Connect with us

Economic

Autoliv creează 400 noi locuri de muncă la începutul lui 2021 după ce anul trecut a angajat peste 1.500 persoane, în plină pandemie

Redactia

Publicat

pe

Producătorul de sisteme de siguranţă auto Autoliv România, subsidiara locală a grupului suedez Autoliv cu vânzări globale de peste 8,5 mld. dolari şi 67.000 de angajaţi la nivel global, a angajat peste 1.500 de oameni în 2020, reuşind nu doar sădepăşească momentele critice ale pandemiei, dar şi să contracteze noiproiecte şi să creeze locuri de muncă. Compania continuă să recruteze, având deschise peste 350 de poziţii pentru operatori, dar şi pentru mai bine de 50 de specialişti.

Publicitate

Pentru Autoliv, cel mai mare producător global de sisteme de siguranţă auto, anul 2020 a fost un an al adaptării la ”noua normalitate”, al rezilienţei şi al siguranţei. Deşi puternic afectată de blocajul industriei auto din primăvară, compania a luat măsuri prompte pentru a securiza businessul şi pentru a asigura sănătatea şi siguranţa propriilor angajaţi. Ulterior, în contextul creşterii cererii şi al contractării de noi proiecte şi noi beneficiari, Autoliv a angajat peste 1.500 de oameni, ajungând la aproape 11.000 de angajaţi în România.

Pe fondul relansării cererii şi a creşterii comenzilor, Autoliv România şi-a crescut capacitatea de producţie, reuşind o campanie de recrutare fără precedent. Peste 1.500 de operatori şi aproape 100 de specialişti s-au alăturat companiei în a doua jumătate a anului, iar la acest moment, Autoliv are alte câteva sute de posturi deschise pentru operatori şi zeci de oportunităţi pentru specialişti: 

Publicitate

”Continuăm să recrutăm pentru că am reuşit să aducem în România proiecte şi contracte importante sau să transferăm capacităţi de producţie din alte ţări. Într-un an cu atâtea provocări, am reuşit să ne mutăm în ”casă nouă” la Oneşti, acolo unde producem volane şi continuăm să extindem capacităţile de producţie din Braşov şi Lugoj”, afirmă Răzvan Arsene, directorul general al companiei.

Industry 4.0 este un proces de actualitate în Autoliv, majoritatea poziţiilor deschise fiind în zona de automatizare şi digitalizare, acolo unde compania şi-a setat obiective importante, ce trebuie atinse până în 2024. Astfel, la Braşov, oportunităţile de angajare sunt, spre exemplu, pentru Project Manager, RPA Developer, dar şi System Integration Engineer.

Publicitate

Compania se află şi în curs de implementare a unor soluţii de Business Intelligence în toate diviziile sale, astfel că în lista amplă de posturi disponibile se regăsesc şi poziţii de BI Business Expert sau IT Business Analyst. De asemenea, numeroase oportunităţi le sunt adresate inginerilor software, cu precădere în domeniul sistemelor de siguranţă activă, integrate în volan.

Tech Center-ul pentru centuri de siguranţă din Braşov al Autoliv îşi creşte echipele de cercetare, dezvoltare şi testare, având în vedere susţinerea noilor proiecte şi cu scopul de a creşte capacitatea de producţie. De aceea, oportunităţi de angajare numeroase există şi aici, cu poziţii deschise pentru ingineri şi tehnicieni, ce vor putea gestiona proiecte complexe, de la fază de cotare, dezvoltare şi, mai apoi, testare şi lansare în producţie.

Având în vedere numeroasele investiţii în automatizare, continuă să existe o nevoie ridicată de tehnicieni de mentenanţă, atât în Braşov, cât şi în Lugoj, Sfântu Gheorghe sau Oneşti. Numeroase job-uri vor fi disponibile şi în zona de operatori la început de an: peste 350 de poziţii fiind deschise la Lugoj, Reşiţa, Sfântu Gheorghe sau Oneşti, dar şi la Braşov, unde se caută cu precădere ţesători, vopsitori şi montatori subansamble.

Publicitate

Divizia producătoare de volane de la Sfântu Gheorghe va creşte mult în competenţe în 2021, urmând să capete responsabilităţi regionale şi globale, tocmai de aceea, şi aici se caută oameni cu experienţă în zona de automatizare, pentru proiecte de anvergură în care expertiza generată va fi transferată către echipe de producţie din lumea întreagă.

Nu în ultimul rând, la Lugoj şi Reşiţa, acolo unde s-au făcut cele mai multe angajări la finele lui 2020, interesul este ridicat tot în zona de Industry 4.0 şi automatizare, astfel încât cele mai multe oportunităţi le sunt adresate inginerilor şi specialiştilor IT.

Publicitate
Spune-ți părerea

Economic

Topul industriilor şi judeţelor cu salarii brute de 10.000 de lei şi peste: Dacă în Bucureşti sunt 127.232 de salariaţi care câştigă peste această sumă, În Brașov sunt numai 6.252

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

„Când ne uităm la valorile medii ale salariilor din industrii ca IT, pharma, este firesc ca media să fie mult mai ridicată pentru că specialiştii din aceste domenii sunt la un nivel salarial în continuă creştere.“

Numărul contractelor de muncă înregistrate cu un salariu lunar brut de 10.000 de lei sau mai mult a ajuns la 236.787 pe 23 februarie, conform datelor de la Inspecţia Muncii obţinute de Ziarul Financiar.

Publicitate

În total, economia locală are un număr de peste 5,5 milioane de contracte de muncă înregistrate în REVISAL, ceea ce înseamnă că puţin peste 4,2% dintre contractele de muncă din România au salarii brute de 10.000 de lei sau peste.

Salariile de 10.000 de lei şi peste sunt cel mai des întâlnite în Bucureşti – 127.232 de contracte înregistrate, Cluj – 20.458, Timiş -14.841, Ilfov – 9.755 şi Iaşi, cu 7.099 de salarii brute de 10.000 de lei sau mai mari.

Publicitate

„Oraşele mai sus menţionate au fost şi continuă să fie printre fruntaşele salariilor mari datorită multitudinii de companii multinaţionale şi româneşti care s-au tot dezvoltat şi implicit au tot creat noi locuri de muncă, promovându-i pe cei vechi şi crescându-le salariile. Contează foarte mult: infrastructura, investiţiile, centrele uni­versitare. În aceste oraşe există multe companii de IT, clinici şi spitale private, firme de intermediere de activităţi monetare care se tot dezvoltă şi implicit salariile cresc“, crede Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers.

Judeţele care au cei mai puţini angajaţi cu salarii lunare brute de 10.000 de lei sau mai mari sunt Mehedinţi – 460 de contracte de muncă, Caraş-Severin – 493, Ialomiţa – 510, Vrancea – 511 şi Tulcea, cu 514 de astfel de contracte de muncă, conform infor­maţiilor de la Inspecţia Muncii.

La nivel de industrii, salariile de 10.000 de lei sau mai mari sunt cel mai des întâlnite în companiile care au activităţi de activităţi de realizare a softului la comandă, activităţi de asistenţă spitalicească, alte activităţi de intermedieri monetare, activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei sau activităţi de editare a altor produse software.

Publicitate

„Evident că în industrii în care posturile presupun o calificare foarte specifică şi studii superioare, cât şi senioritate în anumite domenii, salariile vor începe de la un nivel competitiv al pieţei pentru astfel de posturi. Când ne uităm la valorile medii ale salariilor din industrii ca IT, pharma, este firesc că media să fie mult mai ridicată pentru că specialiştii din aceste domenii sunt la un nivel salarial în continuă creştere, care se cumulează cu salariile posturilor de management şi top management, influenţând deci valoarea medie ridicată în aceste cazuri“, explică Oana Botolan Datki, managing partner la Cteam Human Capital, o companie de consultanţă în domeniul resurselor umane.

Printre sectoarele economiei care au circa 1.000 de contracte de muncă plătite cu un salariu lunar brut de 10.000 de lei sau mai mare sunt fabricarea subansamblurilor electronice (module), activităţi ale băncii centrale naţionale, transporturi rutiere de mărfuri, învăţământul secundar general, precum şi cea de activităţi de contractare, pe baze temporare, a personalului, conform sursei citate.

La polul opus, aproape 1,58 de milioane câştigau fie salariul minim pe economie de 2.300 de lei brut, fie cel de 2.350 de lei brut pentru angajaţii cu studii superioare sau 3.000 de lei brut, salariul minim stabilit de lege pentru angajaţii care lucrează în industria construcţiilor pe 23 februarie 2021, conform datelor de la Inspecţia Muncii.

Salariul minim brut pe economie a crescut la  2.300 de lei în ianuarie 2021, adică oamenii primesc 1.386 de lei „în mână“, cu 40 de lei mai mult decât în 2020.  Astfel, în 2021 tariful orar creşte la 13,583 lei pe oră de la 13,327 lei pe oră în 2020 pentru un program complet de lucru.

Grafic Ziarul Financiar

Citește mai mult

Economic

Germanii de la Preh, furnizori pentru Porsche, Mercedes și BMW, investesc 15 milioane de euro în 2021 în extinderea capacității fabricii de la Ghimbav

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Producătorul de componente auto Preh România, furnizor pentru Porsche, Mercedes, Audi şi BMW, şi-a bugetat pentru 2021 investiţii de 15 mil. euro în noi linii de producţie şi în echipamente IT. Preh a realizat şi în 2020 un program de investiţii de 15 mil. euro, în principal pentru creşteri de capacitate aferente liniilor de asamblare şi maşinilor de SMT, cât şi pentru echiparea noii hale de logistică, potrivit Ziarului Financiar.

”Pentru 2021 s-au bugetat investiţii în valoare de 15 milioane de euro, constând în noi linii de producţie în zona de asamblare pentru clienţii Daimler şi Volkswagen, construirea şi dotarea cu maşini a unui spaţiu de producţie cu atmosferă controlată, necesar pentru introducerea unor noi procese de producţie, dar şi în echipamente IT, în vederea susţinerii creşterii accelerate a resurselor de R&D”, a declarat Mihaela Forgaciu, general manager şi administrator al Preh România, citată de ZF.

Publicitate

Compania deţine o fabrică de com­ponente auto în localitatea Ghimbav, judeţul Braşov şi centre de servicii software şi hardware la Iaşi şi Braşov. La fabrica Preh din localitatea Ghimbav, judeţul Braşov, sunt produse comutatoare multifuncţionale pentru volan, comutatoare bloc lumini, sisteme de control ale climei şi elemente de comandă din consola centrală a automobilelor pentru BMW, Volkswagen, Porsche, Skoda, Seat, Audi şi Mercedes. Preh deţine şi un centru de servicii software şi hardware la Iaşi, deschis în primul trimestru din 2017, unde produce „componente electronice inovatoare pentru sistemele de operare din interiorul autovehiculelor“. Compania are peste 2.170 de angajaţi şi intenţionează să crescă personalul la 2.265 de oameni, până la finalul anului 2021.

Citește mai mult

Economic

TeraPlast anunță relocarea depozitului din Dârste în parcul industrial Electroprecizia din Săcele

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

TeraPlast, compania-mamă a Grupului TeraPlast, anunță relocarea depozitului TeraPlast din Brașov în parcul industrial Electroprecizia din Săcele. 

Localizat în imediata vecinătate a municipiului Braşov, noul depozit are legătură directă cu DN1A și drumul de centură a municipiului Brașov, eficientizând astfel activitatea de aprovizionare și distribuție a companiei.

Publicitate

Suprafața locației este de 6.355 de metri pătrați și cuprinde două hale de depozitare și o platformă asfaltată. Depozitul va deservi livrarea către clienții liniei de business Instalații din centrul țării, inclusiv pentru situațiile când clienții doresc să-și ridice comenzile direct din depozit. 

„Eficiența este unul dintre principiile după care ne ghidăm. Unul dintre obiectivele TeraPlast în ultimii doi ani a fost valorificarea terenurilor deținute în București, Oradea, Constanța, Bistrița și Brașov. Am găsit depozite mai bune ca locație, amenajare și spațiu decât cele pe care le aveam, pentru creșterile pe care le avem an de an. Terenul pe care se afla vechiul depozit din Brașov a fost vândut la finalul anului trecut, iar banii au fost utilizați în achiziția producătorului de ambalaje flexibile Somplast Năsăud. Această acțiune vine în susținerea principiilor și strategiei TeraPlast de a avea active productive și nu active imobiliare”, ne-a declarat Ovidiu Gurău, director comercial TeraPlast.

Publicitate

Principalele produse distribuite prin depozitul TeraPlast din Brașov aparțin liniei de business Instalații, care cuprinde șase sisteme de produse din PVC, PE și PP: sisteme pentru transport și distribuție apă și gaz, sisteme pentru canalizări exterioare, sisteme pentru canalizări interioare, sisteme pentru protecție cabluri, sisteme pentru management-ul apelor pluviale și sisteme de încălzire prin pardoseală.

Grupul TeraPlast are în curs de implementare investiții de 34 de milioane de euro, dintre care 19 milioane de euro reprezintă investiții în linia de business Instalații.  Investițiile vizează extinderea  capacităților de producție existente pentru țevi PVC, țevi PE, fitinguri și rotoformate. Acestea vor crește cu 50% capacitatea de producție a liniei de business Instalații și vor fi funcționale din trimestrul 4 al anului curent.

Pentru 2021, Grupul TeraPlast are bugetată o cifră de afaceri de 130 milioane de euro și o EBITDA de 18,2 milioane de euro. 

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>