Connect with us
Publicitate

Util

Avertismentul salvamontiștilor pentru turiştii care ajung în Munţii Făgăraş: „Atenție la vipere, sunt foarte multe”

Publicat

pe

Aglomerație la munte în minivacanța de Rusalii. Turiștii trebuie, însă, să fie atenți la pericolele ascunse în iarbă și printre stânci. Salvamontiștii atrag atenția asupra prezenței viperelor, care sunt în număr mare în Munții Făgăraș.

Publicitate

Chiar dacă Transfăgărășanul nu este deschis complet, fiind închis între Piscu Negru și Cabana Bâlea Cascadă (km 104 – 130), oamenii au ales această zonă și datorită traseelor montane. Munții Făgăraș sunt locul ideal pentru cei pasionați de trasee montane, oamenii bucurându-se de frumoasele peisaje montane. Mare atenție, însă, la animalele sălbatice. Urșii sunt observați din ce în ce mai des pe Transfăgărășan. De asemenea, și viperele sunt mai vizibile în această perioadă, fiind în sezon de împerechere, transmite adevarul.ro.

Pentru a evita muşcătura de viperă (în Făgăraş se găsește Vipera berus, numită și vipera comună n. red.) se recomandă purtarea bocancilor de munte. Turiștii sunt sfătuiți de salvamontiști să nu ridice pietrele și să evite zonele cu vegetație mare.

„Mie nu mi se par mai multe vipere, în schimb sunt foarte mulți oameni și de aici relatările și întâmplările sunt mai multe. În  zona noastră, în Făgăraș,  au fost multe vipere de când mă știu eu. Mai ales în perioada asta. Până când urcă oile sunt foarte multe și vizibile. Ies să năpârlească, să scoată pui, se împerechează etc.”, a precizat Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeș.

Publicitate

În caz de muşcătură de viperă, oamenii trebuie să sune imediat la 112 pentru a putea fi preluaţi cât mai repede de un echipaj de prim-ajutor.

Semne ale muşcăturii de viperă, conform Salvamont România,  sunt următoarele: durerea acută, tumefierea (umflarea) zonei afectate, două înțepături mici la distanță de circa un centimetru una de cealaltă, semiconştienţă. Alte simptome generale sunt: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale.

Serul antiviperin trebuie administrat doar de către medic

Serul antiviperin se va administra doar la spital, dacă gradul de toxicitate este moderat-sever.

„Serul nu e o vreo binecuvântare, vreun mir! Dacă bagi mai mult decât cantitatea prezumtivă primită este posibil să faci reacții violente”, atenționează Ion Sănduloiu.

Publicitate

De asemenea, când este administrat, trebuie respectați mai mulți pași.

„Serul antiviperin nu îl cumperi de undeva și îl ți la tine, în rucsac sau în termos. Are niște condiții de păstrare, de manipulare și se administrează numai sub îndrumarea medicului, tocmai pentru că trebuie dozată cantitatea. Medicii preferă să îl administreze treptat. Mai întâi cu o cantitate mică să se vadă care este reacția organismului”, a mai precizat Ion Sănduloiu.

De precizat că spitalele din județul Argeș dețin, în acest moment, doze de ser antiviperin.

„Spitalul Județean de Urgență Pitești este pregătit să facă faţă acestor urgențe medicale. Unitatea are doze de ser antiviperin, acordând pacienților îngrijire și tratament, în timp util. În caz de mușcătură, antidotul trebuie efectuat în primele ore, potrivit legislației în vigoare, serul antiviperin putând fi administrat doar în sistemul de urgență al spitalelor”, a precizat Cistina Cazacu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Pitești.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes