Connect with us
Publicitate

Util

Autostrada Râșnov – Cristian scapă de trafic greu, zgomot și poluare peste 3% din populația județului. Până de sărbători ar putea fi instituite restricții de tonaj în Râșnov

Publicat

pe

Publicitate

Pentru locuitorii din orașul Râșnov și comuna Cristian, sutele de camioane care le trec zilnic prin fața porților nu sunt un motiv de bucurie. Unul dintre obiectivele principale ale proiectului privind construcţia lotului Râşnov – Cristian a fost preluarea traficului de tranzit, mai ales a traficului greu, din oraşul Râşnov şi din comuna Cristian.

În acest sens, primarul orașului Râșnov, Liviu Butnariu, a anuțat că a început demersurile la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu privire la instituirea restricțiilor de tonaj în oraș. Mai mult, trecerea la nivel cu calea ferată îi va descuraja și pe cei cu vehicule sub 7,5 tone care nu au treabă în cele două localități să folosească noua autostradă, crede primarul.

„Având în vedere faptul că a fost dat în folosinţă acest sector de autostradă, am propus conducerii CNAIR instituirea unei restricţii de tonaj în Râşnov, astfel încât localitatea să nu mai fie tranzitată de vehicule cu masa totală mai mare de 7,5 tone. Sunt optimist că vom obţine un răspuns pozitiv în cel mai scurt timp, astfel încât să rezolvăm această problemă până de sărbători”, a declarat Liviu Butnariu.

Și iubitorii zonei Bran au motive de bucurie, căci nu vor mai sta în coloană ca să ajungă acolo.

Publicitate

„Gândiți-vă, anul trecut am avut 100.000 de turiști doar în luna lui august, însemnă un adevărat calvar. Câteodată se bloca, aveam câte 1 km de coloană de mașini”, a adăugat primarul Râșnovului.

Construirea noului tronson de autostradă are ca efect reducerea timpului mediu de călătorie pe reţeaua trans-europeană de transport (TEN-T) cu 77 minute/100 de kilometri (reprezentând diferenţa dintre deplasarea prin localităţi şi deplasarea pe autostradă). 

Realizarea proiectului conduce, de asemenea, la reducerea impactului negativ asupra mediului, prin diminuarea drastică a emisiilor de poluanţi, în conformitate cu politica de transport aplicată de Uniunea Europeană, luând în calcul parametri precum reducerea timpului petrecut în trafic, a consumului de combustibil şi viteza de deplasare constantă. 

Ce a însemnat construirea tronsonului de autostradă Râşnov – Cristian, în cifre: 

• Peste 100 de utilaje mobilizate pe şantier;

• Peste 200 de oameni implicaţi zilnic în lucrări pe şantier;

• 910.000 mc de umpluturi;

• Au fost montate 124 de grinzi de beton montate la pasaje şi poduri;

• Au fost folosite 487.000 tone de agregate;

• 1,22 milioane mc de săpătură;

• 45 km de şanţuri, rigole şi casiuri din beton;

• 38 km de parapete de siguranţă;

• 113.000 tone de asfalt; 

• Peste 132.000 mp de taluz îmbrăcat cu pământ vegetal. 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes