Connect with us

Economic

Brașovenii de la Ropharma ajung la 147 farmacii și o crestere a afacerilor cu 20%

Avatar

Publicat

pe

Compania brașoveană Ropharma, controlată de antreprenorul Mihai Miron, fondatorul Europharm, a reușit să-și consolidezele afacerile în 2019, înregistrând o cifră de afaceri cu 20% mai mare decât cea din anul anterior. Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, Ropharma a ajuns la afaceri de 501 milioane lei (106 mil. EUR*) în 2019, cu 100 milioane peste cifra înregistrată la finele lui 2018 de 403 milioane lei (86 mil. EUR**).

Publicitate

Deși veniturile au crescut substanțial, rata profitabilității a fost de doar 1,1%, Ropharma înregistrând un profit net de 5 milioane lei(1 mil. EUR*), în scadere cu 38% față de anul precedent. Merită menționat faptul că, pe anumite contracte cu volum mare de vânzări profitabilitatea este de sub 1%, datorită politicii de responsabilitate socială a companiei, care susține în acest fel pacienții din zona sensibilă a bolilor cronice, lucru de lăudat pentru compania condusă de Mihai Miron.

Evoluția afacerilor Ropharma

La sfârșitul anului 2019, structura de personal a Ropharma SA era de 917 de persoane (personal operațional, personal pentru activitățile suport, management și membrii CA), în creștere cu 3% față de aceeași perioadă a anului trecut. În decursul anului au fost angajate un număr de 169 de persoane și au încetat raporturile de muncă cu Societatea un număr de 138 de angajați.

Deși a urmat o extindere mai lentă în ultimii ani faţă de alte lanţuri farmaceutice, Ropharma SA ocupă poziția 4 cu 147 unități, majoritatea fiind concentrate în zona Moldovei și Ardeal. În decursul anului trecut societatea a achiziționat 5 licențe în vederea deschiderii unor farmacii în județele Neamt, Gorj si Vaslui.

Prin rețeaua de farmacii, compania a onorat solicitările a 6.000.000 pacienți în 2019.

Investiții de 23 milioane euro în Spitalul Sf. Constantin din Brașov

Compania Ropharma este principalul investitor al Spitalului Sf. Constantin, spital multidisciplinar, care a fost inaugurat în 10 martie 2011, s-a extins în luna iulie 2019 într-o nouă locaţie din Braşov: Calea Bucureşti nr. 318, pe fosta platformă Pantex după investiții de 23 milioane euro.

Subiect tratat de Brasov.net pe larg aici

Publicitate

*euro calculat la 4.74 lei, preț mediu în 2019 conform BNR
**euro calculat la 4.65 lei, preț mediu în 2018 conform BNR

Publicitate
Spune-ți părerea

Economic

Piaţa rezidenţială s-a schimbat în ultimul an. Autorizaţiile de construire pentru case au accelerat pe final de 2020 comparativ cu cele pentru blocuri

Redactia

Publicat

pe

Publicitate

Numărul autorizaţiilor de cons­trui­re pentru case a fost în decembrie 2020 de 13 ori mai mare faţă de al celor pentru blocuri. Diferenţa dintre cele două tipuri de construcţii era, în aceleaşi două luni din 2019, de nouă ori (în noiembrie) şi de şase ori (în decembrie), arată calculele făcute de Ziarul Financiar pe baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

Mai mult, în decembrie 2020 comparativ cu decembrie 2019, numărul autorizaţiilor de construire pentru case a fost cu 18% mai mare, în vreme ce al celor pentru blocuri – cu 41% mai mic. Deşi tendinţele abia acum se conturează, decizia de a construi o casă fiind una care necesită timp şi analiză îndelungată, datele Institutului Naţional de Statistică arată că interesul pentru spaţii verzi, curte şi aer curat în jurul casei este tot mai mare.

Publicitate

„Piaţa rezidenţială s-a schimbat în ultimul an în principal la nivel de percepţie şi din punctul de vedere al dorinţelor cumpă­răto­rilor. Poate cea mai importantă schimbare ţine de suprafaţa în sine a locuinţei. Tot mai mulţi cumpărători au căutat locuinţe cu un spaţiu exterior mai mare, fie că vorbim de terase şi grădini sau balcoane. Concomitent, a crescut şi nevoia pentru o suprafaţă interioară mai mare, spaţiul suplimentar fiind de regulă necesar pentru amenajarea unei zone dedicate desfăşurării activităţii profesionale. Aceste două nevoi au dus la o creştere a cererii pe segmentul de case“, spune Viorel Mohorea, condominium sales manager în cadrul agenţiei SVN România.

Per total, numărul autorizaţiilor de construire acordate în 2020 pentru locuinţe este cu 1% mai mic faţă de 2019. Astfel, în 2020 s-au eliberat 41.311 astfel de documente, faţă de 42.541 în 2019. Scăderea numărului de autorizaţii eliberate anul trecut produce efecte în lanţ, ajungând până la cei care fabrică materiale de construcţii.

„Declinul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale din 2020, coroborat cu nivelul ridicat al percepţiei de risc pe care consumatorii o au, va produce efecte şi pe piaţa de acoperişuri“, spune Horaţiu Ţepeş, proprietarul producătorului de acoperişuri Bilka Steel din Braşov.

Aceeaşi temere se resimte şi în alte sec­toa­re din piaţa extinsă a materialelor pentru cons­trucţii.

„În pofida evoluţiei bune de până acum, cu siguranţă că influenţa pandemiei îşi va arăta consecinţele în 2021 şi, foarte pro­babil, şi în 2022. Volumul deosebit de scăzut al soli­ci­tării au­to­ri­zaţiilor de construire repre­zintă un sem­­­nal timpuriu al volumului redus de pro­iecte ca­re vor demara“, spun şi reprezen­tanţii GEZE România, subsidiara locală a pro­du­că­torului german de uşi cu acţionare automată GEZE.

Publicitate

Această schimbare de trend, care se manifestă prin creşterea interesului pentru viaţa la casă, vine după ce, în ultimul deceniu, numărul autorizaţiilor eliberate anual pentru construirea blocurilor aproape s-a triplat, în timp ce avizele pentru case au cunoscut o scădere de 4% în acelaşi interval, potrivit unei analize a ZF. Astfel, dacă în 2010 s-au acordat mai puţin de 1.500 de autorizaţii pentru ridicarea blocurilor, în 2019 numărul lor a depăşit 3.700. În acelaşi timp, avizele pentru case au fost în 2019 în număr de aproximativ 38.800, faţă de aproape 41.000 în 2010.

Publicitate

Izolarea din timpul stării de urgenţă i-a făcut însă pe mulţi români să-şi dea seama cât este de important să aibă posibilitatea de a avea aer curat şi spaţiu în jurul casei. Încă din luna aprilie 2020 apăruseră multe anunţuri ale locuitorilor din oraşe care căutau să închirieze sau să cumpere case la curte. Dezvoltatorii imobiliari spun şi ei că oamenii devin mai interesaţi de case decât de apartamente în blocuri, singura problemă fiind că, de regulă, casele se găsesc în zone limitrofe marilor oraşe, iar cel puţin în zona Bucureştiului infrastruc­tura urbană pentru a avea acces la centrul oraşului este ineficientă.

Citește mai mult

Economic

Patronul Transbus Codreanu vrea să construiască un hotel pe locul Autogării din Bartolomeu

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

La cinci ani după ce a devenit preot și ctitor al Mânăstirii „Codreanu” din Oituz, Constantin Codreanu, administrator si acționar principal al firmei de transport Transbus SA, nu pare să-și fi pierdut apetitul pentru afaceri.

În acest sens Codreanu a pornit demersurile pentru construcția unui hotel cu restaurant  pe Strada Avram Iancu, nr. 114, locul unde astăzi se află Autogara Bartolomeu.

Codreanu este la a doua tentativă de a transforma Autogara Bartolomeu într-un hotel după ce în urmă cu doi ani lucrurile nu s-au materializat.

În 2019 patronul Transbus SA declara pentru bzb.ro că actuala construcție a autogării ar urma să fie demolată pentru a face loc unui hotel cu 150 camere în urma unei investiții de 10 milioane de euro.

Publicitate

„Va fi un hotel mai deosebit faţă de ce avem la ora actuală în Braşov, cu standarde înalte, care va avea atât săli de conferinţă, cât şi o zonă pentru evenimente. Anul acesta, vom realiza partea de documentaţie necesară demarării lucrărilor, iar de anul viitor vrem să ne apucăm de treabă. Actuala autogară va fi demolată şi vom ridica o clădire nouă, cu mai multe niveluri. De asemenea, lângă, va fi şi o parcare, astfel încât să oferim cele mai bune condiţii turiştilor”, declara în 2019 Codreanu.

 

Citește mai mult

Economic

NEPI Rockastle a început demersurile pentru construcția unui ansamblu rezidențial lângă strip-mall-ul de pe Calea București

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

După ce la începutul anului fondul de investiții sud-african NEPI și-a manifestat intenția de a construi clădiri rezidențiale în mai multe orașe mari din România, primele semne de activitate încep să apară la Brașov.

În acest sens sud-africanii au început demersurile pentru construcția unui ansamblu rezidențial pe Calea București 103, lângă strip-mall-ul pe care îl dețin în aceeași locația. Deschis în 2012, strip-mall-ul are aproximativ 5.000 metri pătrați, printre chiriași se numără nume cunoscute în retailul românesc: C&A, Deichmann, New Yorker, Takko, Flanco sau dm.

Publicitate

Puțină lume cunoaște dar în documentele oficiale strip-mall-ul de pe Calea București (de lângă Carrefour) se numește „Brașov Shopping City SRL”, amintind de ce urma să fie „cel mai mare mall regional”. Anunțat de NEPI în 2012 ca un proiect grandios de zeci de milioane de euro ce integra și zona comercială Carrefour, „Brașov Shopping City” nu a mai văzut lumina zilei iar intre timp în Brașov au apărut alte două mall-uri, în Tractorul și Centrul Civic.

Rămași cu un teren de câteva mii de metri pătrați neutilizat într-o zonă bună, sud-africanii aleg să îl valorifice. În acest context au obținut de la Primăria Brașov certificatul de urbanism cu numărul 342 din 22 Februarie 2021, act necesar pentru obținerea autorizației de construire a unui ansamblu rezidențial cu parcări, spații verzi, alei dar și a unui post trafo pentru alimentarea cu energie electrică.

Publicitate

Momentul intrării dezvoltatorului sud-african pe sectorul rezidențial coincide cu o perioadă de incertitudine în privința extinderii pe sectorul de retail al pieței imobiliare, pe care investitorul îl domină în România.

„Începând din acest an, NEPI Rockcastle are în plan dezvoltarea unor proiecte rezidențiale în zonele adiacente unora dintre centrele comerciale pe care acesta le are în portofoliul său din România. Orașele vizate, în prima fază, pentru aceste proiecte sunt București, Timișoara, Brașov, Craiova, Râmnicu Vâlcea și Satu Mare. În București, luăm în considerare dezvoltarea a două proiecte rezidențiale de amploare: primul va fi amplasat în imediata apropiere a Vulcan Value Centre, iar celălalt, lângă Mega Mall. Ansamblurile rezidențiale vor fi semnificative ca dimensiune, cuprinzând mai bine de 250 de apartamente fiecare (de la studiouri până la apartamente cu 3 sau 4 camere, precum și unități de tip duplex). Suntem lideri pe zona de retail imobiliar, iar acest statut ne oferă pârghiile necesare dezvoltării unor noi proiecte de calitate și utile pentru modernizarea spațiului urban“, a declarat, pentru Profit.ro, Iulian Rusu, Head of Residential în cadrul NEPI Rockcastle.

 

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>