Connect with us
Publicitate

Economic

Autoliv scade sub 4 miliarde de lei și pierde 822 angajați în 2019. Vânzările din Europa scad cu 89% în aprilie

Publicat

pe

Compania suedeză cu sediul central în Stockholm, Autoliv, prezentă în România încă din 1997 a finalizat anul 2019 cu o cifra de afaceri de peste 3,9 mld. lei (821 mil. euro*), aceasta reprezintă o scădere cu 2.5% față de anul precedent, conform datelor de la Ministerul Finanțelor. Mai mult, profitul în urma exercițiului financiar s-a diminuat de la 160 mil. lei în 2018 (34.4 mil. euro**) la 4 mil. lei(0,84 mil. euro*) în 2019.

Suedezii produc în uzina de la Brașov printre altele centuri de siguranță, chingi pentru centuri de siguranță și sisteme pentru airbag-uri. Autoliv are un portofoliu de peste 100 clienți din industria automotive, printre cei mai importanți numărându-se nume precum Alianța Renault/Mitsubishi/Nissan, Volkswagen sau Honda.

Vânzări globale Autoliv 2019 după brand

Autoliv are o prezență importantă în Brașov, fiind printre cei mai mari angajatori din județ. De asemenea, compania brașoveană controlează numeroase fabrici în orașe precum, Lugoj, Sfântu Gheorghe, Reşiţa, Oneşti sau Rovinari. La sfârșitul lui 2019 în fabricile Autoliv erau angajate aproximativ 8,581 de persoane, în scadere cu 822 persoane față de 2018, conform datelor de la Ministerul Finanțelor.

La nivel global Autoliv avea aproximativ 65,000 de angajați la finele lui 2019, subsidiara din România reprezentând mai bine de 13% din totalul forței de muncă. Raportul nu s-a menținut și din punct de vedere al afacerilor, veniturile din România reprezentând doar 11% din totalul veniturilor companiei la nivel global, estimate la 7,6 mld. euro.

Deși în 2019, numărul angajaților a scăzut la nivel global, în Brașov angajările au continuat. Conform AJOFM Brașov, la începutul anului Autoliv era în căutarea a 140 de persoane, 80 dintre posturi fiind destinate muncitorilor necalificați.

Publicitate

Pandemia de Covid-19

Din nefericire măsurile restrictive provocate de pandemia de Covid-19 și-au lăsat adânc amprenta asupra afacerilor Autoliv din luna aprilie.

„Cele mai mari piețe ale noastre, America și Europa, au fost practic evaporate, provocările pe care le gestionăm în trimestrul al doilea nu au precedent”, a declarat Mikael Bratt, CEO-ul Autoliv, într-un comunicat.

În Europa, vânzările Autoliv din aprilie au scăzut cu 89% față de un an mai devreme, în timp ce vânzările au scăzut cu 96% în regiunea Americii. (raportat de Johannes Hellstrom)

Mikael Bratt mai spune că o repornire lentă și volatilă a economiei va duce la reducerea locurilor de muncă în următoarele trei luni.

*euro calculat la 4.74 lei, preț mediu în 2019 conform BNR
**euro calculat la 4.65 lei, preț mediu în 2018 conform BNR

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes