Connect with us
Publicitate

Politics

AUR cere ca mandatul de deputat al lui Francisc Tobă să fie invalidat. Politicianul a intrat în Parlament pe listele de Braşov al aceluiaşi partid

Publicat

pe

Grupul deputaţilor AUR a solicitat, luni, Biroului permanent al Camerei Deputaţilor invalidarea mandatului de deputat al lui Francisc Tobă, ales pe lista formaţiunii în circumscripţia electorală nr. 8 Braşov la data de 6 decembrie 2020.

Publicitate

În solicitare, care a fost trimisă la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, AUR motivează că Francisc Tobă a fost validat printr-o procedură care a fost declarată neconstituţională şi care a împiedicat Comisia de validare şi Camera Deputaţilor să se pronunţe cu privire la pierderea calităţii de membru al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor, partid pe listele căruia a candidat.

Astfel, arată AUR, „în momentul validării, Francisc Tobă nu mai îndeplinea o condiţie dirimantă de eligibilitate legală prevăzută în Legea 208/2015, şi anume aceea de a fi membru al partidului AUR, partid pe listele căruia a candidat”.

„Nici în acest moment domnul Francisc Tobă nu îndeplineşte condiţia de a fi membru al partidului AUR, pe listele căruia a candidat”, se adaugă în solicitare, semnată de liderul deputaţilor Alianţei, George Simion.

Publicitate

În document se argumentează, între altele, că „validarea alegerii, o spune deşi indirect şi Regulamentul Camerei Deputaţilor, implică verificarea legalităţii alegerii deputaţilor, ceea ce înseamnă, evident, mai mult decât verificarea fraudei electorale”.

„Ca atare, invalidarea nu se poate limita numai la frauda electorală, ci şi la neîndeplinirea oricăreia dintre condiţiile constituţionale şi legale privind alegerea deputaţilor, cum ar fi condiţiile pentru a candida, soluţionarea contestaţiilor de către birourile electorale şi justiţie, respectarea prevederilor legale referitoare la atribuirea mandatelor etc. (…) Una dintre condiţiile care se pot modifica în ceea ce îl priveşte pe candidatul propus pe listele unei formaţiuni politice, ales ulterior şi aflat în situaţia validării/invalidării mandatului, o reprezintă apartenenţa sa la respectivul partid politic”, se mai arată în solicitarea AUR.

Francisc Tobă figurează în grupul deputaţilor neafiliaţi din 17 februarie 2021.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes