Connect with us
Publicitate

Administrație

Blocaje în linie pentru modernizarea căii ferate dintre Brașov și Sighișoara. Asociația Pro Infrastructură: „Din păcate, Guvernul are ochi doar pentru drumuri”

Publicat

pe

Modernizarea căii ferate dintre Brașov și Sighișoara bate pasul pe loc, iar reprezentanții Asociației Pro Infrastructură spun de vină pentru această situație ar fi autoritățile care nu se implică suficient în proiectele de reabilitare.

Publicitate

Pe pagina oficială de Facebook, reprezentanții Asociației Pro Infrastructură au spus că „săptămâna trecută am fost pe ultimele două tronsoane din cele trei ale căii ferate Brașov-Sighișoara. Vremea este perfectă pentru lucrări dar progresul este slab pe lotul 3 și decent pe lotul 2 (cel cu tunelurile de 5 km și 7 km). Cel mai mare blocaj a fost cel financiar (oferte depuse în 2017), prima actualizare a prețurilor fiind făcută abia în septembrie. Din păcate Guvernul are ochi doar pentru drumuri, iar actualizarea prețurilor reglementată prin OUG a arătat o nepăsare cruntă față de domeniul feroviar, ignorând parametri esențiali în procesul mult mai complex de execuție”.

Probleme ar fi și pe lotul 3, deoarece CFR a pus un proiect cu lacune pe masa constructorului. În mod normal acesta ar trebui să fie perfect, iar antreprenorul doar să pună în aplicare lucrările. Erorile se traduc în costuri suplimentare de timp și bani pentru noi toți.

„În Sighișoara încă avem pod în expertiză (îl modernizăm sau îl demolăm?) și firul nou e blocat. La varianta de viteză Vânători abia acum se demolează locuințele expropriate. Astfel avansul Arcada este unul modest față de cum ne-a obișnuit pe alte șantiere. La Archita dealul a luat-o la vale, iar Aktor a înghețat lucrările lungind-o cu reproiectarea timp de un an, procedură tot nefinalizată. În zona tunelurilor de la Beia iar avem reproiectare în curs, deci blocaj. La Paloș blocaj iar, drumul județean nefiind mutat, sarcină a aceluiași constructor”, au mai spus reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

Publicitate

În zonele fără probleme progresul, dacă există, este modest. S-au deschis noi fronturi de lucru pe variantele de traseu, dar anul 2022 este pierdut pentru că sezonul rece se apropie cu pași repezi. Pe lotul 2 au fost făcute lucrări complexe. Aici au fost realizate două tuneluri cu galerie dublă, de aproximativ 5 și 7 kilometri lungime.

„În zona Apața constructorul Arcada avansează modest, pregătindu-se de ridicat grinzile la viaductul de lângă Ormeniș. Pe lotul 1 (Apața-Brașov) din păcate nu am ajuns din cauza condițiilor meteo. Sperăm ca din această lună să vedem antreprenorii impulsionați de ajustările de prețuri și așteptăm cu interes următoarea vizită, 2023 fiind un an în care obligatoriu ar trebui să se vadă un progres semnificativ”, au completat specialiștii de la Asociația Pro Infrastructură.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes