Connect with us
Publicitate

Administrație

Birocrație sau comedie? Primăria Brașov și-a trimis singură peste o sută de somații pentru repararea clădirilor pe care le are în proprietate. Cum explică autoritățile această situație

Publicat

pe

De multe ori, procedurile birocratice din instituțiile publice nu au niciun sens pentru contribuabili, dar Primăria Brașov pare că a creat un nou trend în materie de birocrație care este de neînțeles. În ultima perioadă, municipalitatea și-a trimis singură peste o sută de somații pentru repararea clădirilor degradate pe care le are în proprietate, anunță jurnaliștii de la adevărul.ro.

Publicitate

Este vorba de 103 clădiri pe care municipiul Brașov le deține fie direct, fie prin intermediul societății RIAL, care gestionează acest tip de patrimoniu al orașului. Marea problemă la aceste imobile este faptul că fațadele sunt degradate și riscă să devină un pericol pentru trecători.

Dar cum primăria nu este proprietară în totalitate, ci are calitatea de coproprietar, nu pot fi făcute investiții în reabilitarea edificiilor. Așa s-a ajuns ca Direcția Fiscală Brașov să trimită somații pe bandă rulantă către ceilalți coproprietari ai imobilelor, dar jurnaliștii Adevărul spun că instituția ar fi trimis o astfel înștiințare către ea însăși.

În somații se precizează că, dacă proprietarii nu își îngrijesc clădirile și nu repară fațadele, impozitul pentru acestea va fi crescut. Majorarea depinde de starea de degradare a clădirii și poate ajunge până la un impozit majorat de cinci ori față de cât era prevăzut inițial.

Publicitate

Numeroase alte instituții și persoane fizice au fost înștiințate că, din 2024, vor fi supraimpozitate pentru terenurile și clădirile neîngrijite. Direcția Fiscală a trimis aceste somații, însă ele vor trebui confirmate de votul aleșilor locali în ședința de plen a Consiliului Local al Municipiului Brașov.

„Este vorba de clădiri în care municipiul Brașov deține cote-părți, apartamente care sunt în administrarea RIAL-ului, iar acele clădiri nu respectă condițiile optime de utilizare și reprezintă un risc pentru domeniu public, de aceea, Direcția Fiscală împreună cu Primăria au analizat pe teren și au ajuns la concluzia că în cazul în care nu se vor face intervenții, vor fi propuse pentru supraimpozitare începând cu anul 2024. Sperăm ca proprietarii de acolo să facă demersurile necesare, iar cotele-părți care revin municipiului, cotele-părți ca valoare, vor fi asigurate din bugetul municipiului Brașov”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, citat de aceeași sursă.

Clădirile cu probleme sunt identificate de Poliția Locală, o altă instituție aflată în subordinea Primăriei. Polițiștii locali constată starea de degradare a clădirii, iar Direcția Fiscală propune și, mai apoi, aplică majorarea de impozit. Numeroase firme apar pe lista cu clădiri degradate, dar și instituții de învățământ sau unități militare.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes