Social
Autostrada Râșnov-Cristian reprezintă 17% din numărul total de km care urmează să fie dați în folosință la nivel de țară până la finele lui 2020

Șoferii ar putea circula până la finalul anului pe încă 58 de kilometri de autostrada, daca vor fi gata tronsonul Râșnov – Cristian, centura Bacaului și lotul 1 din Sebeș – Turda. Lista de șosele de mare viteza a României s-ar putea actualiza cu încă 81 de kilometri, ajungând la totalul de 931 de kilometri, transmite Ziare.com.
Ministrul Transporturilor Lucian Bode declara, recent, că anul acesta vor fi gata tronsonul de autostrada Râșnov – Cristian, varianta ocolitoare a municipiului Bacău și lotul 1 al autostrăzii Sebeș-Turda. Lucrările la cele trei sectoare sunt aproape de finalizare, unele cu un stadiu fizic de peste 90%, dar rămâne de văzut daca promisiunea se vă îndeplini.
Tronsonul de autostradă Râșnov-Cristian
În luna august a acestui an, stadiul fizic al lucrărilor era de 60% la sectorul Râșnov – Cristian, care face parte din lotul 2, tronsonul Comarnic – Brașov, ce tine de autostrada București-Brașov. În octombrie, stadiul fizic este de aproape 65%, potrivit datelor Companiei de Drumuri.
Lotul care ar putea fi deschis anul acesta are o lungime de 10 kilometri, din care 6,3 kilometri în regim de autostrada și 3,7 kilometri la profil de drum de legătură cu patru benzi.
În iunie 2017, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat câștigătorul licitației în valoare de 118 milioane de lei: asocierea Alpenside – Specialist Consulting, care avea la dispoziție 24 de luni pentru execuție. Lucrările la cei 10 kilometri de drum de mare viteza au început în mai 2019 și ar putea fi gata înainte de termen.
Centura Bacaului
Varianta ocolitoare a municipiului Bacău, în lungime de 30,8 kilometri, este primul segment din Autostrada Moldovei (A7). Aceasta este construita de firma deținută de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu: Spedition UMB – Tehnotrade, valoarea contractului fiind de 668,3 milioane de lei. Contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor a fost semnat în ianuarie 2019, iar lucrările au început în luna martie.
Finalizarea lucrărilor era estimata pentru primul trimestru din 2022, dar stadiul fizic actual este de 75%, potrivit datelor publicate de Compania de Drumuri, actualizate bilunar. Asociația Pro Infrastructura susține, însă, că stadiul lucrărilor executate este de aproximativ 85%, cu un pas mai aproape de darea în funcțiune.
Lotul 1 din autostrada Sebes – Turda
Lucrările la lotul 1 din autostrada Sebeș – Turda, în lungime de 17 kilometri, sunt realizate de asocierea Impresa Pizzarotti & C Spa Pomponio Construcții, care a ajuns la stadiul fizic de 92,5%. Valoarea proiectului este de 541,7 milioane de lei. Potrivit contractului semnat în anul 2014, acest segment de autostrada ar trebui să fie deschis în ultima zi a acestui an, 31 decembrie 2020.
Asociația Pro Infrastructura avertizează, însă, că „mobilizarea costructorului italian Pizzarotti nu este nici pe departe suficienta pentru a putea deschide circulația în luna decembrie a acestui an. Se pare că antreprenorul se folosește de toate chichițele contractuale posibile pentru a împinge termenul de finalizare cât mai departe în 2021, în timp ce șoferii stau zilnic blocați zeci de minute în trafic pe DN1, intre Sebeș și Alba Iulia”.
23 de kilometri noi de autostradă, deschiși până în octombrie 2020
Vineri, 4 septembrie, a fost deschisa circulația pe lotul de autostrada care se leagă direct la rețeaua de șosele de mare viteza a Ungariei, fiind primul tronson de autostrada finalizat în acest an în Romania. Acest segment, parte din Autostrada Transilvania, face interconectarea autostrăzilor A3 și M4 (Romania – Ungaria), deschizandu-se un nou punct de trecere a frontierei intre cele doua tari, Borș ÎI.
Lotul de autostrada Biharia – Borș are o lungime de 5,3 kilometri și a fost construit de asocierea Trameco – Vahostav – Drumuri Bihor – Drum Asfalt – East Water Drillings. Contractul a fost semnat în decembrie 2018 pentru circa 145,6 milioane de lei cu un termen de 19 luni pentru proiectare și execuție.
Tronsonul este prevăzut cu nodul rutier Biharia, cu cinci bretele și trei pasaje, la care se adaugă un pasaj al autostrăzii peste calea ferata și un pasaj peste autostrada a unui drum de exploatare.
La doua săptămâni distanta, pe 18 septembrie, autoritățile au deschis circulația rutiera pe sectorul de autostrada Iernut – Chețani, parte din Autostrada Transilvania. Lotul, construit de asocierea Astaldi – Max Boegl Romania – Astalrom – Consitrans, are o lungime de 17,9 kilometri, iar valoarea contractului a fost de 437,6 milioane de lei. După deschiderea lotului Iernut – Chețani, romanii au la dispoziție 873 de kilometri de autostrada.
-
Administrațieacum 2 zile
S-a aflat data şi ora când primul avion va ateriza pe Aeroportul Braşov
-
Administrațieacum 2 zile
Peste 7 milioane de lei va cheltui Consiliul Județean Brașov pentru exproprierile din traseul viitoarei ocolitoare a Drumului Național 1
-
Administrațieacum o zi
Brașov, singurul oraș din România care luptă pentru titlul de Capitală Verde Europeană în 2025. Alte nouă oraşe din Europa în competiţie
-
Fapt diversacum 2 zile
VIDEO / „Amintiri de la înălțime”. Imagini spectaculoase filmate din dronă cu drumul șerpuit spre Poiana Brașov
-
Administrațieacum 2 zile
Încep licitaţiile pentru spaţiile comerciale din Aeroportul Braşov. Ce preţuri vor fi percepute pentru comercianţi
-
Evenimentacum o zi
Creatorul de modă braşovean, Stephan Pelger, a fost găsit mort în propria casă. Suferea de depresie de mai multă vreme
-
Fapt diversacum o zi
Se caută preoți în parohiile din Brașov și Sibiu. Mitropolia Ardealului a scos la concurs șase posturi clericale vacante
-
Evenimentacum o zi
FOTO / Maşină în flăcări la Ghimbav