Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Autobuzele RATBV, primele din România dotate cu ADAS, sistemul de senzori și camere menit să sporească siguranța pietonilor și bicicliștilor

Publicat

pe

Brașovul este primul oraș care va beneficia de un sistem de siguranță capabil să avertizeze șoferii de autobuz asupra pericolelor din trafic. Sistemul avansat de asistență a șoferului (Advance Driver Assistance Systems – ADAS) este produs și montat de Mobileye, o companie achiziționată de Intel în 2017, și va echipa 10 autobuze electrice de 8 metri și 10 autobuze electrice de 12 metri achiziționate prin Administrația Fondului pentru Mediu. Primul dintre acestea a fost deja livrat de SOR, iar tehnicienii au început montarea componentelor. Autobuzul de 8 metri va intra în circulație în prima jumătate a lunii ianuarie 2021 și va fi introdus pe linia 50.

Publicitate
video

„Sistemul de siguranță pe care-l montăm avertizează sonor și video șoferul în legătură cu pietonii și bicicliștii aflați în unghiul mort, distanța față de vehiculul din față, depășirea limitei de viteză din zona respectivă sau posibilitatea de coliziune frontală cu un alt vehicul. Sistemul anti-coliziune Mobileye este montat pe autobuzele urbane din Brașov pentru siguranța pietonilor și bicicliștilor, dar și a șoferilor. Mobileye Shield + este cel mai performant sistem anti-coliziune pentru vehiculele mari, iar în România, Brașovul este singura primărie cu care am demarat acest proiect“, a declarat Radu Bulete, reprezentantul Mobileye.

Sistemul Mobileye Shield+, dotat cu 3 camere și senzori radar laterali, monitorizează continuu manevrele șoferului pentru a identifica pericolele referitoare la alte vehicule, pietoni, bicicliști și motocicliști. Când detectează pericolul, emite alerte vizuale și audio în timp real, pentru a ajuta șoferul să evite sau, cel puțin, să atenueze coliziunea. Sistemul funcționează continuu, fără a necesita intervenția șoferului, pornește simultan cu autobuzul (start engine) și se oprește simultan la oprirea autobuzului (stop engine).

„În contextul dezbaterii despre siguranța în trafic, este un lucru foarte bun că Brașovul va avea primul autobuz electric din România dotat cu acest sistem, care este deja testat și este perfect funcțional. În total, vom avea 20 de autobuze dotate cu Mobileye Shield+ și, în funcție de o analiză pe care RATBV o va realiza pe măsură ce toate autobuzele vor intra în circulație, ne gândim la posibilitatea de a dota întreaga flotă de vehicule noi ale operatorului de transport cu acest sistem. Iată că Brașovul are nu numai un transport modern și ecologic, ci și unul orientat către siguranța tuturor participanților la trafic, fie ei șoferi, pietoni sau bicicliști“, a declarat primarul Allen Coliban.

Publicitate

Reamintim că recent, primarul Allen Coliban a semnat un nou contract, cu Solaris Bus & Coach, pentru furnizarea a 25 de troleibuze cu lungimea de 18 metri. Până acum, municipalitatea a semnat 3 contracte de furnizare pentru 60 de autobuze electrice de 12 metri și 8 metri produse de compania SOR (din care au fost livrate 23 cu lungimea de 12 metri și unul cu lungimea de 8 metri)și26 de troleibuze Solaris cu lungimea de 18 metri (livrate, circulă pe liniile  1, 2, 6 şi 31). Sunt în procedură de achiziție 10 autobuze hibrid cu lungimea de 12 metri, iar alte 12 autobuze cu lungimea de 18 metri, articulate, sunt în procedură de licitație la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Descriere sistem Mobileye Shield+ :

3 camere și senzori radar laterali

• o cameră frontală cu montare pe parbriz în interior fără a obtura vizibilitatea șoferului , cu parametrii de temperatură pentru funcționare de la minim -20 grade C și până la minim +80 grade C, temperaturi interioare;

• două camere exterioare laterale pentru monitorizarea unghiurilor/zonelor oarbe în manevrare, cu montare pe caroseria autobuzului în exteriorul acestuia, cu parametrii de temperatură pentru funcționare de la minim -40 grade C și până la maxim +80C, temperaturi exterioare, rezistente la apă, praf, nisip etc (IP68). Intervalul de detectare începe de la minim 5 metri distanță de camerele laterale;

Publicitate

• un display frontal pentru alertele vizuale cu montare pe bord sau pe parbriz, în interior, fără a obtura vizibilitatea șoferului , cu parametrii de temperatură pentru funcționare de la minim -20 grade C și până la minim +80 grade C, temperaturi interioare.

• două display-uri laterale pentru alertare vizuală la stânga și dreapta cu montare pe stâlpii din stânga și dreapta șoferului, cu parametrii de temperatură pentru funcționare de la minim-20 grade C și până la minim +80 grade C, temperaturi interioare.

• Sistemul detectează vehiculele cu risc prin utilizarea senzorilor radar care au o acoperire de 7-15 m, instalați în funcție de tipul și dimensiunile vehicului, în zona oglinzilor retrovizoare sau/și în bara de protecție spate.

Funcționalitățile sistemului de asistență a șoferului:

• Emite alerte sonore și vizuale în timp real

• Detectare activă de mare precizie

Publicitate

• Funcționează indiferent de condițiile meteorologice

• Instalare fără găurirea barei de protecție

• Lățime detectare 3 m

• Lungime detectare 8 m

Alertele se emit pentru următoarele situații :

Publicitate

• risc de accidentare cu pietoni sau bicicliști, în timpul zilei, la viteze până la 50km/h;

• situațiile în care șoferul nu păstrează o distanță suficientă față de mașina din fața și această distanță devine nesigură,

• situațiile cu risc de coliziune cu un vehicul/motocicletă frontal sau din spate

• situațiile când se schimbă banda de mers fără semnalizare.

Alertele se afișează la bord pe display-urile instalate în fața și în părțile laterale, stânga și dreapta șoferului, intuitiv, riscurile fiind afișate în funcție de zona din care provin:

Publicitate

• Risc față – afișare display bord

• Risc dreapta – afișare display dreapta

• Risc stânga – afișare display stânga

Alertele care se transmit sunt următoarele:

• Alertă impact frontal vehicul

• Alertă menținerea distanței față de mașina din față

• Alerta schimbare bandă fără semnalizare

• Alerta impact frontal pieton sau biciclist

Mobileye a fost lansată în 1999 cu convingerea că tehnologia bazată pe camere și senzori adaptați vehiculelor va face drumurile mai sigure, va reduce congestia traficului și va salva vieți. În 2017, Intel Corporation a devenit proprietar Mobileye.

Compania este un furnizor important de software pentru sistemul avansat de asistență a șoferului(ADAS), cu peste 25 de parteneri producători auto, inclusiv printre cei mai mari din lume. Dincolo de ADAS, tehnologia firmei a evoluat rapid pentru a susține, de asemenea, cei trei piloni ai conducerii autonome – detectarea, cartografierea și comportamentul de pilotare. Astfel, firma a obținut un contract de parteneriat pentru dezvoltarea unui vehicul complet autonom, cu BMW și Intel, a cărui producție va începe în 2021.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes