Connect with us
Publicitate

Economic

Benzina și motorina se vor scumpi, începând de la 1 ianuarie 2024. Cât vor plăti șoferii români pentru un plin

Publicat

pe

Anul nou vine cu scumpiri în lanț la multe produse, iar combustibilul nu va face excepție. Începând de la 1 ianuarie 2024, benzina și motorina vor costa mai mult pentru că accizele vor fi mărite. Practic, încă din prima zi a noului an, șoferii care vor ajunge la benzinării vor realiza că plătesc mai mult pentru un plin. Fiecare litru de combustibil va costa mai mult cu 6 bani.

Publicitate

Potrivit antena3.ro, prețurile vor mai crește încă de două ori anul următor. În luna aprilie și în luna iulie. Per total, de pe urma acestei măsuri, benzina va fi mai scumpă cu 18 bani pe litru, iar motorina mai scumpă cu 17 bani pe litru. Practic, pentru un plin de 60 de litri la mașină, șoferii vor plăti mai mult cu aproape 11 lei.

Accizele la benzină și motorină care sunt plătite de toți șoferii cresc la începutul fiecărui an cu rata inflației, însă de la 1 ianuarie 2024, creșterea va fi de doar 33% din procentajul de 8,8% care ar urma să se aplice pe tot anul 2024, în trei etape astfel:

  • 33% din procentul de creștere anuală de la 1 ianuarie 2024
  • 33% din procentul de creștere anuală de la 1 aprilie 2024
  • 33% din procentul de creștere anuală de la 1 iulie 2024

Rata anuală a inflației în luna septembrie 2023, comparativ cu luna septembrie 2022, este de 8,8%, iar aceasta va fi luată în calcul la creșterea accizelor. Din datele pe care le avem până acum, vom avea, așadar, o creștere pe tot anul 2024 a accizei la benzină de 156 de lei la 1.000 de litri și la motorină de 143 de lei la 1.000 de litri.

Publicitate

Atenție, aceasta este doar o creștere generată de taxele impuse de stat, ceea ce nu înseamnă că prețurile nu vor fi majorate și din cauza condițiilor de piață, așa cum s-a întâmplat și până acum.

Reamintim că în 2023 accizele nu au crescut cu inflația. Guvernul a dat o derogare de la regulă printr-o ordonanță de urgență din iulie 2022 și a păstrat toate nivelurile minime din Uniunea Europeană.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes