Sport
Brașoveanul Mihai Covaliu reales preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (fişă biografică)

La 24 septembrie 2020, Mihai Covaliu a fost reales preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, fiind singurul candidat pentru această funcţie.
Mihai Covaliu, 42 de ani, se află la al doilea mandat de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
El a fost ales cu 203 voturi din cei 204 de membri prezenţi la AG de la Izvorani.
Cele trei funcţii de vicepreşedinte al COSR vor fi ocupate pentru următorii patru ani de Camelia Potec (preşedinte al Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern) – 170 voturi, Elisabeta Lipă (preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj) – 146 voturi şi Alexandru Dedu (preşedinte al Federaţiei Române de Handbal) – 155 voturi. Cei trei au fost singurii candidaţi pentru aceste funcţii.
Pentru funcţia de secretar general a fost propus de preşedintele COSR, Mihai Covaliu, fostul preşedinte al clubului Steaua, George Boroi, care a ocupat acelaşi post în ultimii patru ani şi care a fost reales cu unanimitate. Dan Manolescu a fost ales ca trezorier.
Biografie
Mihai Claudiu Covaliu s-a născut la 5 noiembrie 1977, în Braşov, potrivit cosr.ro. În 2005, a absolvit Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, profilul Educaţie fizică şi Sport. Din 2007, deţine un masterat în Marketing şi Management în Sport.
Iniţial, a practicat fotbalul, însă la doar nouă ani a fost atras de scrimă, după ce a urmărit o demonstraţie făcută de lotul clubului CS Tractorul Braşov.
În 1998, a devenit membru al clubului BNR Bucureşti, pentru ca ulterior să fie legitimat la CS Dinamo Bucureşti. Printre antrenorii săi s-au numărat: Gabriel Duţea, Alexandru Chiculiţă, Emilian Nuţă.
La Jocurile Olimpice de Vară din anul 2000, de la Sydney, a ajuns în finală, după ce a trecut de francezul Damien Touya, considerat favorit. În finală l-a învins pe Mathieu Gourdain, cu scorul de 15-12, devenind primul campion olimpic la sabie din România. La Jocurile Olimpice din 2008, Beijing, s-a clasat pe locul al treilea, tot la sabie.
În 2001, în Franţa, a obţinut bronzul cu echipa României de sabie la Campionatul Mondial. În 2002, obţine din nou locul al treilea, de data aceasta la individual, la Mondialul din Lisabona. Urcă o treaptă a podiumului în 2003, la Havana, când devine vicecampion mondial. În sfârşit, în 2005, este campionul mondial la sabie, titlu obţinut la Leipzig, când l-a învins cu 15-12 pe campionul olimpic Stanislav Pozdniakov.
La campionatele europene, a obţinut două medalii de bronz la proba individuală de sabie, în 2007 la Gent, Belgia, şi în 2008, la Kiev. Are încă trei medalii de bronz, pe echipe, la Campionatele Europene din 2001 (Koblenz, Germania), 2002 (Moscova) şi 2005 (Zalaegerszeg, Ungaria). Este campion european cu echipa României de sabie, în 2006, la Izmir, Turcia.
După Jocurile Olimpice din 2008, s-a retras din activitatea competiţională, devenind antrenorul lotului naţional de sabie. Sub îndrumarea sa, România a câştigat argintul la Europenele din 2009, de la Plovdiv, apoi aurul la Campionatele Mondiale din Antalya, Rareş Dumitrescu obţinând argintul la proba individuală. La Mondialele din 2010, de la Paris, Cosmin Hănceanu şi echipa României au obţinut medalia de argint, pentru ca la Jocurile Olimpice de Vară de la Londra, 2012, echipa României să termine pe locul al doilea.
În 2013, Mihai Covaliu a fost ales preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, rămânând şi antrenorul echipei masculine de sabie a României, cu care a câştigat şi argintul la Mondialele din 2013, de la Budapesta.
În anul 2013, Federaţia Internaţională de Scrimă l-a introdus pe Mihai Covaliu în Hall of Fame, printre cei mai importanţi reprezentanţi din istoria acestui sport.
La 15 noiembrie 2016, a fost ales în funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
Printre distincţiile obţinute de Mihai Covaliu, se numără: titlul de Maestru emerit al sportului; Ordinul naţional ”Pentru Merit” în grad de comandor (2000); Ordinul ”Meritul Sportiv” clasa a III-a cu 2 barete (2008); Ordinul naţional ”Serviciul Credincios” în grad de ofiţer (2012), conform cosr.ro.
Este cetăţean de onoare al oraşului Braşov.
-
Evenimentacum 3 zile
VIDEO / Parcul fotovoltaic al lui Călin Donca, din Săcele, nu ar fi racordat la rețeaua publică. Milionarul le promitea investitorilor săi câștiguri fabuloase, chiar dacă panourile solare nu funcționau. Printre păgubiți ar fi și cunoscutul influencer român, Dorian Popa
-
Turismacum 3 zile
O nouă destinaţie turistică de vis, de pe Aeroportul Braşov, cu avion charter. Agenţiile de turism au pus deja biletele în vânzare: zbor şi cazare all-inclusive la hotel de 5 stele
-
Economicacum 3 zile
VIDEO / Un antreprenor din Braşov vrea să facă locuinţe din polistiren, la nici 10.000 de euro. Adrian Trăsnea şi-a prezentat proiectul inedit la Imperiul Leilor
-
Evenimentacum 3 zile
VIDEO / Ce posta braşoveanul Călin Donca cu câteva ore înainte de a fi arestat de DIICOT: „Dacă faci o școală sa devii milionar, o faci degeaba”
-
Fapt diversacum 3 zile
O tânără din Braşov care iubeşte natura şi practică un stil de viață ecologic a postat pe Facebook un anunţ cum că e în căutarea unei case pentru a ajuta în gospodărie şi a avea grijă de copii. Primul comentariu: „Vrei să fii soția mea?”
-
Economicacum 3 zile
Veşti proaste pentru studenţii care stau la cămin, în Braşov. Universitatea Transilvania a mărit taxa de cazare
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO / Apel al poliţiştilor braşoveni! Se caută o femeie care a furat pensia unei bătrâne din bancomant. Banii au fost eliberaţi de ATM după ce pensionara a plecat de lână el
-
Evenimentacum o zi
„Milionarul de carton”. Așa îl denumesc cunoscuții pe omul de afaceri din Brașov, Călin Donca. Apropiații spun că imaginea familistului convins și a afaceristului prosper ar fi doar de fațadă