Connect with us

Economic

Autoliv creează 400 noi locuri de muncă la începutul lui 2021 după ce anul trecut a angajat peste 1.500 persoane, în plină pandemie

Redactia

Publicat

pe

Producătorul de sisteme de siguranţă auto Autoliv România, subsidiara locală a grupului suedez Autoliv cu vânzări globale de peste 8,5 mld. dolari şi 67.000 de angajaţi la nivel global, a angajat peste 1.500 de oameni în 2020, reuşind nu doar sădepăşească momentele critice ale pandemiei, dar şi să contracteze noiproiecte şi să creeze locuri de muncă. Compania continuă să recruteze, având deschise peste 350 de poziţii pentru operatori, dar şi pentru mai bine de 50 de specialişti.

Publicitate

Pentru Autoliv, cel mai mare producător global de sisteme de siguranţă auto, anul 2020 a fost un an al adaptării la ”noua normalitate”, al rezilienţei şi al siguranţei. Deşi puternic afectată de blocajul industriei auto din primăvară, compania a luat măsuri prompte pentru a securiza businessul şi pentru a asigura sănătatea şi siguranţa propriilor angajaţi. Ulterior, în contextul creşterii cererii şi al contractării de noi proiecte şi noi beneficiari, Autoliv a angajat peste 1.500 de oameni, ajungând la aproape 11.000 de angajaţi în România.

Pe fondul relansării cererii şi a creşterii comenzilor, Autoliv România şi-a crescut capacitatea de producţie, reuşind o campanie de recrutare fără precedent. Peste 1.500 de operatori şi aproape 100 de specialişti s-au alăturat companiei în a doua jumătate a anului, iar la acest moment, Autoliv are alte câteva sute de posturi deschise pentru operatori şi zeci de oportunităţi pentru specialişti: 

Publicitate

”Continuăm să recrutăm pentru că am reuşit să aducem în România proiecte şi contracte importante sau să transferăm capacităţi de producţie din alte ţări. Într-un an cu atâtea provocări, am reuşit să ne mutăm în ”casă nouă” la Oneşti, acolo unde producem volane şi continuăm să extindem capacităţile de producţie din Braşov şi Lugoj”, afirmă Răzvan Arsene, directorul general al companiei.

Industry 4.0 este un proces de actualitate în Autoliv, majoritatea poziţiilor deschise fiind în zona de automatizare şi digitalizare, acolo unde compania şi-a setat obiective importante, ce trebuie atinse până în 2024. Astfel, la Braşov, oportunităţile de angajare sunt, spre exemplu, pentru Project Manager, RPA Developer, dar şi System Integration Engineer.

Publicitate

Compania se află şi în curs de implementare a unor soluţii de Business Intelligence în toate diviziile sale, astfel că în lista amplă de posturi disponibile se regăsesc şi poziţii de BI Business Expert sau IT Business Analyst. De asemenea, numeroase oportunităţi le sunt adresate inginerilor software, cu precădere în domeniul sistemelor de siguranţă activă, integrate în volan.

Tech Center-ul pentru centuri de siguranţă din Braşov al Autoliv îşi creşte echipele de cercetare, dezvoltare şi testare, având în vedere susţinerea noilor proiecte şi cu scopul de a creşte capacitatea de producţie. De aceea, oportunităţi de angajare numeroase există şi aici, cu poziţii deschise pentru ingineri şi tehnicieni, ce vor putea gestiona proiecte complexe, de la fază de cotare, dezvoltare şi, mai apoi, testare şi lansare în producţie.

Având în vedere numeroasele investiţii în automatizare, continuă să existe o nevoie ridicată de tehnicieni de mentenanţă, atât în Braşov, cât şi în Lugoj, Sfântu Gheorghe sau Oneşti. Numeroase job-uri vor fi disponibile şi în zona de operatori la început de an: peste 350 de poziţii fiind deschise la Lugoj, Reşiţa, Sfântu Gheorghe sau Oneşti, dar şi la Braşov, unde se caută cu precădere ţesători, vopsitori şi montatori subansamble.

Publicitate

Divizia producătoare de volane de la Sfântu Gheorghe va creşte mult în competenţe în 2021, urmând să capete responsabilităţi regionale şi globale, tocmai de aceea, şi aici se caută oameni cu experienţă în zona de automatizare, pentru proiecte de anvergură în care expertiza generată va fi transferată către echipe de producţie din lumea întreagă.

Nu în ultimul rând, la Lugoj şi Reşiţa, acolo unde s-au făcut cele mai multe angajări la finele lui 2020, interesul este ridicat tot în zona de Industry 4.0 şi automatizare, astfel încât cele mai multe oportunităţi le sunt adresate inginerilor şi specialiştilor IT.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Economic

Guvernul a aprobat proiectul de lege prin care interzice Chinei și companiei Huawei să ia parte la dezvoltarea rețelei 5G din România

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Guvernul a adoptat un proiect de lege cu privire la viitoarele rețele 5G din România, și astfel pune bazele a ceea ce va permite crearea infrastructurii de acest gen, însă echipamentele și software-ul pentru ele trebuie să vina de la producători avizați de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Guvernul României blochează practic accesul Huawei la rețelele 5G, cel puțin la părțile importante, așa cum s-a întâmplat și în alte tari, iar asta pentru că e improbabil că pentru compania chinezeasca să fie oferit vreun aviz care să permită folosirea echipamentelor sale oriunde în rețele.

Publicitate

Proiectul de lege susținut de Statele Unite, care interzice Chinei și companiei Huawei să ia parte la dezvoltarea rețelei sale 5G, a declarat pentru Reuters Pavel Popescu, deputat în parlamentul Românie și membru al Comitetului IT&C și al Securității Naționale

„Guvernul tocmai a aprobat acest proiect de lege de o importanță capitală pentru România, onorând un memorandum din 2019 semnat la Washington, ceea ce înseamnă că China și Huawei sunt excluse de la orice parteneriat pe 5G cu statul român”, a spus Pavel Popescu pentru Reuters.

Publicitate

Conform memorandumului, cele două guverne au declarat în august 2019 că: „parte a abordării securității bazat pe analiza de riscuri, este necesară o evaluare atentă și completă a furnizorilor 5G”.

România a fost un aliat ferm al Washingtonului chiar înainte de aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în 2004. Washingtonul vede Huawei ca un braț al mecanismului global de supraveghere al Partidului Comunist din China.

Huawei, care joacă un rol de lider pe măsură ce lumea telecomunicațiilor se pregătește pentru tehnologia wireless de generația următoare, a negat în repetate rânduri spionajul pentru statul chinez.

Publicitate

Proiectul de lege aprobat joi reflectă memorandumul cu SUA și poziția Consiliului Suprem de Apărare al Țării. Popescu a spus: „Securitatea națională este un obiectiv cheie și protejarea datelor personale ale generațiilor viitoare ale României este crucială”.

Evaluarea unui furnizor ar trebui să spună dacă o companie este supusă controlului de către un guvern străin, are o structură transparentă și este supusă unui regim juridic care impune practici corporative transparente.

Popescu a declarat că proiectul de lege, care ar putea fi ștampilat în parlament în următoarele săptămâni, este o condiție prealabilă lansării licitațiilor 5G în statul Mării Negre în a doua jumătate a anului.

Publicitate
Citește mai mult

Economic

Pensiunile, eliminate de la finanțările pentru afaceri în mediul rural. Motivul: multe ar fi fost transformate în case de locuit

Redactia

Publicat

pe

Publicitate

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a decis să elimine pensiunile de la finanțările pentru afaceri non-agricole în mediul rural, pe perioada 2021-2022.

Potrivit acestuia, multe dintre pensiunile ridicate pe fonduri europene au fost scoase din circuitul turistic și transformate în case de locuit.

Publicitate

Ministrul nu explică însă de ce nu schimbă mai degrabă regulile de finanțare, în loc să oprească programul. Totoadă acesta nu spune care este procentul acestor pensiuni transformate în case.

În ultimii șase ani, aproape 1.000 de români și-au construit pensiuni în sate cu peisaje pitorești, de la munte, deal sau câmpie.

Publicitate

În perioada 2014-2020 au fost câștigate prin PNDR 900 de proiecte pe fonduri europene prin care fie s-au înființat, fie au fost extinse pensiuni agroturistice. Valoarea estimată de 112 milioane de euro.

În urma unor controale efectuate de Ministerul Agriculturii s-a constatat că multe dintre aceste pensiuni nu au mai funcționat și s-au transformat în case de locuit.

„Am constatat că asemenea pensiuni au fost edificate în zone rurale unde nu are nimic de-a face cu turismul și apoi, după perioada de monitorizare, s-au transformat în case. Practic unii și-au făcut case cu banii dedicați pensiunilor. Este un fapt, e neplăcut, l-am constatat și trebuie corectat, din 2023 iarăși o să alocăm această sumă”, a explicat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la Digi24.ro.

Publicitate

În perioada 2021-2022, care va face trecerea la ciclul financiar 2021-2027, pensiunile vor fi excluse de la finanțare.

Rămân, însă, eligibile proiectele pentru modernizarea celor deja existente, dar cu un buget înjumătățit: de la 263 de milioane de euro, la 150 de milioane de euro.

Ministrul Agriculturii a precizat, însă, că pensiunile vor fi reintroduse la finanțare din anul 2023, cu o redefinire a condițiilor de finanțare.

Publicitate

sursa: digi24.ro

Publicitate
Citește mai mult

Economic

Indexul locurilor de muncă OLX: Brașovul are peste 4.000 de anunțuri de angajare, dublu față de Sibiu și de patru ori cât Bacău. Top salarii oferite, pe industrii

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Cele mai căutate meserii în luna martie a acestui an în funcţie de numărul de anun­ţuri postate de anga­jatori au fost cele de in­gineri, meseriaşi, constructori, cu un nu­măr de 13.355 de anunţuri, în creş­tere cu 20% faţă de luna prece­dentă şi cu 32% faţă de aceeaşi lună din anul 2020, conform datelor de la platforma OLX.

„În martie 2021, piaţa a revenit în general la nivelurile prepandemie în ceea ce priveşte oferta de locuri de muncă. Cu toate acestea, există o schimbare majoră în sectoare, deoarece unele au mai multe oferte faţă de perioada prepandemie, iar altele încă se luptă pentru recuperare“, a explicat Mihail Dimitrov, business manager în cadrul OLX Locuri de muncă pentru Ziarul Financiar.

Publicitate

Compania germană Varta este în căutare a peste 300 de persoane pentru un nou proiect la Brașov. Detalii aici


Următorii în clasamentul celor mai doriţi angajaţi sunt lucrătorii în producţie – depozit – logistică, cu 9.455 de anunţuri postate, în creştere cu 61% faţă de luna februarie, însă cu o scădere de circa 15% faţă de luna martie din anul 2020.

Publicitate

„Dacă vorbim de sectoare care sunt în prezent peste nivelurile pre-pan­demie, pe pri­mul loc este cel de ser­v­icii auto – şoferi – curierat, o categorie în care cererea de angajaţi pentru şoferi şi curierat este cu aproape 40% peste nivelul prepandemie“, explică repre­zentantul OLX Locuri de muncă.

Pe a treia poziţie în topul sectoarelor cu cele mai multe anunţuri de angajare postate în luna martie este categoria şoferi – servicii auto – curierat, cu 7.534 de anunţuri. De altfel, acest sector a cunoscut o evoluţie puternică în ultimul an. Conform datelor de la OLX, numărul anun­ţurilor postate de angajatori care caută acest tip de angajaţi a crescut cu 44% în martie 2021 faţă de martie 2020 şi cu 16% de la lună la lună, adică martie versus februarie.

„Creşterea comerţului electronic şi a livrărilor în timpul pandemiei a dus şi la creşteri semnificative în categoria servicii auto – şoferi – curierat. Restricţiile în curs de desfăşurare motivează utilizatorii să cumpere online şi să folosească serviciile de livrare mai mult decât în anii precedenţi.“

Publicitate

Un alt sector cu oferte de locuri de muncă peste nivelurile prepandemie este cel de construcţii, cu o creştere de aproximativ 40%, venită pe fondul creşterii sectorului imobiliar, spune Mihail Dimitrov.

„Sectoarele care încă se luptă pentru recuperare sunt: casierii şi agenţii de vânzări (40% sub pre-pandemie) şi HoReCa (10% sub prepandemie)“, adaugă el.

La capitolul ofertelor de joburi care se ocupă cel mai repede, pe primul loc este categoria bone-menajere, poziţii care s-au ocupat în circa 12 zile în luna martie a acestui an, în scădere de la 14 zile în luna precedentă. În medie, salariile pentru o astfel de poziţie se ridică la 419 euro net lunar, conform datelor de la OLX.

Publicitate

„Cererea pentru bone a crescut semnificativ pe fondul pandemiei. Familiile care se bazau anterior pe servicii de daycare/afterschool, acum trebuie să găsească alternative, deoarece majoritatea afterschool-urilor şi-au redus capacitatea, unele la 50% din cauza distanţării sociale, lăsând părinţii fără prea multe alternative. Alte grădiniţe au fost nevoite să îşi mărească preţurile pentru a ţine pasul, de aici şi o creştere a cererii de bone“, explică Mihail Dimitrov această tendinţă.

Pe locul al doilea în clasamentul ofertelor de joburi care se ocupă cel mai repede se află ofertele din zona de agricultură – zootehnie, cu o durată medie de ocupare de 13 zile în martie 2021, urmate de educaţie – training, cu o medie de ocupare de 14 zile, alte locuri de muncă, cu o medie de 15 zile şi de ofertele pentru personal administrativ – secretariat, cu o medie de ocupare de 16 zile în luna trecută.

Pe judeţe, cele mai multe oferte de locuri de muncă în luna martie a acestui an au fost în Bucureşti-Ilfov, respectiv 15.110, în creştere cu 26% faţă de luna precedentă, însă în scădere cu 8% faţă de luna martie a anului trecut, urmat de Braşov, cu 4.152 de anunţuri de angajare, cu 46% mai multe faţă de luna precedentă şi în creştere cu 20% faţă de martie 2020, şi Cluj – cu 3.302 de anunţuri de locuri de muncă postate de angajatori în luna martie a acestui an, în creştere cu 14% de la lună la lună, însă cu o scădere de 13% faţă de martie 2020.

Publicitate

În ceea ce priveşte salariile, pe primul loc sunt ofertele din categoria şoferi – servicii auto – curierat, cu o medie salarială netă de 1.107 euro în martie 2021, urmate de cele din categoria de ingineri – meseriaşi – constructori, cu o medie de 814 euro şi de agenti – consultanţi vânzări, cu salarii de 774 de euro, conform datelor de la OLX.

 

Sursa: Ziarul Financiar

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>