Connect with us
Publicitate

Social

Autostrada Brașov – Bacău, coșmarul locuitorilor din patru sate. Oamenii se tem că o parte din casele lor vor fi dărâmate

Publicat

pe

Publicitate

Proiectul autostrăzii Brașov – Bacău a devenit cel mai mare dușman al locuitorilor din patru sate din județele Brașov și Covasna. Oamenii se tem că autostrada va trece prin mijlocul localităților, iar viața lor va fi dată peste cap. În plus, temerile le sunt alimentate și de lipsa de transparență legată de traseul viitoarei șosele de mare viteză, anunță observatornews.ro.

Podul Olt, Dobolii de Jos, Ilieni și Sâncraiu sunt cele patru localități pe care le va traversa viitoarea autostradă 13, Brașov – Bacău, potrivit proiectului prezentat de autorități. Acest lucru se traduce, spun localnicii, prin aproximativ 50 de case dărâmate și lipsa unor căi de legătură între sate şi noua şosea.

Pe o lungime de aproximativ 15 kilometri în judeţele Braşov şi Covasna, traseul propus autostrăzii intersectează satul Podul Olt, din judeţul Braşov, şi comuna Ilieni din judeţul Covasna. Aproximativ 1800 din cei 2000 de localnici au semnat o scrisoare prin care îşi exprimă dezacordul faţă de acest traseu propus al autostrăzii.

Localnicii acuză lipsa de transparenţă a autorităţilor şi au reclamat situaţia la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), dar şi la Comisia Europeană.

Publicitate

„Acolo, iniţial, s-a spus că au fost 9 trasee, aşa ne-a spus consultantul, din care şaşe au intrat în analiza multicriterială, din alea şase au rămas două şi la alea două s-a adăugat o a treia, care a şi ieşit câştigătoare”, a spus localnicul Ilie Muscalu.

„Vorbesc despre Ilieni şi Dobolii de Jos, cele două sate, şi trece (n.r. autostrada) de-a lungul satelor la foarte, foarte mică distanţă între grădinile şi casele oamenilor, iar la captăul satului, de la Ilieni, după cum vedem noi (n.r. pe proiect) trebuie să se dărâme câteva case”, a spus un alt localnic, Benkő Árpád.

Autoritățile locale refuză să autorizeze lucrări pe actuala propunere pentru traseul viitoarei A13, iar localnicii din zonele afectate sunt decişi chiar să meargă în instanţă pentru a-şi salva casele moştenite de la părinţi şi bunici. Săptămâna trecută, sute de săteni au mers la sediul central al CNAIR.

„Am făcut tot ce a ţinut de noi, inclusiv discuţii cu autorităţile locale, pentru a stabili cel mai bun traseu al acestei autostrăzi. Dacă cineva crede că vom putea compromite un proiect care beneficiază românii Uniunii Europene pentru că anumite persoane au nemulţumiri… atunci, nu ştiu, să decidă cetăţenii României”, a declarat purtătorul de cuvânt CNAIR, Alin Șerbănescu.

CNAIR a lansat miercuri a doua licitație pentru finalizarea studiului de fezabilitate necesar construcției autostrăzii Brașov – Bacău, după ce foștii titulari ai proiectului nu au putut acoperi costurile cu investigațiile geotehnice. Autostrada care a pus pe jar săteni din două judeţe va avea o lungime de 162 de kilometri.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes