Administrație
Autostrada Făgăraș-Sibiu: Probleme birocratice, documentație deficitară si licitații suspendate – Un baraj provizoriu a fost ”transformat” în catâr

Construcția Autostrăzii Sibiu – Făgăraș (A13) se află în impas, după ce trei din cele patru loturi au fost contestate din cauza unor greșeli în documentație.
Legătura principală dintre Sibiu și Brașov, DN1, este un drum național cu o singură bandă pe sens, care este incapabil să facă față traficului din ce în ce mai mare și implicit al blocajelor cauzate de accidente rutiere.
Autostrada Sibiu – Făgăraș (A13) este o investiție de aproximativ 8 miliarde de lei / 1,6 miliarde de euro (fonduri europene nerambursabile) și reprezintă prima dintre cele două secțiuni din Autostrada Sibiu – Brașov (A3 Râșnov). Licitația pentru proiectarea și execuția acestei autostrăzi a fost lansată vara trecută, după șapte ani de tărăgănări.
Drumul de mare viteză are 68 de kilometri și a fost împărțit în patru loturi. În acest moment, proiectul de infrastructură rutieră al CNAIR se află suspendat în aer, pentru că lucrurile se mișcă doar pe un singur tronson (Lotul 4 Sâmbăta de Sus – Făgăraș). Celelalte trei loturi în schimb sunt în așteptare, după ce licitațiile au fost suspendate, fiind reclamate o serie de erori în documentația tehnică.
Un exemplu este caietul de sarcini al Lotului 2 Mârșa – Arpașu de Jos, care a devenit subiect de ironii după ce, în loc de termenul tehnic „batardou”, care înseamnă un dig sau baraj provizoriu, a apărut scris „bardou”, care reprezintă un hibrid dintre un armăsar și o măgăriță, pe românește un catâr, scriu mai multe publicații de la nivel național.
Dezavantajele traseului ocolit al Autostrazii Sibiu-Brașov: „Cocoașa Boița”
Expresia „autostradă cocoșată” se referă la traseul ocolit al Autostrazii Sibiu-Brașov (A13), care a fost numit „Cocoașa Boița” de către liderul USR Cătălin Drulă. Potrivit acestuia, traseul ales de autorități este mult mai lung și mai costisitor decât cel direct, care ar fi conectat A13 cu Autostrada A1 Sibiu-Pitești la Veștem.

Varianta Boița versus Varianta Veștem
Varianta Boița are o serie de dezavantaje, cum ar fi faptul că:
- lungeste cu 8 km relația principală de trafic Sibiu-Brașov
- ocupă cu 60% mai multe suprafețe în arii protejate Natura 2000
- se excavează de peste două ori mai mult material decât pe cealaltă variantă
- nodul cu A1 la Boița este mult mai complex și mai scump de construit
- ocupă mult mai mult teren al localității
Pe un singur tronson din Autostrada Sibiu-Făgăraș se mișcă lucrurile: Lotul 4 Sâmbăta de Sus – Făgăraș, care se află în faza de depunere a ofertelor, cu un termen final în 1 martie 2023.
Licitație suspendată pentru „termene rezonabile”
Lotul 1 cuprins între Boița și Mârșa (Sibiu – Avrig, Mârșa) a fost unul dintre tronsoanele ale căror licitații au fost suspendate, după ce constructorul italian WeBuild – Astaldi a depus o contestație la finele anului trecut. Acesta a reclamat la CNSC refuzul CNAIR de a oferi răspunsuri la clarificări sau răspunsuri contradictorii, precum și documentația deficitară cu formulări neclare, cum ar fi „termene rezonabile”.
Problemele birocratice și documentația deficitară
Problemele proiectului Autostrăzii Sibiu – Făgăraș au început din start: de natură birocratică, precum cele apărute pe perioada studiului de fezabilitate început în 2015, au continuat cu cele ale lipsei de finanțare, care l-au ținut blocat timp de un an, iar mai apoi de documentație care au făcut să treacă șapte ani în van, de la demararea licitației de documentație până la cea de execuție.
Cele patru documentații pentru proiectarea și execuția Autostrăzii Sibiu – Făgăraș au fost scoase la licitație individual cu un cost total estimat la aproximativ 8 miliarde de lei. Acestea au fost împărțite în patru loturi, dar proiectul de infrastructură rutieră al CNAIR se află suspendat în aer, pentru că lucrurile se mișcă doar pe un singur tronson (Lotul 4 Sâmbăta de Sus – Făgăraș) în timp ce celelalte trei loturi sunt în așteptare, după ce licitațiile au fost suspendate, fiind reclamate o serie de erori în documentația tehnică.
Trasee și costuri
Proiectul Autostrăzii Sibiu – Făgăraș presupune construirea a patru tronsoane sau „loturi” cu lungimi și costuri diferite.
Tronsonul/Lotul 1: Boița (Autostrada Sibiu – Pitești) și Avrig – Mârșa (DJ105G) are o lungime de 14,25 km, cu o valoare estimată între 2 și 2,4 miliarde de lei.
Tronsonul 2: Avrig – Mârșa (DJ 105G) – Arpașu de Jos (DN1) – 19,92 km – valoare estimată între 1,7 și 2 miliarde lei.
Tronsonul: 3 Arpașu de Jos (DN1) – Sâmbăta de Sus (DJ 105B) – 17,61 km – estimat 1,8 – 2,1 miliarde lei.
Tronsonul 4: Sâmbăta de Sus (DJ 105B) – Municipiul Făgăraș și Drumul de legătură cu drumul național DN1 – 16,26 km (pentru corpul de autostradă) și 5,65 km (drum de legătură) la un cost estimat între 1,1 – 1,4 miliarde lei.
Pentru proiectare a fost prevăzut un an, iar pentru execuție alți patru.
Exproprierea imobilelor
La finele anului trecut, Ministerul Transporturilor a publicat un proiect de act normativ pentru exproprierea imobilelor de pe traseul acestei noi artere rutiere de mare viteză, valoarea estimată a despăgubirilor fiind de aproximativ 12 milioane de lei.
Autostrada Sibiu – Făgăraș va face parte din rețeaua de transport europeană TEN-T Core.
-
Utilacum 2 zile
A fost anunţată oficial şi cea de-a 3-a destinaţie pentru avioanele care vor decola de la Braşov, după Antalya şi Creta
-
Administrațieacum 2 zile
Proiectul liniei de tren pentru Aeroportul Brașov – Ghimbav bate pasul pe loc. De ce nu lansează CFR Infrastructură contractul de 700 de milioane de lei
-
Administrațieacum 3 zile
24 de locuințe sociale vor fi amenajate într-un bloc din Brașov. Valoarea proiectului este de peste 3,3 milioane de lei
-
Utilacum 2 zile
Pârtia Lupului inferior, din Poiana Brașov, se deschide oficial mâine. Stratul de zăpadă, în masivul Postăvarul, măsoară între 30 și 50 de centimetri
-
Utilacum 2 zile
VIDEO / Drumarii intervin „în forţă” pentru a deszăpezii Transfăgărăşanul, până la Bâlea Cascadă. Stratul de zăpadă are un metru şi jumătate
-
Evenimentacum 3 zile
VIDEO / Imagini cumplite, filmate din dronă, cu dezastrul produs de cutremurele din Turcia. Un al doilea seism, de magnitudine 7,5, a fost înregistrat la prânz
-
Evenimentacum 2 zile
Dosar penal pentru înșelăciune după avalanșa din Munții Făgăraș
-
Fapt diversacum 20 de ore
Cometa zăpezii, vizibilă o dată la 50.000 de ani, surprinsă de iubitorii astrelor, în Munții Bucegi: „S-a putut vedea cu ochiul liber ca o mică pată. Jos, între brazi”