Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Braşoveanca Maria Dănilă, după ce a ajuns pe vârful Annapurna, la peste 8.000 de metri: „Am văzut un răsărit superb”

Publicat

pe

Publicitate

O sportivă de 35 de ani reușeste o mare performanță pentru alpinismul românesc. Maria Dănilă este prima femeie din țară noastră care atinge un vârf de peste 8.000 de metri din Himalaya: vârful Annapurna.

Ultima etapă a ascensiunii a durat 17 ore și s-a desfasurat în condiții extrem de grele. Totuși, tenacitatea, dar și antrenamentele dure din ultimii 10 ani, au dus-o la victorie. Maria se pregătește acum pentru Everest, relatează stirileprotv.ro.

Expediția din Himalaya a durat șase săptămâni timp în care românca a trecut prin toate cele trei tabere de ascensiune. Mai întâi a avut nevoie de aclimatizare iar apoi, a asteptat o fereastra de vreme bună, pentru a porni urcusului pe Annapurna, vârful de 8.091 de metri.

Odată pornită spre vârf, ca să nu piardă oportunitatea acelui moment de vreme bună, românca a fost nevoită să facă ascensiunea dintr-o singura bucată, fară pauză.

Publicitate

„La început a fost chiar frumos, am văzut un răsărit superb, dar apoi s-a pus ceață și a început să ningă ușor și să mai bată vântul în rafale și la un moment dat am crezut că nu o să mai ajung. După aproximativ 17 ore am ajuns pe vârf”, spune Maria Dănilă, alpinistă.

Intenționează să ajungă pe Everest

După un efort epuizant, Maria a reușit să marcheze o premieră pentru alpinismul românesc.

„A fost prima româncă pe acest vârf, Annapurna, care are o istorie bogată, este primul vârf de 8.000 de m urcat de către oameni, în 1950, o ascensiune grea și un traseu foarte periculos, unde există pericolul obiectiv al avalanșelor și trebuie să te miști foarte repede”, spune Teofil Vlad, alpinist.

Maria Dănilă, de meseire specialist IT, și-a finanțat singură expediția care a costat în jur de 20.000 de dolari.

Anul viitor intenționează să ajungă pe Everest, cel mai înalt vârf al planetei.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes