Connect with us
Publicitate

Util

Avertisment Salvamont Braşov pentru turiştii care urcă pe Tâmpa pe Drumul Serpentinelor

Publicat

pe

Unul dintre cele mai frecventate trasee montane din Brașov este Drumul Serpentinelor. Acesta leagă centrul vechi de principalele puncte de atracție de pe Tâmpa, respectiv belvederile din zona literelor și a vârfului. În fiecare an, traseul se degradează tot mai mult, din cauza turiștilor care aleg să scurteze drumul, tăind serpentinele.

Ceea ce acești turiști nu știu este că astfel de practici distrug poteca, îngustând-o semnificativ în zonele de întâlnire ale scurtăturilor cu traseul clasic, deoarece aici malurile se rup constant. Mai mult decât atât, scurtăturile presupun deplasarea pe zone neamenajate, ceea ce crește riscul de alunecare și accidentare, cum a fost și unul dintre cazurile de ieri.

De asemenea, pietrele instabile dislocate de către turiști, în încercarea de a tăia serpentinele, pot lovi persoane aflate în aval. Alegând aceste scurtături, nimic nu le poate garanta turiștilor că vor ajunge înapoi în potecă, în locul preconizat. Astfel, se pot găsi în situația de a se rătăci și mai mult decât atât, de a rămâne blocați în zone abrupte și izolate. Această îndepărtare de traseu crește considerabil și riscul întâlnirii animalelor sălbatice.

Totodată, urcând pieptiș pante înclinate, cum este cazul scurtăturilor, efortul depus este unul considerabil în comparație cu timpul câștigat.

Publicitate

De-a lungul traseului au fost montate plăcuțe de avertizare legate de acest aspect, au fost barate intrările și ieșirile de pe aceste scurtături, dar de multe ori ele sunt înlăturate, cu bună știință, zădărnicindu-ne munca.

În speranța că argumentele de mai sus vor oferi suficiente motive pentru a convinge turiștii care aleg astfel de practici, sperăm la un turism montan civilizat și în siguranță.

 • Nu folositi scurtaturile deoarece:
 • Deteriorati poteca.
 • Riscati sa va accidentati sau sa accidentati alte persoane aflate in aval.
 • Riscati sa va rataciti si sa ramaneti blocati.
 • Cresteti riscul intalnirii animalelor salbatice.
 • Castigul de timp este mic, raportat la consumul de energie.
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Alex

  5 iunie, 2024 at 6:07 pm

  De ce nu ii amendeaza nimeni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes