Connect with us
Publicitate

Administrație

„Autostrada Comarnic – Brașov are șanse aproape de zero să fie construită în următorul deceniu”, spun autoritățile din Prahova. Soluții mai ieftine ar fi centurile ocolitoare din Comarnic, Bușteni și Azuga

Publicat

pe

Una dintre cele mai mari provocări ale României este construirea autostrăzii Comarnic – Brașov care pare un vis tot mai îndepărtat. Conform ultimelor estimări ale specialiștilor, șoseaua de mare viteză, lungă de 105 kilometri, care va traversa munții, ar urma să coste peste 8 miliarde de euro. La un cost atât de mare, autoritățile din Prahova spun că șansele ca autostrada să fie realizată sunt aproape de zero. Soluția tehnică propusă a fost respinsă de ministrul Grindeanu, care nu ar agrea construirea unui tunel de 14 km prin munți.

Potrivit romania.europalibera.org, Sorin Grindeanu a declarat într-un interviu că a respins proiectul de 8 miliarde de euro pentru Comarnic – Brașov, care cuprindea și un tunel de 14 km și a cerut o altă soluție tehnică. Ministrul Transporturilor a subliniat că se poate ajunge la o variantă de compromis, în care viitorul drum de viteză să conțină și porțiuni de drum expres, nu doar tronsoane de autostradă.

Principale orașe de pe traseul viitoare autostrăzi s-au unit în Asociația „Valea Prahovei în Acțiune” pentru a comunica unitar cu oficialii de la centru. Primarul orașului Sinaia spune că autostrada nu ar trebuie să afecteze stațiunile montane.

„De-a lungul orașelor Bușteni și Sinaia, unde autostrada este aproape de oraș, trebuie să treacă prin tunel. Avem o mare problemă: proiectantul care a câștigat licitația nu face nimic. După ce ne-a arătat mai multe soluții, proiectul e blocat, nu se face nimic. Proiectul e total blocat, sper ca ministrul Grindeanu să intervină. De un an nu s-a făcut nimic. Contractul nu e respectat”, susține primarul din Sinaia, Vlad Oprea (PNL), citat de aceeași sursă.

Publicitate

Mircea Corbu, primarul orașului Bușteni, spune că a existat o întâlnire la Consiliul Județean în vara acestui an, unde s-a prezentat un proiect pentru Comarnic – Brașov. Edilul are mai mare încredere în proiectul legat de centurile ocolitoare, decât în cel al autostrăzii. Ar urma să apară patru centuri ocolitoare: la Comarnic, Azuga, Bușteni și Râșnov.

„Nu este nimic bătut în cuie, nu este nimic palpabil. La ora actuală nu știu traseul autostrăzii. A fost o variantă tunel și alta prin pădure, pe sus. Cred că putem vorbi despre ocolitoare, nu despre autostradă. Ea depinde de voința domnilor de la București. Încearcă de 30 de ani”, a afirmat primarul din Bușteni.

Nici primarul din Comarnic nu are multă încredere în construirea autostrăzii. Sorin Popa (PSD) spune că nu este „nimic concret”.

„Ni s-a spus că se va construi prin tunel, în jur de 14 km. După aceea nu ne-au mai convocat. Ocolitoarele nu înlocuiesc autostrada, dar vor debloca o parte din circulație. Și locuitorii din Comarnic au probleme din cauza traficului, nu pot traversa dintr-un cartier în altul, și ai mei sunt furioși, și bucureștenii sunt”, a spus primarul.

Președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu (PNL), spune că până se va realiza autostrada, vor fi utile centurile ocolitoare de la Comarnic, Azuga și Bușteni.

„Lucrăm cu CNAIR și ministerul Transporturilor la ele. Studiile de fezabilitate sunt terminate, se lucrează pentru finanțarea pentru fonduri europene. Cred că până la finalul anului se rezolvă finanțarea. Urmează proiectul tehnic, plus execuție. Durata de execuție ar trebui să fie de cel mult doi ani. E un orizont de timp mai rezonabil decât cel pentru autostradă”, a declarat Dumitrescu pentru Europa Liberă.

Soluția ocolitoarele e considerată de șeful CJ Prahova „bună, rapidă și de compromis”. Acestea vor avea o singură „bandă lărgită” pe sens. Costul final al investiției ar fi de aproximativ 300 de milioane de de euro.

„Într-un exercițiu financiar european ai 3-4 miliarde de euro. Nu poți finanța o singură autostradă cu 8 miliarde de euro. Realist vorbind, în deceniul 2020 – 2030 nu există nicio șansă pentru autostrada București – Brașov, în deceniul 2030 – 2040 sunt șanse. Vedem ce va fi”, a adăugat Iulian Dumitrescu.

Contractul privind viitoarea autostradă Comarnic Brașov prevede realizarea studiului de fezabilitate în 30 de luni, începând din martie 2021, și încă 12 luni pentru proiectul de lucrări și execuție. Până acum nu s-a stabilit în mod oficial traseul viitoarei autostrăzi, la 18 luni de la semnarea contractului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes