Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Braşovenii pasionaţi de astronomie pot observa soarele „mai de aproape”. Odată pe lună, în Parcul Central vor fi amplasate telescoape

Publicat

pe

Începând din 2023, Planetariul Cosmonaut Dumitru Prunariu, ca urmare a interesului foarte mare arătat de publicul care a participat la evenimentul organizat în parcul Nicolae Titulescu cu ocazia eclipsei parțiale de Soare din octombrie 2022, și-a propus să organizeze observații periodice ale Soarelui, lunare, gratuite, în același parc.

Publicitate

Astfel că, în 2023, pe 24 aprilie, 22 mai, 12 iunie, 21 august, 18 septembrie și 9 octombrie, vom fi prezenți în parcul Nicolae Titulescu, parcul de lângă Primăria Brașov, cu cele trei telescoape ale noastre pentru a urmări în detaliu steaua care ne dă lumină și căldură.

  • 24 aprilie
  • 22 mai
  • 12 iunie
  • 21 august
  • 18 septembrie
  • 9 octombrie

Detalii – https://zoobrasov.ro/planetariu/observatii-telescop

Dacă vremea nu ne va permite să fim în parc la datele prestabilite, vom reprograma observațiile, orice modificare, dar și alte detalii, urmând a fi anunțate din timp pe site și pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/PlanetariuBrasov

Publicitate

În luna iulie, nu vom fi în parcul Nicolae Titulescu pentru că avem pregătit ceva special, Săptămâna Soarelui, între 3 și 9 iulie (mai multe detalii despre locurile de unde vom observa Soarele, în apropierea evenimentului).

Ce telescoape vom folosi?

  • Telescopul Lunt LS130MT/B1800, cu «filtru» H-Alpha, prin care se poate observa Soarele în lungimea de undă de 656,28 nanometri, văzându-se, printre altele, protuberanțele sau filamentele solare.
  • Telescopul Skywatcher 80/600 ED Apo, dotat cu «filtru» Ca-H line, prin care se poate observa Soarele în lungimea de undă de 396,90 nanometri, văzându-se astfel, printre altele, faculele și plajele solare.
  • Telescopul Skywatcher 100/900 ED Apo, dotat cu prismă Herschel, prin care se poate observa Soarele în lumină vizibilă, fiind evidențiate foarte bine petele solare.

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes