Connect with us
Publicitate

Social

BNR: Un brașovean are în medie economii bancare de 9.377 lei, aproape de patru ori cât un teleormănean și dublu față de un locuitor din Covasna

Avatar

Publicat

pe

Bucureşti-Ilfov se află în fruntea clasamentului în funcţie de soldul depozitelor populaţiei, în lei şi valută, la finalul anului 2020, cu o valoare de peste 64 mld. lei, pe când în extrema cealaltă, Giurgiu conduce topul judeţelor cu cel mai mic sold al depozitelor populaţiei, în lei şi valută, cu o valoare de 578 mil. lei, scrie Ziarul Financiar.

Publicitate

Depozitul bancar me­diu al unui locui­tor din Bu­cureşti-Ilfov ajungea în 2020 la o valoare de 24.684 lei, în timp ce, la polul opus, depozitul unui locuitor din judeţul Giurgiu era de 2.160 lei, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor BNR şi INS.

În topul judeţelor cu cel mai mare volum al depozitelor populaţiei, în lei şi valut, la finalul anului 2020, Bucureşti-Ilfov conduce cu 64,49 mld. lei, urmat de judeţul Cluj cu depozite de 11,24 mld. lei şi Constanţa cu 8,44 mld. lei.

Publicitate

Grafic Ziarul Financiar

Faţă de valoarea depozitelor pe locuitor din Bucureşti-Ilfov, care ajunge la peste 24.000 de lei, în judeţul Cluj, depozitul unui locuitor, în medie, este de 15.240 lei, cu 62% mai puţin. Pe de altă parte, şi numărul populaţiei din judeţul Cluj este semnificativ mai mic, de 737.992, comparativ cu populaţia de peste 2,6 milioane din Bucureşti-Ilfov.

Podiumul clasamentului realizat în funcţie de cele mai mari depozite bancare pe locuitor este completat de judeţul Constanţa, cu economii de 11.075 lei/locuitor. Soldul depozitelor populaţiei, în lei şi valută, la final de 2020 ajungea în Constanţa la 8,44 mld. lei. Judeţul Timiş se află pe poziţia a patra în clasament, cu depozite pe cap de locuitor la un nivel de 10.099 lei. Volumul total al depozitelor populaţiei în moneda naţională şi valută la finalul anului 2020 era în Timiş  de 7,66 mld. lei.

Publicitate

Braşovul ocupă poziţia cinci în topul judeţelor cu cea mai mare medie a depozitelor populaţiei, în lei şi valută, pe cap de locuitor, la finalul anului 2020, de 9.377 lei. În Braşov depozitele totale ajungeau la 5,98 mld. lei la finalul anului trecut. Judeţul Sibiu este situat pe poziţia a şasea în clasamentul judeţelor cu cea mai mare medie a depozitelor populaţiei pe locuitor, cu economii bancare de peste 9.000 de lei/locuitor.

Judeţul Prahova, care se află pe poziţia a şaptea în clasament, avea la finalul anului 2020 depozite de 6.847 lei/locuitor.

În continuare, judeţul Bihor este ocupantul poziţiei opt, cu un sold al depozitelor de 4,20 mld. lei, un număr al populaţiei de 615.444 şi o medie pe cap de locuitor de 6.839 lei.î

Publicitate

Grafic Ziarul Financiar

Dolj ocupă locul nouă, cu o medie a depozitelor pe cap de locuitor de 6.274 lei.

Analizând topul udeţelor cu cea mai mare medie a depozitelo populaţiei, în lei şi valută, pe cap de locuitor, la finalul anului 2020, se observă că pe măsură ce soldul depozitelor scade, depozitele pe cap de locuitor variază în funcţie de numărul populaţiei fiecărui judeţ.

Astfel, cu cât numărul populaţiei este mai mic, cu atât media depozitelor unui locuitor este mai mare.

Publicitate

La polul opus, judeţul Giurgiu conduce clasamentul judeţelor cu cea mai mică medie a depozitelor populaţiei, în lei şi valută, pe cap de locuitor, la finalul anului 2020. Nivelul soldului economiilor din acest judeţe se află la o valoare de 578,2 mil. lei, iar numărul populaţiei este de 267.712. Prin urmare, media depozitelor pe cap de locuitor ajunge la o valoare de 2.160 lei.

Comparativ cu liderul clasamentului judeţelor cu cea mai mare medie a depozitelor populaţiei pe cap de locuitor, Bucureşti-Ilfov, nivelul depozitelor unui locuitor al judeţului Giurgiu este de peste 10 ori mai mic, iar faţă de soldul depozitelor, valoarea depozitelor din Giurgiu este de peste 100 de ori mai mică.

Judeţul Botoşani este al doilea în topul judeţelor cu cea mai mică medie a depozitelor populaţiei pe cap de locuitor, de 2.574 lei. Volumul total al depozitelor populaţiei în lei şi valut din Botoşani era anul trecut de 1,17 mld. lei.

Publicitate

Podiumul acestui clasament este completat de judeţul Teleorman cu un volum al depozitelor populaţiei pe cap de locuitor de 2.674 lei. La finalul lui 2020, în acest judeţ soldul depozitelor în lei şi valută era de 971,9 mil. lei.

Pe poziţia a patra în clsamentul judeţelor cu cea mai mică medie a depozitelor populaţiei pe locuitor, în lei şi valută, de la finalul anului 2020 este Călăraşi, cu 2.866 lei.

Ocupantul poziţiei cinci din acest clasament este judeţul Caraş-Severin, cu un sold al depozitelor populaţiei pe cap de locuitor de 3.250 lei.

Analizând clasamentul judeţelor cu cea mai mică medie a depozitelor populaţiei, în lei şi valută, de la finalul anului 2020 pe cap de locuitor, se observă că la o populaţie de sub 400.000 şi un sold al depozitelor de sub 1 mld. lei, media pe cap de locuitor variază între peste 2.100 lei şi sub 3.700 lei.

În continuare, judeţul Ialomiţa, ocupă poziţia şase în clasament cu un nivel al depozitelor de 947,8 mil. lei, un număr al populaţiei de 284.025 şi o medie a depozitelor pe cap de locuitor de 3.337 lei.

Pe poziţia a şaptea în top se află MehedinţI cu un sold al depozitelor populaţiei în lei şi valută de 997,2 mil. lei, un număr al populaţiei de 275.782 şi o medie a depozitelor pe cap de locuitor de 3.616 lei.

Sălaj este ocupantul poziţiei a şaptea în clasament, cu un volum al depozitelor populaţiei în lei şi valută la final de 2020 de 1,08 mld. lei, şI o medie a depozitelor pe cap de locuitor de 4.481, având o populaţie sub 250.000, respectiv 242.986.

Judeţul Covasna se află pe poziţia a opta în clasamentul judeţelor cu cea mai mică medie a depozitelor populaţiei pe locuitor, de 4.603 lei.

Pe poziţia a noua în clasamentul judeţelor cu cea mai mică medie a depozitelor  populaţiei pe cap de locuitor, se regăseşte Tulcea, cu 5.018 lei/locuitor, care reprezintă, totodată,  cea mai mare valoare dintre judeţele prezente în acest top.

La finalul finalul anului 2020, depozitele din majoritatea judeţelor au înregistrat creşteri de peste 10% ale soldurilor, dat fiind contextul actual al pandemiei. Astfel, media depozitelor populaţiei pe cap de locuitor la primele 10 judeţe cu cel mai mare sold al depozitelor populaţiei la finalul anului 2020 ajunge la o valoare de 13.461 lei.

Comparativ în primele 10 judeţe cu cel mai mic sold al depozitelor populaţiei la finalul lunii decembrie 2020, media depozitelor pe cap de locuitor ajunge la 3.323 lei.

Sursa: Ziarul Financiar

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Social

Incidența scade la 1,65 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Incidența la nivel județean a ajuns la 1,34 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Joi, 6 mai, incidența la nivelul municipiului este de 1,65, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

Publicitate

În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Homorod, și anume 3,02 la mie.

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Publicitate

Publicitate
Citește mai mult

Social

Taberele de vară pentru copii, în impas. Părinții sunt reticenți, din cauza pandemiei

Avatar

Publicat

pe

Taberele de vară pentru copii, în impas. Părinții sunt reticenți, din cauza pandemiei

Publicitate

După un an cu multe provocări pentru copii, dascăli și părinți, organizatorii de tabere de vară vin cu oferte de nerefuzat, în speranța că vor avea doritori care să petreacă o săptămână de vacanță alături de ei. Dacă în alți ani, la ora aceasta, cu greu mai găseai un loc într-o tabără la mare sau la munte, pandemia de COVID a stricat planurile tuturor. Și asta deși organizatorii de tabere promit condiții foarte bune de cazare, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară, dar și distracție maximă pentru copii. „Restricțiile există și au existat și anul trecut, iar acestea au fost respectate. Adică: în mijlocul de transport și la obiectivele turistice s-a purtat mască, la activitățile sportive, respectiv cele educative, nu s-a purtat. Fiecare obiect utilizat la comun s-a dezinfectat, etc. Părinții completează un acord de participare precum și o declarație privind riscurile impuse de pandemie și asa mai departe”, a explicat Roxana Tincea, organizatorul Ropedami Camp, de la Moieciu. Anul trecut, tabăra Ropedami s-a bucurat de un foarte mare succes, astfel că organzizatorii speră să o poată organiza din nou, în luna august. „Condiția este să avem minim 12 copii, maxim 18, cât permite unitatea de cazare. Mai sunt lucruri pentru că deocamdată părinții sunt destul de reticenți aceste tipuri de activități”, a mai spus Roxana Tincea. 

Distracție maximă, cât e ziua de lungă!

Publicitate

Sejurul durează cinci zile, timp în care copiii vor avea parte de activități diversificate, atât în natură, cât și în interior, dacă vremea nu permite ieșea în aer liber. Drumeții pe cărări de munte, trasee de cățărare, parc de aventură sau bălăceală la piscină sunt doar câteva dintre propunerile cu care vin organizatorii. „Din programul zilnic nu vor lipsi activitățile sportive cum sunt fotbal, gimnastică ritmică sau dansuri populare. Vom avea activități educative în natură, respectiv pictură sau științele naturii, însoțite de multe experinemte. De asemenea, nu vor lipsi jocurile de construcție și nici concursurile, seară de film, petrecere în pijamale. Ca o noutate, în acest an am introdus și învățarea unor noțiuni în limba engleză”, a mai explicat Roxana Tincea. La finalul sejurului, copiii primesc acasă toate obiectele confecționate în tabără, diplomă de participare, medalie și cadouri personalizate.

1500 de lei, în 5 rate

Publicitate

 “Tabăra este atât pentru fete, cât și pentru băieți, cu vârsta cuprinsă între 7 si 11 ani. În ceea ce privește camerele, în funcție de câți copii se înscriu, vor sta câte 2 sau 3 într-o camera, într-o pensiune de 3 stele”, a mai spus organizatorul. Prețul pentru 4 nopți de cazare cu 3 mese pe zi si două gustări este de 1500 de lei, sumă care se poate achita în 5 rate. În preț mai este inclus și transportul cu microbuzul din Brașov, precum și intrarea la obiectivele turistice care vor fi vizitate. 

Nu sunt rezervări ferme

Părinții mai au variante de tabere la munte și pe Valea Prahovei sau în Poiana Brașov. Organizatorii oferă cazare în unități de trei stele cu mese incluse și activități specifice pentru zona de munte. Prețul variază între 1200 și 1500 de lei, în funcție de perioada aleasă și de condițiile oferite de unitatea de cazare, însă nici aici nu este sigur că sejururile se vor organiza „Noi organizăm tabere de câțiva ani. Am avut copii din toată țara, iar unii au revenit 2-3 ani la rând. Anul acesta a fost cum a fost, iar până la această oră nu avem rezervări ferme pentru o serie întreagă. Sperăm ca până la vară lucrurile să se mai așeze”, s-a plans administratorul unei pensiuni din Bușteni. 

Publicitate

Reduceri pentru a atrage turiști

Ca să atragă participanți în taberele lor, alți organizatori vin cu reduceri consistente. „Înscrie-te cu minim 2 prieteni până la 15 aprilie 2021 și beneficiați de 100 lei reducere fiecare!150 lei reducere/copil pentru grupurile organizate de minim 10 copii și gratuit pentru profesorii organizatori. 50 lei reducere suplimentar pentru frați. 50 lei reducere suplimentar pentru copiii participanți din taberele precedente, cu condiția să prezinte o recenzie scrisă”, se arată pe site-ul unei pensiuni din Straja, care organizează tabere pentru copii de mai bine de 9 ani. „Mă încântă foarte tare ideea de a trimite copilul în tabără pentru câteva zile. Copilul este angrenat în tot felul de activități pe care acasă nu le-ar putea face singur. În plus, după acest an școlar, îi prinde bine socializarea cu alți copii. Există totuși o nesiguranță din cauza situației actuale și probabil că anul acesta vom opta pentru un concediu în familie”, a spus Andreea Orban, mama unui băiețel de clasa a II-a.

Publicitate
Citește mai mult

Social

4.830 de cereri depuse în județul Brașov pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare. Școlile Gimnaziale nr. 11, 19 și 30 din Brașov, cele mai râvnite

Redactia

Publicat

pe

4830 de cereri au fost depuse, în tot județul, pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, în anul școlar 2021-2022. Aceasta a fost prima etapă de depunere a cererilor, care a început în 29 martie și s-a încheiat în 28 aprilie.

Publicitate

Locuri sunt suficiente pentru toți copiii care împlinesc vârsta pentru a merge la școală, dau asigurări reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean. Însă, ca în fiecare an, au fost unități școlare unde au fost mai multe cereri decât locurile disponibile, anunță Radio România Brașov FM.

„Primele 3 locuri sunt deținute de școlile Gimnaziale nr. 11, 19 și 30 din Municipiul Brașov. În conformitate cu prevederile legislative, Inspectoratul Școlar are obligația de a asigura locuri în unitățile școlare pentru cuprinderea tuturor copiilor ai căror părinți au domiciliul în circumscripția școlară. Pentru aceasta, Inspectoratul Școlar echilibrează planul de școlarizare, astfel încât toate cererile părinților, depuse la unitățile școlare de circumscripție, să fie soluționate favorabil”, a spus purtătorul de cuvânt al IȘJ Brașov, Valentin Bucur.

Publicitate

Între 10 și 11 mai, comisia națională va procesa cererile de înscriere și va repartiza copiii în școlile de circumscripție.

Între 11 și 18 mai, în fiecare unitate școlară vor fi procesate cererile de înscriere din afara circumscripției, dar doar pe locurile rămase libere. În 19 mai, „comisia națională va procesa cererile , cu ajutorul aplicației informatice, și va repartiza la școala de circumscripție, copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea la o anumită școală, alta decât cea de circumscripție, dar care nu au fost admiși, din lipsă de locuri, și care au exprimat, în această fază, opțiunea pentru școala de circumscripție”, a adăugat Valentin Bucur.

Publicitate

A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare va fi în perioada 21 mai – 10 septembrie. La nivelul întregului județ, IȘJ-ul a aprobat 5344 de locuri în clasele pregătitoare.

Sursa: Radio România Brașov FM

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>