Connect with us
Publicitate

Social

Bacșișul la restaurante, cafenele și baruri ar putea fi impozitat cu 10%. Un proiect de lege a fost depus în Parlamentul României

Publicat

pe

Vești proaste pentru angajații restaurantelor, cafenelelor și barurilor din toată țara. Mai mulți parlamentari români au depus un proiect de lege care vizează impozitarea bacșișului pe care chelnerii îl primesc de la clienți. Această recompensă pe care angajații din Horeca o primesc va fi trecută pe bonul fiscal, iar astfel bacșișul ar urma să fie impozitat cu 10%.

Publicitate

Proiectul de lege a fost aprobat de comisia de buget din Camera Deputaților. Practic la vechea lege a loteriei bonurilor fiscale au fost adăugate articole care prevăd exact definiția bacșișului și modul de impozitare.

„Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat. Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată”, arată Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci, citat de economedia.ro.

El susține că bacșișul poate fi plătit atât cu cardul, cât și în numerar.

Publicitate

„În ultimii ani s-a extins plata cu cardul în detrimentul plății în numerar. Tocmai de aceea, oferim posibilitatea ca bacșișul să fie plătit de clienți și atunci când plătesc cu cardul și atunci când plătesc în numerar. Dacă clientul este o entitate juridică, atunci el poate înregistra bacșișul ca și cheltuială de protocol, deductibilă în limitele prevăzute de Codul fiscal pentru cheltuielile de acest tip”, explică Huțucă, pentru aceeași sursă.

De asemenea, legea stabilește clar că bacșișul astfel reglementat, nu poate fi reconsiderat de către autoritățile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor, iar in același timp, în oglindă, nici operatorul economic nu poate înregistra ca și cheltuială, distribuirile de bacșișuri către salariați. Deci singura sarcina fiscala stabilita de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.

Proiectul urmează să intre la votul final în plenul Camerei Deputaților.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes