Connect with us
Publicitate

Eveniment

Avarie majoră la sistemul informatic al CFR SA. Călătorii nu mai pot afla ce întârzieri au trenurile de pe site-ul companiei de căi ferate

Publicitate

Publicat

pe

CFR se confruntă cu o avarie informatică majoră, de aproape 3 zile. Cei care vor să călătorească cu trenurile companiei nu mai pot afla în timp real dacă anumite curse au întârziere. Până acum, pasagerii puteau consulta această informație direct pe site-ul CFR, însă acum ei sunt nevoiți să sune la Informații, la fel ca acum mulți ani, anunță clubferoviar.ro.

Publicitate

Vreme de peste zece ani, pe site-ul CFR exista rubrica „Trenul meu”. Aici, orice călător putea să acceseze secțiunea, să introducă numărul trenului care-l interesa și să obțină date în timp real despre unde se află în momentul respectiv și ce întârziere are.

Această cale de informare din domeniul feroviar este inactivă începând de duminică. În toate comunicatele de presă ale operatorului feroviar de stat și ale administratorului infrastructurii feroviare pasagerii sunt sfătuiți să acceseze site-ul www.cfr.ro, secțiunea ”Trenul meu”, pentru informații actualizate despre circulația trenurilor.

Numai că aceste informații lipsesc cu desăvârșire. Introduci numărul trenului și obții doar informațiile referitoare la orele de plecare și de sosire programate, nu și cele reale. De exemplu, CFR Călători a anunțat luni seara că, din cauza unui deranjament la Ploiești Sud, cauzat de ruperea pantografului unei locomotive, mai multe trenuri au avut întârzieri mari.

Publicitate

În ”Trenul meu”, trenul IR 1730 (cel la care s-a rupt pantograful locomotivei) nu figurează cu nicio întârziere în data de 6 martie 2023, așa cum se poate observa din captura de site alăturată. Situația este identică și în cazul celorlalte trenuri afectate de întreruperea alimentării cu electricitate – IRN 402, IR 1662, R 5009, IR 1576 și lista ar putea continua.

În aceste condiții, omului de rând nu-i rămâne decât să consulte secțiunea ”Camere web/Tabele informare” de pe site-ul CFR SA. Aici sunt însă tabelele de plecări/sosiri din doar opt mari gări din România (București Nord, Aeroport Henri Coandă, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Timișoara Nord și Iași). Ce te faci însă dacă trenul care te interesează are ca destinație finală Suceava, de exemplu? Sau Mangalia? Atunci trebuie să suni la Informații CFR, ca în secolul trecut, dacă vrei să afli informații despre un anumit tren.

Jurnaliștii Club Feroviar au solicitat oficial, încă de luni, SC Informatică Feroviară SA să precizeze din ce cauză au apărut aceste probleme și când vor fi ele remediate. Iată răspunsul CFR SA:

„Urmare adresei dumneavoastră transmisă în format electronic Serviciului Comunicare Mass-Media, prin care solicitați informații despre aplicația Trenul meu, vă comunicăm: Serviciile oferite prin aplicatia <Trenul Meu> sunt indisponibile din data de 05.03.2023, însă vă asigurăm că, împreună cu SC Informatica Feroviară, vom întrepinde demersurile necesare pentru remedierea tehnică a aplicației, iar serviciile respective să fie restabilite în cel mai scurt timp”.

Nimic despre cauze și niciun termen asumat pentru revenirea la normal. Potrivit informațiilor neoficiale obținute de Club Feroviar, problema nu ar fi la SC Informatică Feroviară SA, ci chiar la compania mamă CNCF CFR SA (prima este filială a celei de-a doua).

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes