Connect with us
Publicitate

Cultural

Biserica Fortificată din Cincu, un monument încărcat de istorie

Publicat

pe

Când vorbim despre Cincu, primul gând ne zboară direct la poligonul MAPN din zonă, unde militari şi maşini de război exersează periodic diferite metode de luptă. Puţini dintre noi ştim că localitatea braşoveană este încărcată de istorie şi a fost întemeiată încă din anul 1100 de către saşi, în anul 1349 este scaunul Schenk (Cincu), în 1494 este numit de regele Ungariei sediu al judecătoriei regale, în 1523 şi 1869 este ars din temelii, în 1658 este tras prin sabie de turci, în 1660 este puternic afectat de ciumă, iar în 1945 rămâne este aproape de dispariţie după ce saşii sunt deportaţi în Siberia.

Publicitate

Trebuie să mai spunem că denumirea săsească „Hanul Mare” se referă cel mai probabil „la o locaţie întemeiată cu sute de ani în urmă de către un moşier local. Aceşti nobili, numiţi greavi (germ. Gräf) de către saşi, ocupau un loc important în societatea transilvăneană, iar mulţi dintre ei au devenit în timp personaje mitice. Într-adevăr, plimbându-se pe uliţele satului împrejmuit de ceaţa dimineţii şi năucit de fumul cărbunăriei din apropiere, călătorul nu ar fi mirat daca s-ar întâlni cu o astfel de umbră istorică. Asemenea cărbunilor încinşi mocnesc legendele: făpturi diafane dansează ameţitor noaptea deasupra bisericii fortificate”, cum plastic se arată în descrierea Cincului de pe site-ul oficial al bisericii.

Biserica Evanghelică, un bastion al credinţei

Aceasta ar fi pe scurt istoria Cincului, o aşezare care păstrează din influenţele intemeitorilor săi saşi şi în zilele noastre, indiferent prin câte încercări a trecut. Iar un exemplu în acest sens îl reprezintă Biserica Evanghelică din localitate. Aceasta a fost construită în secolul al XIII-lea de saşi şi i-a fost încredinţat „încă de la început rolul de bastion al credinţei, atât la figurat, cât şi la propriu: actualul turn de vest, ridicat la începutul sec. al XIII-lea, a fost fortificat şi înălţat de câteva ori, căpătând aspectul de azi în urma lucrărilor din sec. al XVIII-lea. Mare parte din cele două ziduri de incintă circulare, prevăzute cu bastioane şi turnuri de apărare au fost demolate. Dintre clădirile fortificate s-a păstrat totuşi aşa-zisa primărie veche şi un depozit de cereale prevăzut cu sisteme defensive”, după cum se arată în prezentarea bisericii de pe site-ul oficial. Interiorul de astăzi  este cel al unei biserici hală, după ce, ulterior anului 1693, navele laterale au fost înălţate pentru a face loc tribunelor. Balustrada din fier a fost adăugată un secol mai târziu. Mobilierul interior al bisericii reprezintă un amestec atrăgător de stiluri: lângă stranele de factură gotic târziu se află amvonul renascentist, iar orga clasicistă domină de la înălţime cristelniţa, epitafurile şi stranele breslelor, toate în stil baroc. „Dar mai multe va trebui să descoperiţi singuri când veniţi să vizitaţi biserica”, ne spune dorind să ne stârnească şi mai mult curiozitatea Brighitte Boghian, actualul administrator al Bisericii Evanghelice Fortificate din Cincu.

Publicitate

Casa de oaspeţi de la Casa Parohială

La Casa Parohială a Bisericii Evanghelice din Cincu este şi o micuţă casă de oaspeţi. Aceasta este formată din două camere, cu 3 şi, respectiv, 5 paturi, având baie, bucătărie şi terasă. „De asemenea, oaspeţii se pot bucura şi de o curte frumoasă. Aceste camere se pot închiria pentru cei care doresc, iar preţurile sunt de 15 euro / noapte / persoană, iar dacă oaspeţii doresc să stea de la 3 nopţi în sus, atunci preţul scade la 10 euro / noapte / persoană”, după cum declară Brighitte Boghian administratorul bisericii.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes