Connect with us
Publicitate

Eveniment

Avocatul lui Călin Donca: „A devenit prea mare într-o lume rarefiată”. Apărătorul milionarului din Brașov spune că acuzațiile aduse de procurori sunt false. Omul de afaceri a contestat măsura arestului preventiv

Publicat

pe

Celebrul milionar din Brașov, Călin Donca, și-a petrecut a doua noapte în spatele gratiilor după ce magistrații de la Tribunalul Brașov au decis să emită pe numele lui un mandat de arestare preventivă pentru următoarele 30 de zile în dosarul în care este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare, evaziune fiscală, înșelăciune și manipularea pieței de capital.

Publicitate

În fața instanței, Donca a susținut că este nevinovat, iar același lucru îl declară și avocatul milionarului. Bogdan Cimbru spune că faptele de care omul de afaceri este acuzat nu ar exista și că s-ar urmări decapitalizarea companiilor sale.

„Ar fi bine ca publicul și investitorii din cadrul companiilor domnului Donca să cunoască faptul că nu există nicio plângere penală la dosar, nicio declarație prin care să fie reclamată vreo faptă de înșelăciune comisă de domnul Donca sau de ceilalți inculpați din dosar. Se urmărește tocmai provocarea unei avalanșe de plângeri penale sub aspectul infracțiunii de înșelăciune astfel încât companiile să fie decapitalizate, investitorii să intre în panică și să se creeze artificial un eventual prejudiciu”, a declarat avocatul Bogdan Cimbru.

În comunicarea oficială, procurorii DIICOT spun că Donca ar fi creat 18 firme cu scopul obținerii unor venituri financiare consistente prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Companiile aur fi înregistrat în evidențele contabile documente care atestă operațiuni fictive cu consecința micșorării bazei de calcul a impozitului pe profit și măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului consolidat al statului cu consecința producerii unui prejudiciu de 4.346.286 de lei.

Publicitate

„Procurorul invocă faptul că s-ar fi făcut o infracține de evaziune fiscală fără posibilitatea de a preciza numărul de acte materiale, aspect fără precedent, invocând faptul că s-ar fi făcut anumite cheltuieli fictive”, a mai spus avocatul milionarului.

Călin Donca și-a creat propria monedă virtuală, pe care a denumit-o Solix. De pe urma ei ar fi câștigat sume impresionante de bani, însă în mod ilegal, spun procurorii. Omul de afaceri ar fi convins mai multe persoane să investească în această criptomonedă și le promitea câștiguri de peste 100 de ori mai mari. În realitate, oamenii nu mai vedeau niciun leu din investiția făcută și asta pentru că toți banii obținuți din vânzarea acestei criptomonede intrau direct în conturile milionarului. Prejudiciul estimat pentruinfracțiunea de manipulare a pieței de capital este de 700.000 de dolari.

„S-ar fi încercat manipularea pieței în contextul în care pe de-o parte se invocă faptul că domnul Donca ar fi o persoană cu carismă și aptă să influențeze publicul și piața, iar pe de altă parte faptul că nu ar fi prestat servicii de marketing pentru compania dumnealui din Brașov. Moneda se regăsește în activele companiei și în contractele care s-au perfectat cu investitorii. Niciun investitor nu a invocat faptul că nu ar fi putut să-și recupereze fie banii, ori faptul că această monedă nu a crescut suficient. Nu există nicio probă la dosar că li s-ar fi promis un anumit profit. Li s-a prezentat în mod judicios și corect și echitabil posibilitatea ca respectiva monedă să crească. Nu a oferit nimeni investitorilor garanții de profitabilitate, a fost decizia unilaterală și cu liber arbitru luată de fiecare investitor”, a completat avocatul lui Călin Donca.

Apărătorul milionarului din Brașov spune că Donca ar fi ajuns în vizorul anchetatorilor pentru că ar fi deranjat prin succesul său, dar și al firmelor pe care le controla.

„A deranjat prin cifra de afaceri, prin faptul că a devenit un investitor independent în acest segment de interes național. A devenit prea mare într-o lume rarefiată. Investitorii să nu intre în panică, investițiile sunt concretizate. Nici procurorul nu contestă existența acelor 9 parcuri fotovoltaice, ci doar faptul că încă nu s-a reușit autorizarea lor. Puțină răbdare și sperăm ca lucrurile să se lămurească și domnul Donca să nu fie scos forțat de pe piața energiei”, a mai declarat avocatul Bogdan Cimbru.

Publicitate

Cât despre măsura arestării preventive, apărătorul lui Călin Donca spune că nu înțelege decizia judecătorilor de la Tribunalul Brașov.

„Am declarat deja contestație, măsura este, din punctul ăsta de vedere, atât nelegală, cât și netemeinică, este total nejustificată, nu este niciun risc de sustragere, domnul Donca se află la dispoziția organelor judiciare. Nu înțelegem cum procurorul poate să invoce risc de fugă sau risc de recidivă. Nu există nicio probă la dosar, nu a fost anterior citat, nu s-a sustras vreun moment, a pus la dispoziție toate documentele și orice detalii s-au solicitat”, a completat avocatul.

În acest dosar în care este cercetat Călin Donca au fost arestate preventiv și două apropiate ale milionarului care ar fi făcut parte din grupul infracțional organizat. Deși în dosar este cercetată și Orianda Donca, soția milionarului, procurorii nu au luat vreo măsură preventivă față de ea. Surse din anchetă spun că femeia nu a ajuns în spatele gratiilor pentru că nu ar fi avut cine să mai aibă grijă de cei cinci copii ai cuplului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes