Connect with us
Publicitate

Eveniment

Bebeluşul din Braşov, diagnosticat imediat după naştere cu o boală foarte rară este stabil după operaţia pe creier. 1 din 25.000 de pacienţi suferă de această afecțiune

Publicat

pe

Abia ivit pe lume, un bebeluş a dus o luptă dificilă cu o boală foarte rară, care a impus o operaţie complicată la nivel cerebral.  

Publicitate

Medicii de la spitalul din Târgu Mureş au făcut tot posibilul să îl salveze, iar intervenția chirurgicală, făcută când pruncul avea doar 10 zile, a durat trei ore, relatează stirileprotv.ro.

Acum bebeluşul este stabil, iar doctorii sunt optimiști în privința evoluției lui.

Bebeluşul s-a născut la Braşov, însă când a fost descoperită malformaţia s-a decis transferul urgent la Târgu Mureş.

Publicitate

O provocare pentru medicii de acolo, pentru că nu au mai avut un pacient atât de mic şi fragil. Specialiştii au observat că un vas de sânge din craniu s-a dilatat aproape șapte centimetri, deşi capul băieţelului are doar 11 centimetri.

Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervenţională: „O afecțiune extrem de rară. Statistic, 1 la 25.000. Reprezintă cam 30% din malformațiile vasculare ale nou născuților. Intervenția este dificilă prin dimenisunile pacientului”.

Medicii au folosit instrumente speciale ca să poată izola vasele afectate de malformație, extrem de subţiri. În urma intervenţiei, sângele poate circula normal, iar creierul şi inima nu mai sunt afectate.

Manuela Cucerea, medic primar neonatologie: „Bineînțeles faptul că este un nou născut nu însemnă că este un adult în miniatură. Totul este diferit față de un copil mai mare sau un adult, de asta este foarte dificil. A venit în stare foarte gravă”.

În timpul procedurii, funcţiile vitale ale bebeluşului au fost monitorizate cu maximă atenţie de specialişti ai Institutului de Boli Cardiovasculare.

Publicitate

Sorin Pașcanu, medic primar ATI: „De îndată ce pacientul a sosit în spital ne-am sfătuit, am stabilit o conduită terapeutică și practic planul a fost pus în funcțiune. Deocamdată totul merge conform planului. Urmează să vedem dacă mai are nevoie de alte intervenții pe partea de circulație cerebrală”.

Acum bebeluşul este tratat la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş. După ce vor trece șase săptămâni de la operaţie, băieţelul va fi reevaluat şi se va decide atunci dacă mai sunt necesare și alte proceduri.

Detalii depsre acest caz vedeţi AICI.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes