Connect with us

Administrație

Autostrada Ploiești – Brașov necesită aproape 4 ani de studiu și proiectare până să poată intra în execuție. CNAIR prelungește până pe 5 februarie evaluare singurei oferte pentru completarea SF

Redactia

Publicat

pe

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prelungit până pe 5 februarie 2021 evaluarea singurei oferte depuse pentru revizuirea studiului de fezabilitate (SF) și proiectul tehnic (PT) al tronsonului Ploiești – Brașov din Autostrada București – Brașov. Asta după ce ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a sugerat negocieri cu singurul ofertant pentru preluarea în contractul de proiectare a încă 5 kilometri de la Comarnic, scoși deja la licitație pentru construcție, conform Economica.net

Publicitate

Luni, 18 ianuarie, trebuia să se încheie perioada de evaluare a singurei oferte depuse la licitația pentru completare/revizuire SF și PT al tronsonului Ploiești  – Brașov din Autostrada București – Brașov. CNAIR a prelungit însă perioada de evaluare până pe 5 februarie, conform informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Decizia CNAIR vine după ce ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunțat vineri anularea iminentă a licitației pentru construcția a cinci kilometri de autostradă la Comarnic și a sugerat trecerea acestora pe contractul de proiectare cu ofertantul înscris la licitația pentru SF și PT.

Publicitate

„Referitor la Comarnic – Brașov, studiul de fezabilitate și proiectul tehnic este pe cale de a fi semnat. Sunt niște discuții pentru că sunt cei cinci kilometri lipsă de la Comarnic. Ei au fost licitați într-o formă în care nu pot fi construiți. Acolo e o procedură care probabil nu poate ajunge la bun sfârșit, caz în care ar trebui niște ajustări contractuale. Ofertantul care a depus oferta de la Ploiești la Brașov să preia și acești cinci kilometri pentru proiectare. Sunt lucruri care s-au schimbat în teren la Comarnic, au apărut lucrări hidrotehnice, nodul nu se poate executa așa cum e făcut”, a explicat Cătălina Drulă într-o conferință de presă din 15 ianuarie 2021.

46 de luni pentru răstudierea și proiectarea celei mai așteptate autostrăzi

Publicitate

În noiembrie 2020, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit o ofertă la licitația pentru completarea/revizuirea Studiului de Fezabilitate și elaborarea Proiectului Tehnic necesare construcției tronsonului de autostradă Ploiești – Brașov, respectiv din partea Consitrans.

În cadrul Contractului vor fi realizate:

• Completarea/ Revizuirea Studiului de Fezabilitate (SF);

Publicitate

• Elaborarea Proiectului pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire (PAC) ;

• Elaborarea Proiectului Tehnic de Execuție (PTE).

Valoarea estimată a contractului este cuprinsă în intervalul 48.802.551,33 – 57.674.833,39 lei fără TVA.

Durata contractului este de 30 luni pentru Completare/Revizuire Studiu de fezabilitate și de 16 luni pentru elaborarea Proiectului Tehnic de Execuție.

Autostrada Ploiești – Brașov, la al treilea contract pentru studiu de fezabilitate

Cea mai așteptată autostradă din România este probabil și cea mai studiată. Pentru viitoarea șosea de mare viteză din Valea Prahovei, CNAIR a mai încheiat deja două contracte pentru studii de fezabilitate, conform informațiilor comunicate Economica.net

Tronsonul Ploieşti – Braşov a mai fost studiat în SF realizat pentru Autostrada Bucureşti-Braşov în anul 2001 şi revizuit în anul 2006. Firma care a realizat SF este SEARCH CORPORATION, potrivit CNAIR.

Autostrada Ploieşti – Braşov include secţiunea Comarnic – Braşov, pe care statul a încercat de trei ori să o construiască prin concesiune, însă fără succes. Cea de-a patra tentativă inițiată de PSD, prin parteneriat public privat (PPP), a vizat întregul tronson Ploiești – Brașov și a fost anulată de guvernarea PNL de la începutul anului 2020.

Râșnov – Cristian, singura bucată realizată din Autostrada Ploiești – Brașov 

Printre toate eșecurile legate de viitoare autostradă din Valea Prahovei, există și un aspect pozitiv. În decembrie 2020 a fost dată în circulație singura bucată realizată din această șosea, respectiv lotul dinspre Brașov, Râșnov – Cristian. Ordinul de începere pentru contractul privind acest lot a fost emis în aprilie 2018. Așadar, asocierea câștigătoarea Alpenside – Specialist Consulting a proiectat și construit secțiunea de 6,3 km de autostradă și 3,56 km de drum de legătură în mai puțin de trei ani.

Cu toate că are doar 100 de kilometri, Autostrada Ploiești – Brașov a reprezentat o misiune imposibilă pentru fiecare guvern care s-a succedat la Palatul Victoria în perioada post-decembristă. Având în vedere termenele din contractul promovat de actuala guvernare (46 de luni), construcția celei mai așteptate autostrăzi ar putea fi demarată, într-un scenariu optimist, abia peste cinci – șase ani.

Sursa: Economica.net

Publicitate
1 Comentariu
 • Avatar GULEA SORIN NICOLAE spune:

  Comarnic – Brasov este o rusine nationala.Merget in Spania in sud catre Granada sa vedeti teren dificil si autostrada – lux – cu lucrari de arta -viaducte ,tuneluri etc.A colo de ce s-a putut? pentru ca a existat hotarare si buna credinta din partea autoritatilor si a constructorilor.

 • Administrație

  Tudor Benga spune că legea bugetului a fost aprobată ca în vremea lui Dragnea: „An de an Parlamentul joacă această operetă şi o pune în scenă”

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Publicitate

  Deputatul Alianţei USR PLUS Tudor Benga a criticat, marţi, în plenul Camerelor reunite, adoptarea bugetului pe anul 2021 fără amendamente, într-un „an pandemic”, apreciind că „Parlamentul joacă an de an aceeaşi operetă”, ceea ce trebuie schimbat.

  Tudor Benga a cerut, de la microfon, o intervenţie pe procedură în baza articolului 102 din Regulamentul comun coroborat cu articolul 152 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

  Publicitate

  „Legea bugetului de stat este probabil cea mai importantă lege pe care o votăm ca parlamentari, în decursul unui an de zile, şi eu n-am cine ştie ce vechime în Parlamentul ăsta, dar am fost aici în legislatura trecută, în care majoritatea PSD şi Dragnea şi Nicolicea şi Iordache au călcat în picioare Parlamentul şi parlamentarismul românesc. Şi la momentul ăla mi-am promis că unul dintre lucrurile pe care va trebui să le facem este să schimbăm fundamental tot ceea ce înseamnă…”, a afirmat Benga, care a fost întrerupt de preşedintele de şedinţă, Ludovic Orban.

  Benga a criticat în continuare faptul că legea bugetului de stat trece fără amendamente, apreciind că Parlamentul îşi abandonează astfel „datoria de a controla Executivul”.

  Publicitate

  „Problema este următoarea: un buget care trece fără absolut niciun amendament adoptat este în esenţă un Parlament care îşi abandonează datoria de a controla Executivul şi suntem într-o situaţie specială. Chiar suntem într-o situaţie specială de an pandemic şi de deficit excesiv, însă problema este în felul următor: an de an Parlamentul acesta joacă această operetă şi o pune în scenă şi trebuie să schimbăm lucrul ăsta, pentru că e un motiv pentru care instituţia asta este la sub 10% încredere a populaţiei şi va trebui să schimbăm lucrul acesta”, a afirmat, citat de Agerpres, deputatul USR PLUS.

  Citește mai mult

  Administrație

  Hidroelectrica, Electrica Furnizare, E.ON Energie și Enel, amendate cu două milioane de lei de ANRE

  Avatar

  Publicat

  pe

  Publicitate

  Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat marti ca a amendat cu 2,01 milioane lei companiile Hidroelectrica, Electrica Furnizare, E.ON Energie Romania, Enel Energie si Enel Energie Muntenia, pentru nerespectarea reglementarilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice in contextul liberalizarii pietei de energie electrica.

  „Avand in vedere sesizarile primite din partea consumatorilor, ANRE a demarat si a finalizat actiunile de control desfasurate la furnizorii de energie electrica.

  Publicitate

  Au fost verificate urmatoarele aspecte: modul de organizare si functionare a centrelor de telefonie (call-center); respectarea obligatiei de a comunica solicitantului, in scris, in termen de maximum 15 zile lucratoare de la data primirii cererii, a unei oferte privind conditiile de furnizare a energiei electrice pe piata concurentiala; respectarea obligatiei de incheiere a contractului de furnizare a energiei electrice in termen de maximum 5 zile de la data transmiterii de catre clientul final a documentelor necesare”, informeaza autoritatea.

  ANRE a constatat nerespectari ale reglementarilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice in contextul liberalizarii pietei de energie electrica si a aplicat sanctiuni dupa cum urmeaza:

  Publicitate

  Furnizorul Hidroelectrica a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 410.000 lei pentru: nerespectarea in totalitate prevederilor legale privind modul de organizare si functionare a centrelor de telefonie (call-center); nerespectarea termenului de 15 zile lucratoare de transmitere a ofertelor privind conditiile de furnizare a energiei electrice pe piata concurentiala; nerespectarea termenului de cinci zile de incheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;

  Furnizorii Electrica Furnizare si E.ON Energie Romania au fost sanctionati fiecare cu amenda contraventionala in valoare de 400.000 lei pentru: nerespectarea termenului de 15 zile lucratoare de transmitere a ofertelor privind conditiile de furnizare a energiei electrice pe piata concurentiala; nerespectarea termenului de 5 zile de incheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;

  Furnizorii Enel Energie si Enel Energie Muntenia au fost sanctionati fiecare cu amenda contraventionala in valoare de 400.000 lei pentru nerespectarea termenului de cinci zile de incheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice.

  Publicitate

  „ANRE va continua sa deruleze actiuni de control pe masura ce ne vor fi sesizate si alte posibile incalcari ale reglementarilor incidente procesului de liberalizare si nu numai”, arata autoritatea.

  Citește mai mult

  Administrație

  Lidl donează Primăriei Brașov două suprafețe de teren

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Publicitate

  Lidl este unul dintre cele mai mari lanțuri de magazine din Europa donează două proprietăți în favoarea Primăriei Brașov. Cele două suprafețe se întind pe 553 de metri pătrați, pe strada A.I Cuza, conform playtech.ro.

  Este vorba de amenajări rutiere ce au fost demarate de către retailer. Scopul principal al acestor lucrări este pentru a facilita accesul spre magazin. De asemenea, amenajările rutiere vor avea un impact pozitiv și asupra traficului. Ele vor fluidiza traficul din acea zonă, în special în sensul giratoriu. Mai departe, Primăria Brașov se va ocupa de semnalizările rutiere din acea zonă și întreținerea părții carosabile.

  Publicitate

  Înainte de Lidl, pe acest teren a funcționat fabrica de ciocolată Cibo. Lanțul de magazine a achiziționat suprafața, cu mai bine de șapte ani în urmă, pentru suma de 2,17 milioane de euro.

  De asemenea, acum doi ani, Lidl a scos la licitație o suprafață de aproximativ 3.000 de metri pătrați pentru suma de 500 de euro/mp. Suprafața era adiacentă magazinul construi pe strada A. I Cuza. Pe acest teren ar fi trebui să fie construit un hotel.

  Publicitate

  Din păcate, compania nu a găsit asociați ce erau dispuși să investească într-un astfel de business. Prin urmare, au ales să scoată la licitație terenul, însă nu au găsit cumpărător.

  Salariile la Lidl se vor mări de la 1 martie

  Începând de la 1 martie, angajații Lidl vor benefica de o mărire a salariilor, cât și de o serie de facilități și bonusuri. Odată cu începerea lunii, cel mai mic venit al unui angajat va fi de 4.400 de lei brut, adică 2.700 de lei net. De asemenea, toți angajații vor beneficia de o diversificare a pachetului de beneficii.

  Publicitate

  Suma de 2.700 de lei net include salariul, primele anuale de Crăciun și de Paște, tichetele de masă, dar și alte tipuri de bonusuri. În primii ani de colaborare, angajații Lidl se bucură de creșteri salariale garantate. Un angajat ce are minim 4 ani de experiență poate câștiga aproximativ 5.000 de lei brut.

  Cei de la Lidl au pus mereu pe primul loc angajații. Așa că, pachetul de compensații și și beneficii este o prioritate pentru ei. Este o strategia de atragere și retenție a oamenilor ce pot aduce valoare companiei.

  De asemenea, începând de anul trecut, angajații primesc asigurare de sănătate privată. Pe lângă aceasta, ei mai primesc și o asigurare de viață valabilă oriunde, nu doar în România. Această asigurare ocupă cazurile de îmbolnăvire, accident și alte situații asemănătoare.

  Dacă aveți în plan să vă angajați la Lidl, este bine de știut că Lidl oferă cele mai multe zile libere din retailul alimentar. Numărul de zile libere crește constant, mai ales în primii ani de activitate. Prin urmare, se ajunge la 27 de zile libere. Începând de anul trecut, ca și cadou, Lidl oferă o zi liberă angajaților ce sărbătoresc ziua de naștere.

  sursa: playtech.ro

  Citește mai mult
  Publicitate

  De Interes

  >