Connect with us
Publicitate

Turism

Bețe de trekking – o necesitate sau un accesoriu inutil?

Publicat

pe

Publicitate

Betele sunt un element frecvent al echipamentului de trekking. În prezent, alături de un rucsac de trekking, au devenit unul dintre atributele fiecărui iubitor de drumeții lungi la munte și nu numai. Care sunt beneficiile bețelor de trekking pliabile? Hai să verificăm!

În primul rând, bețe trekking oferă puncte de sprijin suplimentare în timpul drumețiilor, datorită cărora putem face pașii următori și mai încrezători. Acest lucru este deosebit de important atunci când vă deplasați cu un rucsac greu, când greutatea mare a bagajelor poate duce cu ușurință la un dezechilibru și pierderea stabilitatii. În al doilea rând, bețele de trekking ușurează munca genunchilor la coborâre. Datorită acestui fapt, putem parcurge confortabil trasee mai lungi. În al treilea rând, folosirea stâlpilor vă oferă șansa de a depăși urcusurile grele și mai repede.Avand posibilitatea de a ne susține, înseamnă că vom fi mult mai repede pe vârf. Amintiți-vă, totuși, că bețele de trekking funcționează bine pe traseele montane de dificultate moderată. Pe drumurile dificile, stâncoase și foarte abrupte, betele sunt atașate cel mai adesea de rucsac.

Construcția bețelor de trekking

Deși bețele de trekking pliabile îndeplinesc aceeași funcție în timpul drumețiilor, ele pot diferi semnificativ în designul lor specific. Fiecare soluție are beneficii specifice. Betele pliabile pot fi reglementate în două moduri. În primul rând, înălțimea acestora poate fi reglată folosind sistemul de reglare intern. Pentru a bloca bastonul, este suficient să răsuciți segmentele la înălțimea selectată. În al doilea rând, lungimea stâlpilor poate fi reglată cu încuietori amplasate în exteriorul batului. Tot ce trebuie să faceți este să strângeți corect pârghia corespunzătoare. Bețele de trekking reglabile, după ce au redus înălțimea la minim, pot fi transportate cu ușurință sau purtate cu curea într-un rucsac. În plus, există bețe de trekking care, în loc să se uneasca într-un singur element, sunt dezasamblate în mai multe părți conectate cu o frânghie. Un astfel de sistem, similar sondelor de avalanșă, înseamnă că stâlpii ocupă mult mai puțin spațiu în timpul transportului. Stalpii pot diferi și în ceea ce privește materialul din care sunt fabricați. Cele mai populare dintre acestea sunt diferitele aliaje de aluminiu, precum și fibrele de carbon, utilizate în cele mai avansate structuri.

Cu ce ​​bețe de trekking să începem?

Publicitate

Pentru a va începe aventura cu trekking, bețele de trekking de bază din colecțiile unor branduri de exterior cunoscute, sunt grozave. Selecția de bete de la un producător specializat în echipamente turistice garantează o fiabilitate ridicată chiar și a celor mai simple modele. Cele mai comune sunt bețele de trekking din aluminiu, care se caracterizează prin durabilitate bună și greutate moderată. Astfel de bețe de trekking sunt de obicei reglabile cu un sistem intern, răsucit sau cu cleme externe. Sunt perfecte pentru trasee mai ușoare, atât la munte, cât și pe terenuri mai puțin solicitante.

Ce bețe de trekking pentru pasionații de trekking cu experiență?

Cei mai experimentați pasionați de trekking aleg modele de top cum ar fi Black Diamond. Se caracterizează prin durabilitate sporită și greutate redusă, ceea ce le face perfecte pentru expedițiile montane solicitante. Betele de trekking de top sunt adesea pliate în 3 părți folosind un sistem cunoscut de la sondele de avalanșă. Drept urmare, atunci când sunt pliate, sunt foarte scurte și pot fi purtate nu numai cu curele în afara rucsacului, ci și în interiorul acestuia. Cele mai ușoare bețe de trekking sunt adesea fabricate din fibră de carbon, ceea ce asigură o greutate extrem de redusă, menținând în același timp rigiditatea și rezistența ridicate.

Dacă faceti drumeții și iarna, merită să alegeti bete cu plăci suplimentare mai mari  pentru zăpadă sau cu posibilitatea de a le cumpăra. Astfel de plăci fac foarte ușoara deplasarea pe zăpadă.

(P)

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes