Connect with us
Publicitate

Economic

Brașovenii muncesc 6,9 ani pentru a-și cumpăra un apartament în oraș, dacă își dau tot salariul pe rată. Care este situația în alte zone din țară

Publicat

pe

Creșterea îngrijorătoare a prețurilor din piața imobiliară face tot mai dificilă achiziționarea unor locuințe. Românii care și-ar pune la bătaie tot salariul pentru rata la un apartament, ar trebui să muncească ani buni ca să poată achita locuința integral.

Publicitate

Potrivit playtech.ro, în ultimul an, locuințele au devenit semnificativ mai inaccesibile. În medie, în București, prețurile la apartamentele noi au crescut cu aproximativ 19%, în timp ce salariul mediu a crescut cu 15,55%. Doar în luna iunie a acestui an, conform INS, prețul mediu de vânzare a fost de 1601 euro/mp, respectiv 1963 euro/mp la locuințele noi. Pe de altă parte, salariul mediu net, în aceeași lună, a fost de 3977 de lei sau aproximativ 804 euro.

Asta înseamnă că cei care vor să își achiziționeze un apartament în Capitală ar trebui să își pună la bătaie întregul salariu timp de 10,2 ani. În Brașov, situația este ceva mai bună. Aici este nevoie doar de 6,9 ani, în condițiile unui preț de 1,132 de euro pe metru pătrat și un salariu mediu de 683 de euro. Iată situația în alte orașe din țară:

Dincolo de salariu mediu național, Blitz Imobiliare a făcut o analiză cu salariul mediu în fiecare oraș și, folosind formula – Preț pe metru pătrat x suprafața utilă = cost achiziție apartament / salariu mediu = număr salarii medii necesare / 12 = număr ani necesari, pentru a crea tabelul de mai sus. Astfel aflăm că, deși ne confruntăm cu o explozie a ratelor din cauza ROBOR, situația este totuși mai optimistă decât în urmă cu 15 ani. În acest efort statistic s-a folosit ca referință un apartament de 2 camere cu o suprafață utilă de 50mp. În ceea ce privește indicele de pe ultima coloană, de accesibilitate, cu cât acesta se apropie de 1, achiziția unei locuințe este mai accesibilă, cu cât merge în direcția opusă, procesul este mai dificil.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes