Connect with us

Cultural

Biserica Fortificată din Cincu, un monument încărcat de istorie

Avatar

Publicat

pe

Când vorbim despre Cincu, primul gând ne zboară direct la poligonul MAPN din zonă, unde militari şi maşini de război exersează periodic diferite metode de luptă. Puţini dintre noi ştim că localitatea braşoveană este încărcată de istorie şi a fost întemeiată încă din anul 1100 de către saşi, în anul 1349 este scaunul Schenk (Cincu), în 1494 este numit de regele Ungariei sediu al judecătoriei regale, în 1523 şi 1869 este ars din temelii, în 1658 este tras prin sabie de turci, în 1660 este puternic afectat de ciumă, iar în 1945 rămâne este aproape de dispariţie după ce saşii sunt deportaţi în Siberia.

Publicitate

Trebuie să mai spunem că denumirea săsească „Hanul Mare” se referă cel mai probabil „la o locaţie întemeiată cu sute de ani în urmă de către un moşier local. Aceşti nobili, numiţi greavi (germ. Gräf) de către saşi, ocupau un loc important în societatea transilvăneană, iar mulţi dintre ei au devenit în timp personaje mitice. Într-adevăr, plimbându-se pe uliţele satului împrejmuit de ceaţa dimineţii şi năucit de fumul cărbunăriei din apropiere, călătorul nu ar fi mirat daca s-ar întâlni cu o astfel de umbră istorică. Asemenea cărbunilor încinşi mocnesc legendele: făpturi diafane dansează ameţitor noaptea deasupra bisericii fortificate”, cum plastic se arată în descrierea Cincului de pe site-ul oficial al bisericii.

Biserica Evanghelică, un bastion al credinţei

Publicitate

Aceasta ar fi pe scurt istoria Cincului, o aşezare care păstrează din influenţele intemeitorilor săi saşi şi în zilele noastre, indiferent prin câte încercări a trecut. Iar un exemplu în acest sens îl reprezintă Biserica Evanghelică din localitate. Aceasta a fost construită în secolul al XIII-lea de saşi şi i-a fost încredinţat „încă de la început rolul de bastion al credinţei, atât la figurat, cât şi la propriu: actualul turn de vest, ridicat la începutul sec. al XIII-lea, a fost fortificat şi înălţat de câteva ori, căpătând aspectul de azi în urma lucrărilor din sec. al XVIII-lea. Mare parte din cele două ziduri de incintă circulare, prevăzute cu bastioane şi turnuri de apărare au fost demolate. Dintre clădirile fortificate s-a păstrat totuşi aşa-zisa primărie veche şi un depozit de cereale prevăzut cu sisteme defensive”, după cum se arată în prezentarea bisericii de pe site-ul oficial. Interiorul de astăzi  este cel al unei biserici hală, după ce, ulterior anului 1693, navele laterale au fost înălţate pentru a face loc tribunelor. Balustrada din fier a fost adăugată un secol mai târziu. Mobilierul interior al bisericii reprezintă un amestec atrăgător de stiluri: lângă stranele de factură gotic târziu se află amvonul renascentist, iar orga clasicistă domină de la înălţime cristelniţa, epitafurile şi stranele breslelor, toate în stil baroc. „Dar mai multe va trebui să descoperiţi singuri când veniţi să vizitaţi biserica”, ne spune dorind să ne stârnească şi mai mult curiozitatea Brighitte Boghian, actualul administrator al Bisericii Evanghelice Fortificate din Cincu.

Casa de oaspeţi de la Casa Parohială

Publicitate

La Casa Parohială a Bisericii Evanghelice din Cincu este şi o micuţă casă de oaspeţi. Aceasta este formată din două camere, cu 3 şi, respectiv, 5 paturi, având baie, bucătărie şi terasă. „De asemenea, oaspeţii se pot bucura şi de o curte frumoasă. Aceste camere se pot închiria pentru cei care doresc, iar preţurile sunt de 15 euro / noapte / persoană, iar dacă oaspeţii doresc să stea de la 3 nopţi în sus, atunci preţul scade la 10 euro / noapte / persoană”, după cum declară Brighitte Boghian administratorul bisericii.

Publicitate
Spune-ți părerea

Cultural

FOTO / Cum erau notaţi elevi braşoveni în 1940. Datele din foaia matricolă sunt cu mult peste ce găsim acum în cataloage

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Un document şcolar inedit a fost găsit în urmă cu puţină vreme. Acesta arată cum erau notaţi elevii înainte celui de-al doilea Război Mondial. În foaia matricolă din anul şcolar 1939 – 1940 a unei fete din zona Făgăraşului sunt mai multe date despre elev decât găsim acum în cataloage, în carnetele de note sau ciar în fişele psihologice făcute de învăţători şi profesori. Documentul a fost găsit într-un ziar la satului Şona.

Foaia matricolă aparţine elevei Felicia Drăghiciu din clasa a 7-a.

Publicitate

Ce se noteaza în această foaie matricolă:

-Starea socială a copilului, dacă i-a murit vre-un frate, cu câți doarme în cameră sau în pat, cum îi este somnul și alimentația, ce preocupări extra școlare are, și ce profesie i s-ar potrivi.

Publicitate

– Care este profilul psihologic al elevei… iată cu ce rubrici: intelect ( inteligentă, atenția, memoria, imaginația): temperament (viteza de reacție, sensibilitatea, puterea de muncă, sârguința, voioșia): personaliate și caracter (neinfluenţabilitatea, sociabilitatea, camaraderia, onestitatea, bunătatea, simțul dreptății, spiritul de conducător, starea sufletească)

-Situația școlară împărțită în categorii ( educația sănătății, educația minții, educația artistică, educația moral-religioasă) care se notează individual sau ca grupe de cunoştinţe.

Citește mai mult

Cultural

Picasso ajută Muzeul de Artă Braşov. Două schiţe ale celebrului pictor vor fi vândute pentru a renova muzeul

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Două piese de grafică semnate de celebrul pictor Pablo Picasso, „Nud albastru” şi „Nud pe fotoliu”, vor fi scoase la vânzare, pe 2 februarie, la licitaţia de artă grafică a unui important colecţionar bucureştean organizată online de Artmark, urmând ca fondurile colectate din vânzarea acestor lucrări să fie donate pentru renovarea spaţiilor expoziţiei permanente a Muzeului de Artă Braşov.

Potrivit Artmark, cele două creaţii din repertoriul lui Picasso au un preţ de pornire de 250 de euro, iar fondurile colectate în urma licitaţiei vor fi utilizate pentru recondiţionarea parchetul şi zugrăvirea pereţilor din sălile în care se află expoziţiile permanente.

Publicitate

Artmark arată că, pentru reabilitarea celor şase săli de la etaj, Muzeul de Artă Braşov are nevoie de peste 10.000 de lei. Lucrările de renovare ale clădirii au început încă de anul trecut, însă au fost amânate până la identificarea de noi fonduri.

Cele două lucrări de grafică semnate de Picasso au fost donate de avocatul şi colecţionarul de artă George Şerban – un susţinător al expoziţiilor de artă grafică realizate de varii muzee din România – Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul de Artă din Braşov, Muzeul Oraşului Oradea şi Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.

Publicitate

Licitaţia cuprinde, în premieră pentru piaţa românească de artă, nume mari ale artei europene – Monet, Dali, Magritte, Matisse, Klimt, Modigliani sau Chagall, alături de Basquait, Warhol, Lichtenstein sau Braque. De asemenea, în cadrul licitaţiei va fi scoasă la vânzare cartea „Pământul Făgăduinţei”, semnată de cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama.

Până pe 2 februarie loturile scoase la vânzare pot fi vizionate zilnic la Palatul Cesianu-Racoviţă, în regim gratuit, în intervalul orar 10,00-20,00.

Citește mai mult

Cultural

VIDEO / O scrisoare către primarul Brașovului, veche de 500 de ani, considerată ca fiind una dintre cele mai valoroase comori din Arhivele secrete ale României

Redactia Brasov

Publicat

pe

În acest an se împlinesc 500 de ani de la Scrisoare a lui Neacșu de la Câmpulung către Hans Benkner, primarul orașului Brașov, primul document cunoscut, scris în limba română. Aceasta este, fără îndoială, comoara din Arhivele secrete ale României.

Publicitate

Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung este cel mai vechi document păstrat și scris în limba română. Ea a fost descoperită în 1894 de Friedrich Stenner în Arhivele Naționale ale județului Brașov. Documentul original pe hârtie, cu pecete aplicată pe verso, se referă la mișcările militare ale Otomanilor la Dunăre și trecerea lui Mohammed-Beg prin Țara Românească.

Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către Hans Benkner, primarul Brașovului, a fost redactată probabil în 29 – 30 iunie 1521 la Dlăgopole (numele slav al orașului Câmpulung-Muscel). În prezent, documentul se află în posesia Arhivelor Naționale ale României și are, potrivit lui Cristian Anița, directorul instituției, o valoare inestimabilă.

Publicitate
video

Suntem în 2021, se împlinesc 500 de ani de la celebra Scrisoare a lui Neacșu de la Câmpulung, primul document cunoscut, scris în limba română, pe teritorul țării. Este celebra scrisoare a lui Neacșu de la Câmpulung către Hans Benkner, primarul orașului Brașov. Ca aspect, nu este cine știe ce pentru că, probabil, a fost scristă în grabă… Domnule primar, vezi că vin turcii și ai grijă… Dar, ca informație, faptul că e primul document cunoscut până acum scris în limba română are o valoare inestimabilă. Ca să închei, un document de la Ștefan cel Mare, scris foarte frumos, la un moment dat, cu aur lichid, pentru frumusețe și cu niște sigilii foarte frumoase, ca și conținut poate să fie foarte banal, poate să fie o întărire a vânzării unei moșii sau domnul dăruiește o moșie unui boier, nu e un act foarte spectaculos, dar arată frumos și este spectaculos ca aspect”, ne-a declarat directorul Arhivelor Naționale.

Cristian Anița a precizat ce fel de documente găzduiește, în principal, Arhivele Naționale, multe dintre acestea fiind adevărate comori, chiar dacă nu se află într-o stare bună. În instituție se află chiar și documente din anii de domnie ai lui Ștefan cel Mare.

Publicitate

La Arhivele Naționale, în mod normal, se predau cele mai valoroase documente ale unei țări, adică documentele celor mai importante instituții publice din România, se predau aici, conform legii. Evident că documentele din perioada medievală, documente pe care le avem din perioada lui Ștefan Cel Mare spre exemplu, care au și o formă deosebită, niște sigilii deosebite, dau și o valoare artistică, pe lângă una intrinsecă a informației pe care le dețin. Dar noi, în general, colectăm documente pentru informația deținută, nu neapărat pentru aspectul fizic sau pentru caracteristici fizice, care sunt mai mult apănaje ale muzeelor. Avem documente care au valoare din punct de vedere al conținutului, nu neapărat al formei, al frumuseții. Le putem considera niște comori, chiar dacă ele arată foarte urât”, a mai declarat Cristian Anița pentru GÂNDUL.RO.

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>