă presiune pe Executiv pentru a-l determina să acționeze în cazul Cetățuii de pe dealul Straja. Reamintim că, printr-o decizie definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, pronunțată în luna noiembrie, Cetățuia Brașovului revine în proprietatea Statului Român, după șapte ani de procese.

Publicitate

Argumentele edilului le puteți citi aici:

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes