Connect with us
Publicitate

Economic

Braşov, oraşul din România cu cele mai multe locuinţe asigurate

Publicat

pe

Publicitate

Brașov este orașul din România cu cea mai ridicată rată de asigurare a locuințelor. Primăria și oamenii au înțeles cât de important este să fii cu un pas înaintea dezastrelor naturale. Încă din 2018, locuitorii care nu au încheiat această asigurare sunt înștiințați de administrația locală.

Între timp, legea s-a schimbat, iar primăriile sunt obligate ca, din ianuarie anul viitor, să-i notifice, semestrial, pe cetățenii care nu și-au asigurat proprietățile. În plus, chiar și autoritățile locale pot încheia aceste asigurări.

De mai bine de 5 ani, orașul Brașov e în topul localităților cu cele mai multe polițe de asigurare încheiate pentru locuințe. Primăria și-a făcut un obicei bun ca, odată cu notificările pe care le trimite cetățenilor pentru plata impozitelor și taxelor, să le amintească și de obligativitatea asigurării locuințelor împotriva dezastrelor, transmite Antena 3 CNN.

După fiecare notificare, numărul locuințelor asigurate a crescut.

Publicitate

Cu peste 40% din locuințe asigurate, Brașovul rămâne cel mai asigurat municipiu împotriva dezastrelor naturale. Potrivit datelor furnizate de către PAID, sunt asigurate aproape 60.000 de locuințe dintr-un total de peste 140.000.

„Cred că, în primul rând, este vorba de conştiinţa brașovenilor şi de faptul că au realizat că este important să se asigure. Dincolo de obligaţiile legale, cred că majoritatea braşovenilor au realizat că în anumite cazuri este bine să ai locuinţa asigurată şi tocmai de aceea, pe lângă obligativitatea legală, au făcut-o şi pentru că au conştientizat importanţa acestei asigurări. Cred că este mult mai important ca fiecare dintre noi să conştientizeze că este în interesul nostru să ne asigurăm locuinţele”, a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Este de așteptat ca numărul locuințelor asigurate să crească, mai ales după modificările adoptate în acest an la Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Modificările prevăd, printre altele:

  • Costul asigurării obligatorii a locuinței este de 130 de lei pe an;
  • Primăriile primes acces la lista electronică a proprietarilor care au încheiat contracte PAD;
  • Orice modificare sau înscriere în cartea funciară va fi condiționată de existența PAD;
  • Nerespectarea obligației de asigurare a locuințelor atrage amenzi între 100 și 500 de lei;
  • Amenzile date de primării se duc integral la bugetul local.

Sursă: Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecarilor de teren și inundațiilor.

„În curând, veți putea cumpăra polița PAD și de la primărie. Mai mult decât atât, veți putea încheia polița PAD pe mai mulți ani dacă aveți credit, pe 20, pe 30. În plus, primăriile sunt obligate să înștiințeze populația cu privire la obligativitatea asigurării de locuință o dată la 6 luni începând cu ianuarie 2024”, a explicat Cosmin Tudor, director de dezvoltare PAD România.

La nivel national, doar 20% dintre locuințe sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes