Connect with us
Publicitate

Economic

Băncile din programul IMM Invest acuzate că au lăsat 60.000 de microîntreprinderi fără ajutor de la stat pe timpul pandemiei

Publicat

pe

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Florin Jianu, acuză băncile care participă la programul IMM Invest că au lăsat peste 60.000 de microîntreprinderi fără nici un ajutor în această perioadă a pandemiei de Covid-19. Asta, după ce Guvernul nu a impus băncilor să accepte la finanţare aceste IMM-uri, scrie g4media.ro, citând un comunicat al Agerpres.

Criticile lui Jianu la adresa băncilor vin la o zi după ce Banca Naţională a României a semnalat aceiaşi slabă implicare a băncilor în activitatea de creditare a micilor companii.

Florin Jianu susţine că programul IMM Invest este unul benefic, dar insuficient, deoarece, la fel ca şi măsura acoperirii şomajului tehnic de Guvern, nu sprijină firmele „de subzistenţă” – acele zeci de mii de IMM-uri cu un singur acţionar şi fără alţi angajaţi.

„Dacă vorbim de şomajul tehnic, el a fost poate cea mai bună măsură în această perioadă, pentru că a salvat sute de mii de locuri de muncă. IMM Invest este un program bun, dar nu este un program suficient, de exemplu nu ajunge în HoReCa, pentru că evaluarea băncilor, şi înainte de criză, a fost aceea de a exclude acest domeniu al hotelăriei, restaurantelor, cafenelelor.

Publicitate

Deci avem un program IMM Invest, un program bun, un program pe care noi l-am propus, e propus din 2016, dar nu e un program suficient. Vă dau un exemplu: zeci de mii de firme, cred că spre aproape 60.000-70.000 de firme cu un singur acţionar, care nu au angajaţi, sunt acele firme de subzistenţă care nu au fost ajutate în niciun fel în această perioadă. Ele cu ce sunt vinovate că le-a închis pandemia şi că nu au putut să lucreze?

Am primit sute de mesaje din ţară, le-am transmis Guvernului, i-am rugat ca în şomajul tehnic să îi includă şi pe aceştia – oameni care trăiau din dividendele dintr-o companie, erau acele firme de subzistenţă şi care sunt foarte multe şi pe care nu ne permitem să le pierdem, pentru că pierderea oricărei firme în această ţară înseamnă un cost suplimentar pentru stat: şomaj, nu mai iei taxe şi impozite la stat”, a afirmat Florin Jianu, într-o conferinţă de presă.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes