Connect with us
Publicitate

Administrație

Autostradă nu există, dar vom avea o șosea ocolitoare. Autoritățile au semnat contractul pentru modernizarea Drumului Județean pe Valea Doftanei, care va fi alternativa la Drumul Național 1

Publicat

pe

După mulți ani de discuții și negocieri, autoritățile au ajuns la o înțelegere pentru a rezolva o parte din aglomerația infernală de pe Drumul Național 1. Seara trecută a fost semnat contractul pentru modernizarea Drumului Județean 102 I Câmpina-Săcele pe Valea Doftanei.

Contractul are o valoare de peste peste 400 de milioane de lei, iar banii vor fi folosiți pentru modernizarea celor 25 de kilometri de drum județean pe Valea Doftanei. Șoseaua va deveni o rută alternativă pentru DN 1 Valea Prahovei și DN 1 A Ploiești – Cheia – Săcele (varianta pentru camioane). Practic, Drumul Județean, odată modernizat, va fi util șoferilor care merg spre și dinspre Brașov, fără a mai tranzita stațiunile prahovene unde se formează cele mai mari cozi, scriu jurnaliștii economedia.ro.

Modernizarea Drumului Județean pe Valea Doftanei era descrisă încă din 2015 la Ministerul Transporturilor drept un proiect ,,critic” după trei încercări ratate de a construi Autostrada Comarnic-Brașov.

Ministerul Dezvoltării a lansat licitația pentru modernizarea Drumului Județean în iulie 2022, iar în septembrie a primit 9 oferte. După mai multe amânări, Compania Națională de Investiții (din subordinea Ministerului Dezvoltării) a desemnat câștigător constructorul român Erbașu, iar concurenții nu au depus contestații, situație rar întâlnită. Durata mare de execuție se explică prin perioada mai scurtă în care se poate lucra în zona de munte, la o altitudine de sute de metri. Totodată, diferența de aprox. 200 de milioane de lei între costul total aprobat prin indicatori și costul lucrărilor pentru execuție trebuie să acopere și valoarea exproprierilor.

Publicitate

Proiectarea are o durată de 6 luni, pentru execuție sunt prevăzute 42 de luni, iar garanția este de 5 ani. La propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul a aprobat, în februarie 2022, indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea și modernizarea DJ 102I, Valea Doftanei (județul Prahova) – Brădet (județul Brașov). Reabilitarea și modernizarea drumului județean 102I se va realiza între km 37+620 și km 63+256,08, pe o lungime totală de 25,6 km, iar traseul se împarte în 2 tronsoane, astfel:

  • tronsonul 1, aflat pe raza județului Prahova, între km 37+620 și km 50+820,38 (limita jud. Brașov), în lungime de 13,2 km;
  • tronsonul 2, aflat pe raza județului Brașov, între km 50+820,38 și km 63+256,08, în lungime de 12,4 km.

Șoseaua va fi lărgită la 8 metri parte carosabilă, cu câte 3 metri lățimea pentru fiecare bandă de circulație, 1,5 metri acostamente și 0,5 metri benzi de încadrare, a transmis reprezentantul Erbașu.

Cât despre mult așteptata autostradă care va lega Brașovul de București, premierul Nicolae Ciucă a spus că nu s-a renunțat la această idee. La nivel guvernamental sunt purtate discuții, iar responsabilii vor trebui să ia o decizie politică finală,în legătură cu acest proiect.

„Doresc să subliniez că nu s-a renunţat la proiectul legării Ploieştiului de Braşov prin autostradă şi discuţiile pe care le avem la nivelul Guvernului, asumarea pe care sperăm să o finalizăm printr-o decizie atât politică, cât guvernamentală foarte curând, să concretizeze demararea proiectului pentru autostrada Ploieşti – Braşov”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes