Connect with us
Publicitate

Eveniment

Avocat braşovean, condamnat pentru că îşi ţepuia clienţii, unii cercetaţi de DIICOT. Nu mergea la proceşe şi cerea taxe inexistente

Publicat

pe

Todor Iosif, un avocat din Brașov, a fost condamnat la închisoare cu suspendare, printr-o sentință a Curții de Apel Brașov, fiind găsit vinovat de înșelăciune.

Publicitate

Avocatul a fost deferit justiției după ce mai mulți clienți, printre care și o societate privată din Ploiești, l-au acuzat că i-a indus în eroare, solicitându-le sume mari de bani, de ordinul miilor de euro, pentru achitarea unor proceduri specifice unui proces, care în realitate nu au fost realizate, nefiind solicitate de instanță sau de partea adversă din dosar, transmite ziare.com.

Banii plătiți de clienți au fost cheltuiți de avocat în interes propriu, potrivit actului de acuzare.

Todor Iosif a fost trimis în judecată în februarie 2021, sub acuzația de înșelăciune, dosarul său judecându-se pe fond la Curtea de Apel Brașov. Instanța a decis ca avocatul brașovean este vinovat și l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare, muncă în folosul comunității, și plata unor daune materiale către o parte dintre clienții săi pe care i-a înșelat.

Publicitate

”condamnă pe inculpatul Todor Iosif la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârșirea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată – 5 acte materiale (persoane vătămate P. Roger, P. Alexandra Nicoleta, S. Csongor, I. Nicolae, SC S. C. T. SRL).

dispune suspendarea executării pedepsei de 1 an închisoare aplicată inculpatului sub supraveghere pe durata termenului de supraveghere de 2 ani, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, într-o entitate din comunitate care va fi decisă de consilierul de probaţiune dintre următoarele: Primăria municipiului Brașov sau Biblioteca Judeţeană George Barițiu Brașov.

admite în parte acţiunea civilă formulată în cadrul procesului penal de părţile civile (…) şi obligă pe inculpatul Todor Iosif să le plătească acestora suma de 1000 de euro, la cursul BNR din data plăţii, reprezentând daune materiale.

obligă pe inculpatul Todor Iosif să îi plătească acesteia suma de 2500 de euro, la cursul BNR din data plăţii.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la data comunicării hotărârii”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Publicitate

Avocatul brașovean a fost acuzat de unul dintre clienții săi, care era judecat într-un dosar de furt, că i-a cerut 1000 de euro pentru a le plăti victimelor prejudiciul creat în vederea împăcării. Banii nu au ajuns niciodată la aceștia din urmă, ci se pare că au fost cheltuiți în interes personal de către avocat. Abia când, la finalul procesului pe fond, inculpatul a fost condamnat la închisoare, și-a dat seama că avocatul ales să-l apere nu a respectat promisiunile. Mai mult, când era întrebat dacă totul este în regulă cu procesul, dacă inculpatul are șanse să scape fără închisoare, avocatul asigura că din moment ce s-a împăcat cu persoanele vătămate „cade” fapta penală. În realitate apărătorul nici măcar nu se prezentase în instanță la toate ședințele de judecată.

Un alt client al avocatului incriminat acuză că i-a plătit acestuia 3000 de euro în vederea angajării a doi experţi care să participe la experimentul judiciar propus într-un dosar penal al DIICOT – Structura Centrală. După aproximativ două luni, tot la solicitarea inculpatului, persoana vătămată i-a mai înmânat acestuia suma de 2000 de euro, cu titlu de supliment onorariu. În realitate nu s-a propus şi nici nu s-a dispus de către organele de urmărire penală efectuarea vreunui experiment judiciar sau a vreunei expertize la care să participe experţi desemnaţi din partea inculpatului, fiind evidentă inducerea în eroare a persoanei vătămate, se arată în actul de acuzare.

Avocatul chiar i-a comunicat clientului că dosarul are o bună desfăşurare, că experţii au făcut o treabă bună, context în care i-a mai solicitat suma de 2000 de euro pentru a fi înmânată experţilor cu titlu de onorariu suplimentar, banii fiind plătiți.

În momentul în care clientul a fost scos din arest preventiv și plasat în arest la domiciliu, avocatul i-a mai cerut încă 10.000 de euro cu titlu de onorariu de succes, însă a fost refuzat, familia persoanei cercetată în dosarul DIICOT alegând să întrerupă colaborarea cu apărătorul. Abia când au angajat un alt avocat, au aflat că în dosar nu există niciun document care să ateste realizarea vreunei expertize.

Un al treilea client al avocatului brașovean susține că i-a plătit acestuia suma de 2000 de euro, conform contractului de asistență juridică, sumă pentru care a primit chitanță. Însă avocatul i-a solicitat alte sume de bani, de ordinul miilor de lei, pentru taxa judiciară de timbru şi pentru plata unui expert, serivicii pentru care nu a primit nicio factură sau act doveditor. Când apărătorul său i-a cerut din nou 1500 de lei pentru taxe suplimentare, clientul a decis să meargă în instanță să vadă care este situația dosarului său și atunci a aflat că avocatul nu a introdus nicio acţiune civilă din februarie 2016, când fusese semnat contractual de asistență juridică și până în octombrie același an.

Reprezentanții unei societăți private care l-au angajat pe același avocat brașovean să-i reprezinte într-o acțiune în relație cu ANAF-ul au plătit peste 5000 de euro degeaba. Deşi apărătorul a susţinut că a formulat cererea de deschidere a procedurii insolvenței, s-a dovedit că acest lucru nu corespundea realităţii.

Publicitate

După acest lung șir de țepe, clienții au decis să-l reclame, avocatul fiind cercetat penal de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov și ulterior trimis în judecată pentru înșelăciune.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes