Connect with us
Publicitate

Util

Braşovenii care fac bani din chirii sunt informaţi de ANAF că trebuie să declare veniturile, pentru a fi impozitate

Publicat

pe

Publicitate

O serie de persoane fizice care obțin venituri pe cont propriu din chirii, meditații sau servicii de înfrumusețare vor primi, de la ANAF, în perioada următoare, informări privind impozitele pe care le au de plată din aceste activități. La Braşov, ANAF va trimite informări către cei care trebuie să declare veniturile din chirii.

Informările au loc în cadrul unui proiect derulat de Agenția Națională de Administrare Fiscală în anumite județe, pentru a stimula conformarea volutară la plata impozitelor de către profesorii care dau meditații, propreitarii care obțin venituri din închirierea locuințelor, precum și manichiuristele sau coafezele care prestează servicii de înfrumusețare la domiciliul clienților, pe cont propriu.

Fiscul spune că „intensifică, în anul 2022, activitățile de îndrumare și asistență în domeniul fiscal, manifestându-și în acest sens rolul activ pentru sprijinirea contribuabililor în vederea îndeplinirii obligațiilor fiscale ce le revin”.

Mai exact, ANAF derulează 3 Proiecte pilot privind „stimularea conformării voluntare, dedicat persoanelor fizice, care se vor concentra pe educarea și informarea contribuabililor despre obligațiile fiscale”.

Publicitate

Potrivit unuicomunicat transmis luni de ANAF, obiectivele acestora sunt creșterea gradului de informare și stimularea conformării fiscale voluntare a contribuabililor persoane fizice, pentru următoarele categorii de contribuabili:

  • Cadre didactice și alte persoane ce pot obține venituri din meditații. Proiectul “Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din meditații, activități educaționale și alte forme de învățământ” urmărește identificarea unor instrumente de lucru în zona conformãrii voluntare în cazul cadrelor didactice și a altor persoane care prestează servicii de meditații, care să aducă eficiență și rezultate satisfăcătoare,  în vederea replicării pe o scară mai  largă, pe un termen mediu și lung. Într-o primă etapă proiectul se desfășoară în  județele Cluj și Sibiu.
  • Persoane care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor. Proiectul “Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din cedarea folosinței bunurilor” este un proiect pilot desfășurat la nivelul județelor Brașov și Constanța. Proiectul își propune să prevină și să reducă fenomenul de sub-declarare, de nedeclarare a veniturilor din chirii/cedarea folosinței bunurilor și de neînregistrare în scop fiscal. Identificarea contribuabililor care nu se conformează obligațiilor fiscale presupune o abordare axată pe colectarea și publicarea de informații, în care predomină îmbunătățirea schimbului de informații atât cu alte instituții publice, cât și cu organisme din sectorul privat.
  • Persoane fizice care realizează venituri din prestarea unor activități de înfrumusețare și  întreținere corporală. Proiectul ”Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală” se va desfășura la nivelul municipiului București (Sectoarele 1 și 3) și al județului Ilfov. Proiectul își propune să crească gradul de informare a contribuabililor care realizează sau care intenționează în viitor să realizeze venituri din activități de înfrumusețare și întreținere corporală. O informare activă va conduce la creșterea nivelului de conștientizare a obligațiilor fiscale ce derivă din obținerea unor astfel de venituri și va reduce riscul neconformării în cazul unor controale sau inspecții fiscale.

„În perioada imediat următoare” ANAF spune că va transmite „informări către categoriile de persoane anterior menționate pentru a le fi aduse la cunoștință, în mod corespunzator,obligațiile declarative și de plată”.

Fiscul susține „că acțiunile de control ale inspectorilor ANAF se bazează pe analize de risc riguros elaborate de direcțiile de specialitate”.

Pentru a beneficia de asistență în domeniul fiscal și pentru a-și îndeplini obligațiile fiscale corect și la timp, contribuabilii pot contacta Call-Center-ul ANAF, la telefon: 0314039160 .

Pentru a solicita informații personalizate privind situația fiscală, contribuabilii pot utiliza serviciul Spațiul Privat Virtual.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes